Oljeangrep i Midtøsten

– Begynner å tvile på Saudi-Arabias ambisjoner

Oljeprisen stiger fordi oljemarkedet har mindre tro på at Saudi-Arabia får i gang all produksjonen sin innen september er over, ifølge oljeanalytiker.

Droneangrepene som rammet over fem prosent av verdens oljeproduksjon har gitt større bevegelser i oljeprisen enn noen gang tidligere.

Hamad I Mohammed / X01444
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Oljeprisen steg kraftig sist uke etter at droneangrep mot Saudi-Arabias viktigste oljeanlegg barberte vekk store deler av produksjonen til det statlige oljeselskapet Saudi Aramco.

Siden falt oljeprisen imidlertid tilbake etter at landet klarte å gjenopprette deler av produksjonen sin kjappere enn mange ventet, samt at det meldte om at all produksjon ville være tilbake innen slutten av måneden.

Mot slutten av forrige uke og på starten av denne har prisen for et fat nordsjøolje imidlertid steget noe igjen.

– Den positive utviklingen for oljeprisen er fordi oljemarkedet begynner å tvile på Saudi-Arabias aggressive ambisjoner om å fullstendig gjenopprette produksjonen sin innen september, forklarer DNB Markets’ oljeanalytiker Helge André Martinsen i en oppdatering.

Nordsjøolje koster mandag morgen i underkant av 65 dollar fatet.

Er i krisesamtaler

Saudi Aramco er for øyeblikket i krisesamtaler med delprodusenter og tjenestetilbydere, og er villige til å betale høyere pris for deler og reparasjonsarbeid for å «speede opp» reparasjonsprosessen som kan ta måneder, og ikke maksimalt ti uker, som selskapet selv har lovet.

Det skriver The Wall Street Journal (WSJ) mandag med henvisning til kilder med kjennskap til saken.

Saudiarabiske tjenestepersoner sier, ifølge WSJ, at reparasjonskostnadene kan komme på flere hundre millioner dollar, og selskapets planlagte børsnotering er i fare.

Saudi Aramcos konsernsjef Amin Nasser gjentok i helgen at produksjonen vil være tilbake til nivåene sett før angrepene innen slutten av måneden.

– Kontroversielt tiltak

Martinsen i DNB Markets peker også på at oljemarkedet følger med på situasjonen der USA har innført sanksjoner mot Irans sentralbank og statlige investeringsfond i kjølvannet av angrepene.

Det uttalte USAs finansminister Steven Mnuchin at er Tehrans siste finansieringskilde og at det vil fjerne finansieringen av den iranske revolusjonsgarden.

– Det er et kontroversielt tiltak ettersom sanksjonering av sentralbanken også kan begrense muligheten til å importere humanitære varer inn til landet, skriver oljeanalytikeren.

Les på E24+

Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrep i Midtøsten
 2. Saudi Aramco
 3. Saudi-Arabia
 4. The Wall Street Journal
 5. Oljeprisen
 6. Nordsjøolje

Flere artikler

 1. Kilder til Reuters: Saudi-Arabia har gjenopprettet 75 prosent av oljeproduksjonen

 2. – Produksjonen tilbake som normalt i slutten av september

 3. Skeptisk til Saudi-Arabias oljeanslag: – Viktig for dem å beskytte sitt gode navn og rykte

 4. Kilder: Aramco har advart kunder om forsinkelser

 5. Danske Bank: Krig mellom USA og Iran kan presse oljen til 150 dollar og føre til global resesjon