Vindkraft i Norge

Naturvernforbundet: – Risikerer at vindkraftutbyggingen fortsetter planløst og uhemmet

Selv om rammeplanen for vindkraft er skrinlagt, kan utbyggingen skje planløst og uhemmet, advarer Naturvernforbundet.

Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Det trengs en samlet plan for hvor vindkraft skal kunne bygges ut, selv om NVEs forslag til rammeplan var for konfliktfylt, sier forbundsleder Silje Ask Lundberg i en e-post til E24.

– Nå risikerer vi at utbyggingen fortsetter planløst og uhemmet, sier hun.

Lundberg føyer likevel til at det er positivt at regjeringen vil ha en gjennomgang av konsesjonssystemet.

– Her feiger Regjeringa ut. Det løser ingen problemer å droppe den nasjonale rammen for vindkraft. Den burde heller forbedres enn skrotes, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord, som frykter at det nå vil bli vindkraftutbygging stykkevis og delt i hele landet.

Torsdag kunngjorde regjeringen at den skrinlegger forslaget fra om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om en nasjonal ramme for vindkraft.

Les også

NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging

– Grunnløs frykt

Oppdraget NVE fikk besto av to deler, et oppdatert kunnskapsgrunnlag om virkninger av vindkraft, og et kart over de mest egnede områdene for vindkraft. Det er kartet, som identifiserte 13 områder, som nå forkastes.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg sier at frykten fra Naturvernforbundet er grunnløs.

– Helt uavhengig av den nasjonale rammen, må ethvert vindkraftprosjekt gjennom en konsesjonsbehandling. Jeg hadde håpet at Naturvernforbundet hadde vært litt mindre bekymret, når vi nå signaliserer at vi også vil endre konsesjonssystemet, sier Freiberg til E24.

Han forteller at planen er å stramme inn og gjøre at balansen mellom det å bygge ut vindkraft og bruke natur vil bli grundigere vurdert, og at de skal se på kommunenes involvering i prosessen.

– Det vil bygges mindre vindkraft fremover, og det skjer fordi det bygges mye nå. Men jeg ser også for meg at det vil bli bygget vindkraft i Norge i fremtiden, der det er behov for kraft og lokale arbeidsplasser, sier Freiberg.

Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

– Har aldri vært en plan

Interesse- og bransjeorganisasjonen Norwea sier at de, i likhet med statsministeren og NVE-lederen, ser at tiltaket som skulle være konfliktdempende, likevel ikke ble det.

– Det som er viktig, er at det er gjort en historisk oppdatering av kunnskapsgrunnlaget i arbeidet med denne rammen. Denne kunnskapen er det viktig å ta vare på, det er ikke selve kartet som er viktigst, sier Norwea-rådgiver Daniel Willoch til E24.

Han sier at ordet «plan» har sneket seg inn i omtalen av denne nasjonale rammen, men at det faktisk aldri har vært en plan.

– Jeg kan skjønne at enkelte elementer fremstår slik. Men det har aldri vært en plan, sier Willoch.

DNT, som har vært kritisk til hvordan vindkraftutbyggingen vil påvirke norsk natur, mener nyheten fra regjeringen i dag er god.

– I dag har alle som har et hjerte for natur og friluftsliv grunn til å glede seg. Dagens beskjed fra regjeringen viser at innspillene våre har blitt lyttet til. Nå kan vi endelig komme i gang med å utforme politikk som setter rammer for hvordan eventuell videre vindkraftutbygging i Norge kan foregå uten alvorlige naturinngrep, sier styreleder i DNT, Per Hanasand, i en e-post til E24.

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. Vindkraft
 3. NVE
 4. Naturvernforbundet
 5. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 6. Solberg-regjeringen
 7. Kjell-Børge Freiberg
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Regjeringen dropper nasjonal rammeplan for vindkraft

 2. Sametinget frykter det kan bli fritt fram for vindkraft

 3. Massiv motstand mot vindkraft i Norge

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Regjeringen dropper nasjonal rammeplan for vindkraft

 6. NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging