NORSK SIDE: Strømkabelen North Sea Link i Kvilldal.
Kommentar

Isolering er ikke svaret på «strømkrigen» med Sverige

Hvor dramatisk begrenset utvekslingskapasitet for strøm mellom Sør-Norge og Sør-Sverige egentlig er, kan diskuteres. Utveksling er uansett ikke problemet.

 • Johann D. Sundberg
  Johann D. Sundberg
  Børskommentator
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Skyhøye strømpriser denne høsten har skapt bekymring hos mange husholdninger og alvorlige problemer i noen hjem. Det er for enkelt å legge skylden på kablene til utlandet.

Den viktigste enkeltforklaringen på høye strømpriser er knyttet til at vår energiproduksjon i så stor grad er basert på vannkraft. Kraften trenger vann, og nå er det lite vann i magasinene i Sør-Norge, da blir prisen høy. Den nest viktigste forklaringen er at overføringssystemet ikke klarer å overføre kraftoverskuddet i Midt-Norge og Nord-Norge, slik at kraftunderskuddet i Sør-Norge kan bli dekket eller redusert. Så kommer skyhøye gasspriser i Europa og en vindkraft som er lunefull og avhengig av vær og vind, slik vår vannkraft også er. Da blir det tidvis ekstreme prisutslag.

Les også

Statnett begrenser strømflyt til Sverige: – Et motsvar

Norge har hatt kraftutveksling med Sverige i mange tiår. Det har stort sett tjent oss godt. Så har vi de siste tiårene i økende grad fått utvekslingskabler til kontinentet, og etter hvert Storbritannia. Det har over tid også tjent oss godt. Akkurat nå bidrar skyhøye gasspriser i Europa til at vi i mindre grad kan bruke importert kraft til å dekke vårt eget kraftunderskudd uten å grave dypt i lommen, noe vi totalt sett tjener godt på.

Derfor blir all den aggresjonen som nå rettes mot kraftkablene til utlandet litt for nærsynt. Det egentlige problemet er nok at vi i for liten grad har villet eller tatt oss råd til «monstermaster», eller utbygging av ny kraftproduksjon. Basert på vann, vind eller noe annet.

Fra dag til dag virker det som om den politiske debatten handler mest om hvordan man skal avhjelpe situasjonen for husholdningene. Det koker ofte ned til elavgiften og litt økt bostøtte til de som trenger det. Det er viktig nok. Men det er den langsiktige utfordringen som må løses.

Det begynner å bli ganske lang tid siden politikerne vedtok å kreve full elektrifisering av Utsirahøyden. Det skjedde i 2014, og kravet om elektrifisering er utvidet til store deler av sokkelen. Parallelt med dette er det en voldsom elektrifisering på gang i samfunnet generelt. De mange elbilene på veiene kan tjene som et symbol på det. Mye av den nye grønne industrien alle politikerne snakker om skal komme, krever mye strøm.

Les også

Statnett nedjusterer kraftsituasjonen – men venter høye priser gjennom vinteren

I det lys må man nesten spørre seg hva politikerne har gjort i tiden som har gått siden vedtaket om å elektrifisere Utsirahøyden i 2014. Er det investert i og i tilstrekkelig grad lagt til rette for investering i vår egen strømforsyning og vårt eget strømnett?

Slik det ser ut nå, er svaret på spørsmålet et klart nei. Det går an å mene at kablene til utlandet, som i perioder har gitt oss svært lave strømpriser, har fungert som en sovepute for kortsiktige politikere siden 2014.

Når politikerne nå våkner opp, må de ikke skylde på puten de har hvilt på. De må sørge for å rydde opp i vårt eget strømreir. Isolering er ikke svaret på krisen. Det er investering som må til.

Les også:

Les også

Rekordinntekter på utenlandskablene for Statnett

Les også

Vil ikke stanse kraft fra land til sokkelen

Les også

Mener nye kabler ikke er hovedårsak til strømsjokket: – Årsaken er gassprisene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kommentar
 2. Elektrifisering
 3. Kraftproduksjon
 4. Vannkraft
 5. Vindkraft
 6. Strømforsyning

Flere artikler

 1. Vil ikke begrense eksporten via utenlandskablene

 2. Elkem-sjefen frykter kraftunderskudd og dyr strøm: – Må ikke elektrifisere sokkelen for fort

 3. Mener nye kabler ikke er hovedårsak til strømsjokket: – Årsaken er gassprisene

 4. Strømkabelen til Storbritannia ute av drift: – Feil på britisk side

 5. Rekordinntekter på utenlandskablene for Statnett