Bloomberg: Subsea 7 og italienske Saipem vurderer fusjon

Hvis de to selskapene slår seg sammen, vil det bli blant de største oljeservice-avtalene i Europa noensinne.

Publisert:,

Subsea 7-aksjen stiger 4,4 prosent på Oslo Børs fredag etter fusjonsrykter.

Italienske Saipem vurderer sammenslåing med Subsea 7 for å skape europeisk oljeservicegigant, opplyser kilder til Bloomberg.

Motivasjonen er ifølge nyhetsbyrået at Saipem vil gjøre seg større og ri av en nedtur i bransjen. Oljeprisfallet på rundt 28 prosent siden oktober i fjor har tynget oljeserviceselskapene.

Selskapene prøver å kutte kostnader, diversifisere og bli mer konkurransedyktige.

Kildene skal ha bedt om å ikke bli identifisert ettersom informasjonen er hemmelig.

Mulig gigant

En fusjon av selskapene vil bli blant de største oljeservice-avtalene i Europa noensinne.

Saipem er verdsatt til rundt 4,8 milliarder dollar, tilsvarende nær 44 milliarder kroner. Største eier er den italienske oljegiganten Eni.

Subsea 7 er på sin side verdsatt til rundt 30,2 milliarder kroner.

Ifølge kildene skal Saipem og Subsea 7 ha vært i samtaler om sammenslåing tidligere år, men ikke klart å bli enige.

Talspersoner fra Saipem, Subsea 7 og Eni skal ha takket nei til å kommentere.

Forretningsmannen Kristian Siem er styreleder og største eier i Subsea 7. E24 har vært i kontakt med Siem og sendt spørsmål om saken, men foreløpig ikke fått svar.

Trakk bud på konkurrent

Subsea 7 ville kjøpe konkurrenten McDermott i fjor tilsvarende 15,6 milliarder kroner, men trakk budet etter en avstemning blant McDermotts aksjonærer.

Selv om budet ble trukket, ville Subsea 7 fortsette å se investeringsmuligheter i tiden fremover.

– Subsea 7 vil fortsette å investere i alternative ruter for å vokse og styrke sin virksomhet over hele verden, skrev selskapet den gang.

General Electric slo sammen oljeservicearmen med Baker Hughes i 2017. John Wood kjøpte opp Amec Foster Wheeler for nesten 3 milliarder dollar samme år, slik Bloomberg skriver.

Større enheter

Analytiker Jørgen Andreas Lande i Danske Bank peker på at konsolidering, med større enheter og bredere tilbud av tjenester, har vært en trend i subsea-industrien de siste årene.

Han antar at Saipem, som har en betydelig høyere markedsverdi enn Subsea 7, vil kunne være den overtakende part i en potensiell sammenslåing. Samtidig er subsea-divisjonen til Saipem litt større enn Subsea 7, påpeker analytikeren.

- Det er kun spekulasjoner, men det er klart at det er subsea-divisjonen i Saipem som passer bra med Subsea 7. De ville hatt en årlig omsetning på rundt åtte milliarder dollar, med EBITDA (brutto driftsresultat) på rundt 1,2 milliarder dollar før synergier.

- Men etter mitt syn er Saipem mer en tjenesteleverandør enn en SPS-leverandør (subsea produksjonsanlegg). Jeg synes en bedre konstellasjon ville vært Schlumberger og Subsea 7, sier Lande.

Mener Saipems fornybar-mål reduserer sannsynligheten

– Vi mener at en fusjon ville gitt mening, men ser også et par argumenter imot sannsynligheten for at det skjer, påpeker oljeservice-analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets i en oppdatering.

Meglerhusets eksperter tror at en kombinasjon av deler av divisjonene til selskapene virker mer sannsynlig enn en sammenslåing av selskapene som de er nå.

Analytikeren nevner følgende argumenter for en sammenslåing:

  • Et mer konsolidert subsea-marked og høyere prisingsmakt 
  • Lavere konkurranse i et voksende offshore vind-marked, der det nå er en voldsom konkurranse.
  • Relativt lite overlapp i selskapenes regionale styrker. Subsea 7 har en sterk posisjon i Nordsjøen og Brasil, mens Saipem er større i Midtøsten og Samveldet av uavhengige stater (SUS). Begge har en god posisjon i Afrika.
  • Synergier

Han ser også noen argumenter som reduserer sannsynligheten for en fusjon:

  • Kartellforebyggende lovgivning, såkalt antitrust. Surf-markedet (subsea kontrollkabler, stigerør og strømingsrør) er allerede et konsolidert marked globalt, med Subsea 7, TechnipFMC, Saipem og McDermott som de største aktørene.
  • Saipem har gått ut med et mål om at mer enn halvparten av inntektene dets skal komme fra fornybarvirksomhet innen ti år, mens Subsea 7s virksomhet fortsatt domineres av olje og gass. 
Les Bloomberg-meldingen her

Her kan du lese mer om