Aker og Kjell Inge Røkke

Ingen løsning på Ocean Yields skipsfloke: Opsjonsavtalen med Aker Energy avsluttet

Aker-selskapet Ocean Yields drøm om at Aker Energy skulle komme dem til unnsetning er knust. Forsinkelsene og Akers strategiomlegging i Ghana sørger for at Ocean Yields produksjonsskip ikke kan brukes på Røkkes nye oljefelt likevel.

SOLNEDGANG: Solen går ned over Dhirubhai-1 utenfor Indias østkyst.

Ocean Yield
 • Anders Nybakken Kvale
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det Aker-kontrollerte skipseiende selskapet Ocean Yield har siden i fjor hatt en opsjonsavtale for en såkalt bareboat-leiekontrakt (utleie av skip uten mannskap journ.anm.) på 15 år med Aker Energy i Ghana for det flytende produksjonsskipet Dhirubhai-1.

Opsjonsavtalen var lenge et håp for Ocean Yield for å få produksjonsskipet tilbake i drift etter at skipets forrige kontrakt i India brått ble avsluttet i 2018. E24 skrev i februar om mulighetene Ocean Yield hadde i Ghana, hvis Aker Energy fant nok olje.

Avtalen utløp ut 31. desember 2019 med muligheter for forlengelse, men nå bekrefter Ocean Yield-sjef Lars Solbakken at den avsluttes.

– Det var forventet. Grunnen er at de aktuelle prosjektene vi har sett på i Ghana tar lengre tid å utvikle, sier han til E24.

– Tar helt klart lengre tid enn vi hadde håpet

Solbakken sier at de fortsatt er positive til få skipet tilbake i arbeid – et skip som tidligere har vært svært viktig for selskapets inntjening og utbyttekapasitet, og som nå ligger i opplag.

– Men vi innser helt klart at ting tar lengre tid enn vi hadde håpet.

Det er Kjell Inge Røkkes industrikonglomerat Aker som er største aksjonær i Ocean Yield. Selv om opsjonsavtalen nå droppes så fortsetter Ocean Yield å se på andre muligheter med Aker Energy, samt et annet Røkke-selskap som opererer i Ghana, TRG Energy.

– Det jobbes også med prosjekter andre steder, men det er betydelig usikkerhet knyttet til hvor man kan komme i mål, sier Solbakken, og trekker frem at han ikke har mulighet til å være mer konkret om denne prosessen.

Etter det E24 kjenner til har Ocean Yield vært på utkikk etter kontraktsmuligheter for produksjonsskipet en rekke steder rundt i verden, inkludert i Sørøst-Asia.

Ocean Yield-sjef Lars Solbakken ser lyst på fremtiden til selskapet tross en løsning på skipsfloken uteblir.

Ocean Yield

– Viktig for oss

Skipet Dhirubhai-1 ble i 2008 leid ut til olje- og gass-selskapet Reliance på en kontrakt med ti års varighet. I årene etter var det svært viktig for Ocean Yields pengekasse, men i slutten av september 2018 ble ikke kontrakten med Reliance forlenget, noe flere analytikere trakk frem som negativt for selskapet.

I etterkant har Ocean Yield skrevet ned den bokførte verdien av skipet og utbyttenivået i selskapet er kuttet.

Tidligere har bidraget fra skipet vært viktig for at Ocean Yield, som har en markedsverdi på 8,5 milliarder kroner, har betalt kvartalsvise og stigende utbytter til aksjonærene siden børsnoteringen i 2013.

– Hvor viktig er det for Ocean Yield å få skipet i arbeid?

– Det er klart det er viktig for oss. På en annen side så legger vi opp driften med utgangspunkt i at vi har skipet i opplag, og har derfor annonsert at vi vil justere utbyttet til 0,15 dollar per aksje per kvartal, sier Solbakken.

Les også

Røkke og Aker endrer Ghana-planene

Ny strategi og ny sjef i Ghana

Årsaken til at Ocean Yield nå må lete etter en annen leietager for produksjonsskipet sitt enn konsernsøsken Aker Energy, finner man i Ghana.

Etter at Aker og Kjell Inge Røkke satset stort og bygget opp oljesuksessen Aker BP på norsk sokkel, satte man nemlig i 2018 for alvor i gang Aker-maskineriet for å få til et nytt oljeeventyr i det afrikanske landet.

Fremdriften har så langt gått langt tregere enn Aker opprinnelig håpet på og det har vært mer komplisert enn ventet å få godkjent utbyggingen. Både skatteregler og Ghanas system for lisensforvaltning har bydd på utfordringer for Aker og deres planer.

I november varslet Aker at man hadde lagt om strategien og at man går for et enklere og billigere konsept gjennom å gå for en selvstendig utbygging som fokuserer på Pecan-feltet, og ikke en større områdeløsning.

I desember ble det klart at tidligere Kværner-sjef Jan Arve Haugan trakk seg som sjef i Aker Energy og at han blir erstattet av driftsdirektør Svein Jakob Liknes, som ble konstituert konsernsjef.

Les også

Jan Arve Haugan trekker seg som sjef for Akers oljesatsing i Ghana

– Markedet har avskrevet det

Konsernsjef Lars Solbakken påpeker at Ocean Yield ser lyst på fremtiden tross utfordringen med Dhirubhai-1.

– Vi har hatt et veldig aktivt fjerde kvartal med store nye volumer. Markedet har vært bra, med god risk/reward på nye prosjekter.

– Det ser også ut som at markedet ikke priser inn noe verdier på Dhirubhai-1 i særlig grad. Vi er alltid forsiktige med å kommentere aksjekurs, men det er ingen tvil om at en ny kontrakt vil ha en positivt effekt, forteller Ocean Yield-sjefen.

Den tyngede offshorebransjen, som sliter etter oljekrisen i 2014, skaper imidlertid fortsatt problemer.

– Noen offshoreengasjementer har helt klart vært en belastning for resultatet i 2019. Det tar nok mer tid for å få normaliserte resultater, men det går sakte riktig vei. Jeg tror 2020 blir marginalt bedre enn 2019, og er optimistisk på at man i 2021 og 2021 vil se et bedre marked, sier Solbakken.

To ankerhåndteringsskip på kontrakt med Solstad Offshore har gitt null inntjening i 2019.

– Men vi forventer at disse vil bidra med noe inntjening i 2020 når de er i mål med en restrukturering. 

Les også

Ocean Yield kan få leid ut produksjonsskipet sitt – hvis Aker Energy finner nok olje

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Ocean Yield
 3. Aker Energy
 4. Ghana
 5. Aker
 6. TRG
 7. Kjell Inge Røkke

Flere artikler

 1. Røkke og Aker er på sin tredje Ghana-sjef: Investerte 1,9 milliarder før det var stopp

 2. Aker gir ikke opp i Ghana: Vil finne løsning for Pecan-feltet

 3. Kjell Inge Røkkes Ocean Yield tar milliardnedskrivninger

 4. Malaysisk leverandør sikrer milliardkontrakt på Røkkes ghanesiske oljefelt

 5. Akers oljeprosjekt i Ghana kan få grønt lys neste år: – Balanseprisen er blant de mest attraktive i bransjen