Oljekjempene

Kraftig oppgang for oljekjempen TotalEnergies

Franske TotalEnergies leverer i likhet med Equinor og Shell et kraftig resultathopp i andre kvartal fra samme tid i fjor. Utbyttet ligger fast, og selskapet skal bruke noe av overskuddene sine til å kjøpe tilbake aksjer.

TotalEnergies-sjef Patrick Poyanné.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Den franske oljekjempen, som nylig skiftet navn fra Total, leverer et resultat etter skatt på 2,2 milliarder dollar, en solid oppgang fra et resultat etter skatt på minus 8,37 milliarder dollar på samme tid i fjor.

Selskapet oppgir også et justert resultat. Dette kom inn på på 3,46 milliarder dollar i andre kvartal, opp fra 126 millioner dollar på samme tid i fjor.

Dermed føyer TotalEnergies seg inn i rekken av store oljeselskaper med solid resultatfremgang:

 • Onsdag meldte Equinor om et justert resultat på 4,64 milliarder dollar i andre kvartal, fra 354 millioner dollar på samme tid i fjor
 • Torsdag meldte Shell om et resultat etter skatt på 3,4 milliarder dollar, fra underskudd på hele 18,1 milliarder dollar i samme kvartal i fjor.
Les også

Shell snur til pluss og jekker opp utbyttet

Kraftig prisoppgang

På samme måte som Equinor og Shell nyter også TotalEnergies godt av en kraftig oppgang i olje- og gassprisene. Snittprisen på olje var på 69 dollar fatet i andre kvartal, fra et snitt på 30 dollar fatet på samme tid i fjor.

Prisen på flytende naturgass (LNG) var ifølge selskapet på 6,6 dollar per million britiske varmeenhet (MMBtu) i kvartalet, som er en oppgang på 50 prosent fra fjorårets andre kvartal.

– TotalEnergies tjente på olje- og gassmarkeder som var henholdsvis 13 prosent og 28 prosent høyere enn i forrige kvartal, takket være den gradvise økningen i global etterspørsel og disiplin i Opec+, sier selskapets konsernsjef Patrick Poyanné i en melding.

Oljekartellet Opec og Russland har lagt begrensninger på sin produksjon for å bidra til å holde oljeprisen oppe.

TotalEnergies varsler et utbytte på 0,66 euro per aksje i andre kvartal, som er uendret fra første kvartal.

NB! Ved en feil oppga E24 tidligere utbyttet i dollar. Saken er endret 29. juli kl. 21.04.

Les også

Equinor mangedoblet fjorårets resultat

Skal kjøpe tilbake aksjer

TotalEnergies sier nå at selskapet vil bruke opptil 40 prosent av kontantstrømmen som skapes ved en oljepris på over 60 dollar fatet på tilbakekjøp av aksjer. Oljeprisen ligger for tiden på rundt 75 dollar fatet.

Tidligere har også Equinor og Shell varslet nye programmer for tilbakekjøp av egne aksjer. Equinor skal kjøpe aksjer for 600 millioner dollar i år og 1,2 milliarder dollar i året fremover. Shell skal kjøpe tilbake aksjer for to milliarder dollar i andre halvdel av 2021.

TotalEnergies’ produksjon endte på 2,747 millioner fat oljeekvivalenter per dag i andre kvartal, som er tre prosent lavere enn i samme periode i fjor.

Les også

Oljeopptur for Equinor: – Vi er forberedt på volatilitet

Equinor og Total dropper tungolje

TotalEnergies og Equinor melder torsdag at de overfører sine eierandeler i tungoljeprosjektet Petrocedeño i Venezuela til et selskap drevet av statseide Petróleos de Venezuela (PdVSA).

Dette prosjektet ligger i Orinocobeltet på land i Venezuela, og målet er å utvinne oljen og oppgradere den.

– TotalEnergies’ strategi som ble vedtatt av aksjonærene i mai 2021 har som mål å fokusere nye oljeinvesteringer i prosjekter med lav karbonintensitet, og da passer ikke utviklingsprosjekter i ekstra tung olje i Orinocobeltet inn, sier Arnaud Breuillac som er sjef for leting og produksjon i TotalEnergies.

Les også

Equinor-sjefen: – Gassmarkedet er ekstremt sterkt

Les også

Beste Equinor-kvartal på norsk sokkel siden 2014

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Total
 3. Oljebransjen
 4. Resultatrushet
 5. Oljepris
 6. Equinor
 7. Venezuela

Flere artikler

 1. Kraftig oljehopp også for Exxon og Chevron: – Turen er kommet til aksjonærene

 2. Shell snur til pluss og jekker opp utbyttet

 3. Oljeprisen faller til 74 dollar fatet

 4. TotalEnergies skriver ned 38 mrd. kroner i Russland

 5. Nytt rekordtall fra Equinor i første kvartal