Nordsjøen-comeback kan hjelpe DNO i Kurdistan

DNO tror at comebacket i Nordsjøen de siste årene kan bidra til lavere lånekostnader. Selskapet som nylig kjøpte Faroe Petroleum har også foten på gasspedalen i Kurdistan.

Finansdirektør Haakon Sandborg i DNO på Paretokonferansen 2019.

Ole Berg-Rusten, NTB
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

HOLMENKOLLEN (E24): – Ikke alle er klar over at vi de siste to årene har gjort comeback i Norge og Storbritannia, sier DNOs finansdirektør Haakon Sandborg på Paretokonferansen.

Selskapets comeback i Nordsjøen kom da det kjøpte Origo Exploration i 2017. Tidligere i år sikret DNO seg også Faroe Petroleum, med eierskap i felt som Njord, Brage og Ula og funn som Iris og Hades.

Før comebacket i Nordsjøen hadde DNO det meste av sin aktivitet i Irak.

– Vi har bygget opp en veldig sterk posisjon i Kurdistan, hvor vi har fått på plass en fantastisk operasjon. Nå ønsker vi å vokse videre i Kurdistan og gjøre mer der, vi er aktive på leting og ser etter nye lisenser, sier Sandborg til E24.

Han tror dette er et bra tidspunkt for DNO å etablere ny aktivitet i Norge og Storbritannia, og påpeker at selskapet har en lang historie bak seg i Norge. Han tror at virksomheten i Nordsjøen også kan bidra til bedre lånevilkår.

– Så tror vi at vi gjennom det kan oppnå fordeler på innlånskostnader på obligasjoner og bank, og få ned de kostnadene, sier Sandborg.

Det kan ha vært en viss risikoprising på innlånene og i aksjekursen i DNO, ifølge finansdirektøren. Men med økt eksponering til OECD-land som Norge og Storbritannia tror han at vilkårene kan bli bedre.

Mål: 50.000 fat i Nordsjøen

DNO har nå satt seg et mål som det omtaler som «50 by 50»: det innebærer at selskapet skal levere 50.000 fat per dag fra Nordsjøen innen sin 50-årsdag om to år.

Det vil kreve nye investeringer fra selskapet, som i første halvdel av 2019 produserte 89.300 fat per dag i Kurdistan og 17.800 fat per dag i Nordsjøen. Totalt steg DNOs produksjon med 39 prosent fra året før til 107.100 fat per dag.

– Vi må nok kjøpe mer og investere mer, ja. Og det er planen, sier Sandborg.

DNO leverte et resultat etter skatt på 119 millioner dollar i første halvdel av 2019, en dobling av nivået på samme tid i fjor.

Selskapet øker investeringene kraftig i år, til 680 millioner dollar, fordelt nokså likt på Kurdistan og Nordsjøen, påpeker finansdirektøren.

Borer mye

Så langt i år har DNO vært med på en rekke brønner, inkludert Wellesley-brønnen Songesand, Lundin-brønnen Pointer, Equinor-brønnene Pabow, Snadd og Korpfjell, OMV-brønnen Iris og Aker BP-brønnen Nipa.

– Vi er på linje til å levere det største årlige boreprogrammet i selskapets 48-årige historie, med 36 brønner over hele porteføljen, sa Sandborg under sin presentasjon på konferansen onsdag.

Fremover skal selskapet også delta i Wintershall-brønnen Bergknapp, Equinor-brønnen Gladsheim, DNOs egen brønn Canela og Equinors Gabriel-brønn, ifølge en oversikt Sandborg viste frem onsdag.

I tillegg skal det bores brønner nær Brage, Marulk, Ula og Fenja, hvor også DNO er med.

– Vi er foreløpig deltager i de fleste av brønnene, men vi har vår første opererte brønn som starter nå, Canela-brønnen. Og vi prøver å bli mer aktive som operatør. Vi vil være veldig aktive, og jeg syns det er et bra program, sier Sandborg.

Gasspedal i Kurdistan

DNO har produksjon i ni felt på norsk sokkel og fire på britisk sokkel, men fortsatt er selskapets desidert viktigste eiendel Tawke-feltet i Kurdistan, som totalt har levert 268 millioner fat så langt, ved slutten av andre kvartal i år.

Men DNO har sett produksjonen falle på Tawke-feltet, og jobber nå med å bore 14 nye brønner for å stabilisere produksjonen, og i tillegg prøver selskapet å finne ytterligere reserver ved å bore den første dype brønnen på feltet.

– Vi har foten på gasspedalen i Kurdistan, sa Sandborg på konferansen onsdag

Overfor E24 utdyper han:

– Det er en naturlig nedgangsfase. Men vi får jo mer produksjon ut av flere brønner, så vi prøver å stabilisere produksjonen, sier Sandborg.

– Vi prøver å ha en lang profil, vi har mye reserver igjen og vi skal produsere til 2036, sånn som det ser ut, for da går lisensen ut, legger han til.

På norsk sokkel har DNO særlig aktivitet i tre nøkkelområder.

– Vi har planer om å gjøre mer i Norge. Vi har et aktivt leteprogram, men vil også vokse gjennom oppkjøp, sa Sandborg under Paretokonferansen.

Selskapet vil også øke sin eksponering til britisk sokkel, hvor det nylig kjøpte 15 prosent av Chimera-lisensen som drives av Cairn Energy.

Les også

DNO-sjefen om Exxons norske feltandeler: – Attraktive eiendeler

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNO
 2. Kurdistan
 3. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Resultatvekst og bedre enn ventet fra DNO

 2. DNO-sjefen om Exxons norske feltandeler: – Attraktive eiendeler

 3. DNO tar milliardnedskrivning, ender med solid underskudd

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Børskommentar: Kan DNO trekke opp noe fra hatten på torsdag?

 6. Tallsmell for DNO i andre kvartal