Siemens Gamesa spår turbiner på 15 megawatt om få år

I 2009 leverte Siemens Gamesa den første Hywind-turbinen. Ti år etter har selskapet fått kontrakt på Norges første flytende havvindprosjekt. Selskapets havvindsjef spår turbiner på 15 megawatt om få år.

Turbinene i Hywind Skottland-prosjektet er på 6 megawatt hver. Nå venter selskapet bak turbiner på 15 megawatt om få år.
Publisert:

Siemens Gamesa har en lang historie sammen med Equinor på flytende havvind, helt siden turbinprodusenten leverte turbinen på 2,3 megawatt som ble testet på Hywind-konseptet. Denne ble sjøsatt høsten 2009.

Torsdag skrev selskapet under kontrakt med Equinor og partnerne på leveranse av 11 turbiner på åtte megawatt hver til Hywind Tampen-prosjektet – verdens hittil største flytende havvindpark og Norges første havvindprosjekt.

– Vi tror sterkt på fremtiden for flytende havvind. Det er kult at vi gjør et slikt prosjekt med Equinor, sier havvindsjef Andreas Nauen i Siemens Gamesa til E24.

Det kan bli starten på noe stort for Equinor, som har vært svært pionérer i markedet for flytende havvind. Så langt har selskapet brukt Siemens Gamesa som fast turbinleverandør.

Det er bygget ut 18.500 megawatt havvind i Europa. Havvindmarkedet globalt kan ifølge Siemens Gamesa nå 100.000 megawatt innen 2030. Hittil leveres de aller fleste havvindparker med bunnfaste turbiner, men flytende havvind kan potensielt stå for 10 prosent av markedet i denne perioden, tror Siemens Gamesa.

– Jeg tror en stor og veldig interessant andel av havvindmarkedet vil være flytende, sier Nauen.

Hywind Tampen skal levere 35 prosent av kraften som trengs på de fem plattformene på oljefeltene Gullfaks og Snorre i Nordsjøen, og dermed kutte CO2-utslipp fra gasskraftverkene som brukes i dag.

Les på E24+

Norge er i en særstilling for havvind – hvis vi ser bort fra vårt eget kraftmarked

Les også

Equinor signerer torsdag kontrakter for en samlet verdi på 3,3 mrd.

FIKK KONTRAKT: Daglig leder Ben Bjørke i Siemens Gamesas norske virksomhet skriver under kontrakten for leveranse av 11 turbiner til Hywind Tampen sammen med Equinors innkjøpssjef Peggy Krantz-Underland og Equinors prosjektsjef Anders Opedal.

Gigantiske turbiner

Både Siemens Gamesa og andre produsenter jobber med neste generasjons vindturbiner. Vestas har strukket sine turbiner til 9,5 megawatt, og Siemens Gamesa skal teste turbiner på 10 megawatt, mens amerikanske GE allerede tester en turbin på 12 megawatt som Equinor og SSE skal bruke på det gigantiske Doggerbank-prosjektet.

– Vi er i ferd med å installere prototypen på 10 megawatt snart, så det er på gang. Så vil også neste generasjon komme snart, sier Nauen.

– Vi jobber med teknologi som kan lage stadig større turbiner. Det var en tid da vi trodde grensen var seks megawatt, så var det 10. Jeg tror ikke det er en grense. Vi har et testsenter i Siemens Gamesa og jobber med teknologier som vil brukes i 2025 til 2030, og vi vil komme opp mot 15 megawatt i det tidsrommet, sier han.

GEs gigantiske turbin på 12 megawatt kan muligens bli oppskalert til opp mot 14 megawatt, ifølge bransjemedier. Det vil i så fall bidra til å senke kostnadene kraftig for havvind, da turbinene og installasjonen er den viktigste kostnaden. Jo færre turbiner som må installeres, jo billigere blir prosjektene.

LEVERER TURBINER: Havvindsjef Andreas Nauen i Siemens Gamesa (i midten) snakker med Equinors anskaffelsessjef Peggy Krantz-Underland og prosjektsjef Anders Opedal.
Les også

Equinor blant bidragsyterne: Storbritannia leverte mer fornybar enn fossil kraft

Leverte Hywind Skottland

Siemens Gamesa leverte også de fem turbinene på seks megawatt hver da Equinor i 2017 sjøsatte verdens første flytende havvindpark, Hywind Skottland.

De 11 turbinene som skal brukes på Hywind Tampen er av modellen SG 8.0–167 DD, som har en rotordiameter på 167 meter og hvor rotoren driver generatoren direkte, uten å gå via en girboks (direct drive).

Nauen tror flytende havvind kan bli et stort marked. Mange land og regioner har havområder med dypt vann hvor det kan være aktuelt, som Sør-Korea, Japan, Frankrike, California og Hawaii.

– Det kommer bare an på når vi kan gjøre det kommersielt lønnsomt, sier Nauen.

– Det vil komme et gjennombrudd når vi klarer å gjøre dette i industriell skala. Vindturbinene må justeres noe, men når du kan gjøre installasjonen og fundamentene slik som andre deler, så tror jeg vi er der, sier han.

Det har vært flere større sammenslåinger og oppkjøp i vindbransjen i det siste. Siemens Gamesa ble til da tyske Siemens og spanske Gamesa slo seg sammen for å kjempe med den danske turbingiganten Vestas. Nylig slo også Acciona og Nordex seg sammen. Nauen er ikke bekymret for den harde konkurransen.

– Det er konkurransen som leverer prosjektene, uheldigvis. Eller heldigvis, sier han.

– Vi har en markedsandel på 66 prosent av alle installerte havvindturbiner. Vi håper å profitere på det. Vi vil snart ha vår tusende direktedrevne turbin til havs, vi teller fortsatt for å finne ut hvilken det blir og skal ha en liten feiring om noen uker. Vi klarer oss. Men det er hardt arbeid, det kommer ikke av seg selv, sier Nauen.

Les også

Equinor-topp: Urealistisk at havvindparken Hywind blir lønnsom

Advarte i 2009

Det har tatt tid å videreutvikle Hywind-teknologien for å etablere hjemlig industri innen havvind i Norge. Allerede i 2009 påpekte Christian Kjær i den europeiske vindkraftorganisasjonen Ewea at det ville ta tid hvis man ikke fikk i gang hjemlige prosjekter.

– Du kan ikke ha en hjemlig industri uten å ha et hjemmemarked, sa Kjær til Teknisk Ukeblad den gangen.

– Dette Hywind-prosjektet vil dere lære mye av. Når markedet for offshore flytende vind begynner å ta av, neppe på denne siden av 2020-tallet, vil dere være langt framme. Men det skaper ingen arbeidsplasser mellom nå og 2020, bortsett fra innen forskningen, sa han.

Les også

Havvind kan dekke mange ganger verdens kraftbehov: – Potensialet er enormt

Publisert:
Gå til e24.no