Prishopp etter gass-stans fra Russland: – Presset øker kraftig på Tyskland

Russland har truet med å bruke energi som våpen. Nå er grensen krysset, og det store spørsmålet fremover handler om Tyskland, mener analytikere.

Tyskland får store mengder russisk gass gjennom rørledningen Nord Stream 1.
 • Eivind Bøe
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Gassprisen i Europa steg på det meste 24 prosent onsdag etter nyhetene om at Russland struper gasseksporten til Polen og Bulgaria.

– Dette er en indikasjon på at vi er et steg nærmere at Russland gjør som de har truet med – å stoppe sending av gass til Europa til de kjøperne som ikke aksepterer å kjøpe gassen med rubler, sier gassanalytiker Sindre Knutsson i analyse- og konsulentselskapet Rystad Energy.

– Sånn sett er det en viktig hendelse og signal til markedet, sier han.

Knutsson sier at gassvolumene til resten av Europa «enn så lenge er ganske robuste».

– Men med en gang man ser andre større viktige land, enten Tyskland eller Italia, falle brått, vil det gi mye større bevegelse i prisene.

Kan kjøpe fra Norge

Russland krever oppgjør for gassen i rubler. En årsak kan være at landet ønsker å styrke egen valuta, ifølge Knutsson.

– Jeg vil også si skape uro og usikkerhet i markedet. Også kanskje prøve å destabilisere euroen og dollaren. Det som også skjer er at de presser opp gassprisen.

Knutsson følger flyten av gass i Europas rørledningsnett.

Han peker på at det nå flyter tilsvarende mengde gass fra Tyskland til Polen som sistnevnte har i sine russiske gasskontrakter.

– Det er indikasjoner på at gassflyten virkelig er trappet opp fra Tyskland inn til Polen. Det er veldig sterke indikasjoner på at det stemmer sånn som Gazprom har sagt, at volumene til Polen nå har stoppet.

Med stopp i russisk gass kjøper Polen gass i markedet isteden, ifølge Knutsson. Fordi det er varmere i været bygger Europa nå opp sine gasslagre, påpeker han.

– Sånn sett kan det være både norsk gass, det kan være gass som blir tatt inn som LNG (flytende, nedkjølt gass fraktet på skip).

– Eller det kan være at molekylene faktisk kommer fra Russland, at det er volumer som går fra Russland inn til Tyskland som da sendes inn igjen til Polen.

– Landene i en spesiell situasjon

Ifølge analytikeren har både Polen og Bulgaria kontrakter med Russland som utløper ved slutten av året, og landene har hatt planer om å erstatte russisk gass med andre kilder.

– Sånn sett er disse to landene i en spesiell situasjon, og har hele tiden planlagt å stoppe kjøpene av russisk gass.

Polen kjøpte ni av 155 milliarder kubikkmeter gass som Russland eksporterte til Europa i fjor, mens Bulgaria kjøpte tre milliarder kubikkmeter, ifølge analytikeren.

Ifølge Knutsson begynte Polen en kraftig oppbygging av gasslagre i mars, lagre som nå er på rekordstore til april å være.

– Polen har vært et steg foran. Ser man lagerutviklingen har de sånn sett vært forberedt på dette.

– Grensen krysset

Analytiker Helge André Martinsen i DNB Markets skriver i et notat onsdag at det polske selskapet Pgnig nektet å betale i rubler, og Russland besluttet å svare ved å bruke gassflyten som våpen.

«Derfor øker presset på andre EU-medlemmene, og spesielt Tyskland, kraftig», skriver Martinsen

EU har prinsipielt avvist å betale for russisk gass i rubler. Men nå starter betalingsforfallene, slik at europeiske myndigheter må beslutte hvorvidt de skal akseptere Putins betingelser eller miste viktige forsyninger, og risikere energirasjonering, ifølge Martinsen.

Martinsen sier at tap av volum som følge av Russlands struping av gassleveranser til Polen og Bulgaria er håndterbart. Men risikoen har økt markant ettersom flere betalinger begynner å forfalle i ukene fremover, mener Martinsen.

Til E24 sier Martinsen at Russland har truet med å bruke energi som våpen.

Analytiker Helge André Martinsen

– Nå er den grensen krysset, sier Martinsen.

Det endrer dynamikken og gir et «enormt» utfallsrom, ifølge Martinsen.

– Det er fordi russiske gassvolumer er så store. Om du regner russiske volumer inn eller ut av balansen, så er det altoverskyggende, sier Martinsen.

Tyskland i møte med EU-land

Det tyske finansdepartementet sier det diskuterer Russlands struping av leveranser med partnere i EU onsdag.

– Alt i alt er gasstrømmene for tiden på et stabilt nivå, men vi følger situasjonen veldig nøye, skriver departementet i en e-post til Bloomberg.

Den tyske regjeringen er i tett kontakt med energiselskaper og leverandører, og landets gasskriseteam overvåker situasjonen tett, ifølge departementet.

Tirsdag ble det klart at Russland stenger gassforsyningen til Polen og Bulgaria.

Les på E24+

Analytiker om oljeresultatene: – En vilt bra cashflow

Les på E24+

Norge kan eksportere mer gass enn Russland allerede i år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tyskland
 2. Russland
 3. Bulgaria
 4. EU
 5. Polen
 6. Gass

Flere artikler

 1. Russland stopper alle gassleveranser til Polen fra onsdag

 2. Gassprisen skyter opp 50 prosent til tidenes høyeste nivå

 3. Gazprom: Gassleveransen til Europa via Nord Stream reduseres kraftig

 4. Russland krever betaling i rubler for gass til Europa

 5. EU avviser Putins rubelkrav