Tyskere inn i trønderske milliardprosjekter: Vindboomen fortsetter

Milliardene strømmer inn i norsk vindkraft. TrønderEnergi og tyske Stadtwerke München investerer nå tre milliarder kroner i fire trønderske vindkraftprosjekter.

BYGGER MILLIARDPROSJEKTER: TrønderEnergi og Stadtwerke München skal bygge ut vindprosjekter i Trøndelag for tre milliarder kroner, et tegn på at utenlandske kraftprodusenter finner norsk vindkraft lønnsom. Illustrasjonsbilde.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

TrønderEnergi, som eies av 24 kommuner i Sør-Trøndelag, KLP og Nordmøre Energiverk AS, har funnet seg en ny samarbeidspartner i tyske Stadtwerke München.

Sammen skal den norske og tyske aktøren bygge ut fire nye vindkraftprosjekter til tre milliarder kroner i Trøndelag. Stadtwerke München skal eie 70 prosent av prosjektene, mens TrønderEnergi skal eie 30 prosent.

Les også: (+) Slik påvirker været økonomien

Disse prosjektene skal samlet levere rundt én terawattime strøm årlig. Norges totale produksjon var til sammenligning på rundt 148 terawattimer i 2017, ifølge NVE.

Turbinene til prosjektene skal leveres av den danske produsenten Vestas, og er på 4,2 megawatt hver.

Dette er prosjektene som skal bygges ut:

 • Frøya på 14 turbiner og 60 megawatt i Frøya kommune
 • Hundhammerfjellet i Nærøy kommune på 14 turbiner og 55,5 megawatt
 • Stokkfjellet i Selbu kommune på 21 turbiner og 90 megawatt
 • Sørmarkfjellet i Osen og Flatanger kommune på 31 turbiner og 130,2 megawatt

De to aktørene etablerer også et felleseid selskap kalt TrønderEnergi Vind, hvor TrønderEnergi skal eie 51 prosent. Selskapet skal drive de nye parkene, samt fire eksisterende vindkraftverk:


Bessakerfjellet i Roan kommune på 25 turbiner og 57,5 megawatt
Skomakerfjellet i Roan kommune på fire turbiner og 13 megawatt
Valsneset i Bjugn kommune på fem turbiner og 11,5 megawatt
Ytre Vikna i Vikna kommune på 39 megawatt (planlagt utvidet)

Les mer: Utenlandske milliarder til norsk vindkraft: – Vi liker Norden

NYE PROSJEKTER: Her skal de nye vindprosjektene ligge, ifølge TrønderEnergi og Stadtwerke München.

Milliarder til vindkraft

Milliardinvesteringene i Trøndelag legger seg på toppen av mange andre vindprosjekter som bygges ut for tiden.

Investeringene i kraftbransjen har økt betydelig de siste årene, både innen produksjon av kraft og distribusjon av kraft.

Kraftbransjen har anslått investeringene i kraftforsyning til 41,1 milliarder kroner i fjor, og av dette skal 16,2 milliarder kroner gå til prosjekter innen kraftproduksjon, ifølge Statistisk sentralbyrå.

For 2019 venter bransjen investeringer på 38,4 milliarder kroner, og av dette skal 17,6 milliarder gå til prosjekter innen kraftproduksjon, ifølge byrået.

Les også

Utenlandske milliarder til norsk vindkraft: – Vi liker Norden

Boom i vindkraft

Det er særlig en boom i vindkraft som har bidratt til økte investeringer i produksjon, mens investeringene innen distribusjon særlig har gått til oppgraderinger av et foreldet kraftnett og til automatiske strømavlesere, ifølge SSB.

Installasjonen av automatiske strømavlesere er nå stort sett ferdig, og det vil bidra til å redusere nettselskapenes investeringer til distribusjon i år, ifølge SSB.

Fornybarbransjens organisasjon Norwea mener det har en enkel forklaring at mange utenlandske aktører nå lokkes til Norge for å bygge ut vindkraft.

– Det er Europas billigste nye kraftproduksjon. Det er så enkelt, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i Norwea til E24.

– I dette tilfellet er det jo Stadtwerke München som går inn og investerer. De har planer om å bytte ut sin gamle, termiske kraftproduksjon, som i stor grad består av atomkraft. Og da går de dit de får mest mulig igjen for pengene, sier han.

Innen 2025 skal kraftselskapet bygge ut like mye fornybar energi som byen München på rundt én million innbyggere forbruker.

Les også

Dyreste julestrøm på åtte år

Mener utenlandsk kapital trengs

Blant de større vindprosjektene som er på gang er Blackrocks prosjekt Guleslettene i Flora kommune til to milliarder kroner. Her skal Alcoa kjøpe kraften, slik selskapet også gjør fra vindprosjektet Øyfjellet i Nordland og milliardprosjektet Nordlicht i Troms.

Fosen-prosjektet som samlet sett er på seks vindparker på rundt 1.000 megawatt skal ifølge Statkraft koste rundt 11 milliarder kroner. Investeringsselskapet Luxcara bruker trolig også flere milliarder kroner på tre vindprosjekter i Bjerkreim-området, hvor Facebook skal kjøpe strømmen.

– En betydelig andel av investeringene gjøres av utenlandske aktører. Noen frykter at Norge da gir fra seg kontrollen over norske ressurser, men norske aktører har ikke kapital nok til å bygge ut dette på egen kjøl, sier Aasheim.

– Mange frykter også for naturverdiene?

– Det er hevet over enhver tvil at denne typen utbygginger har konsekvenser. Dette har vi et konsesjonsapparat for. Disse prosjektene har gått gjennom en lang konsesjonsprosess, og NVE og Olje- og energidepartementet har vurdert de positive konsekvensene til å overstige de negative. Det må vi forholde oss til, sier Aasheim.

Les mer: Alcoa får sin tredje GIEK-garanti for vindkraft: Vindboom i industrien

Les også

Facebook kjøper norsk vindkraft

Bedrer kraftbalansen

TrønderEnergis fire nye vindprosjektene i Trøndelag vil sammen med Statkrafts gigantiske vindprosjekt på Fosen bidra til å redusere Midt-Norges kraftunderskudd, som ifølge TrønderEnergi har variert mellom fire og åtte terawattimer årlig de siste fem årene.

Produksjonen i region Midt-Norge var i fjor på rundt 18 terawattimer, mens forbruket var på 26 terawattimer, ifølge selskapet.

Økt produksjon av fornybar energi gjør også aktører som TrønderEnergi i stand til å levere kraft til industrien. Selskapet inngikk nylig avtale med Elkem om langsiktige kraftleveranser.

– Med ny fornybar energiproduksjon i Midt-Norge rigger vi nå regionen til å lede an i det grønne skiftet, sier konsernsjef i TrønderEnergi Ståle Gjersvold i en melding.

Les mer: Ruster opp kraftnettet for milliarder: – Et historisk høyt nivå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Energi
 3. Strømpriser

Flere artikler

 1. Statkraft selger Roan Vindpark for milliardbeløp

 2. Bygger vindkraft i Nord-Odal med norske pensjonspenger: – Dette har jeg ventet på i flere år

 3. Få vindprosjekter fra 2022: Bransjen venter full stans

 4. Frøyas kommunestyre advarer ministeren mot å gripe inn

 5. Ber staten sikre vindkraft-utbygging på Frøya: – Må ikke skapes tvil