Klimasøksmålet er berammet i Høyesterett: Setter av syv dager i november

19 høyesterettsdommere skal behandle klimasøksmålet fra og med den 4. november.

Før ankesaken mot Staten ble det arrangert markeringer landet rundt. Her fra Eidsvolls plass i Oslo i november 2019.

Terje Pedersen
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Det melder Greenpeace Norge i en pressemelding.

«Norgeshistoriens første klimarettssak» skal få såkalt plenumsbehandling, som vil si at samtlige høyesterettsdommere deltar.

Av de 20 dommerne i Høyesterett er én inhabil i denne saken, så det vil være 19 dommere som deltar, skriver Greenpeace i en pressemelding.

– Gjennom Grunnloven har politikerne svart på hvitt gitt oss retten til et levelig miljø. Nå skal landets øverste domstol slå fast hva det betyr i praksis og politikernes ord kan endelig bli handling. Vi har tro på at Høyesterett er enige i vår vurdering om at staten brøt Grunnloven da de valgte å tildele nye oljelisenser i Arktis. Uansett utfall blir dette en historisk dom med reelle konsekvenser for verdens klima, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge i meldingen.

Høyesterett har satt av syv dager til behandlingen. Sist gang Høyesterett vurderte en sak ved plenumsbehandling, var i januar 2018 om utmarksressurser i Finnmark.

– Dommen i Høyesterett kan få fatale eller fantastiske konsekvenser for vår framtid. Det er viktig at folk forstår viktigheten av det. Vi vil bruke tiden frem mot rettssaken til å bevisstgjøre det norske folk på at vår grunnlovsfestede rett til et levelig miljø behandles i Norges øverste rettsinstans, sier leder Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom.

Miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom tapte søksmålet både i tingretten og senest i lagmannsretten i januar i år.

De gikk til sak fordi de mener tildelinger av letelisenser i 23. konsesjonsrunde strider med Grunnlovens paragraf 112, som gir folk og kommende generasjoner rett til sunt og levelig miljø.

Les også

Ingen «Thunberg-effekt» i lagmannsretten: Leteboring i Barentshavet bryter ikke med Grunnloven

Høyesterett tillot anken i april
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Høyesterett
 2. Greenpeace
 3. Arktis
 4. Natur og Ungdom
 5. Miljø
 6. Klima og miljø
 7. Klimapolitikk

Flere artikler

 1. Staten frikjent i klimasøksmålet: – Vurderer å anke til menneskerettighetsdomstolen

 2. Jusprofessor om klimasøksmålets dom: – Høyesterett har stilt seg på feil side av historien

 3. Regjeringsadvokaten tror det kan komme flere klimasøksmål

 4. Danmark har vedtatt oljestans

 5. Vindkraftutbygging på Fosen skal behandles i Høyesteretts storkammer