Goliat kan starte igjen

Italienske Eni har ryddet opp i feilene på Goliat-feltet, slik at det kan starte opp igjen, melder Petroleumstilsynet.

KAN STARTE: Goliat-feltet har vært stengt i flere måneder etter at Petroleumstilsynet påla operatøren Eni å fikse feil. Nå sier tilsynet at feltet kan få starte opp igjen.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Meldingen om at Eni har rettet opp i feilene som ble påpekt i et pålegg i oktober frem i en melding fra tilsynet fredag. Pålegget fra tilsynet førte i starten av oktober til at produksjonen måtte stenges ned, og det har den vært siden.

Pålegget fra Petroleumstilsynet (Ptil) gjaldt feil i det elektriske anlegget, og manglende kontroll med tennkilder gjorde at tilsynet satte foten ned.

– På bakgrunn av informasjon vi har mottatt fra Eni og Statoil, sammen med vår egen verifikasjon og samlede vurderinger, anser vi at pålegget nå er etterkommet, skriver Ptil, og fortsetter:

– Det betyr at vi ikke har innvendinger mot at Eni gjenopptar produksjonen på Goliat, sier tilsynet.

Tilsynet understreker at deres brev ikke er noe klarsignal eller godkjenning i så måte, og at det fortsatt er operatøren Enis ansvar å gjøre en vurdering om det er ansvarlig å gjenoppta produksjonen.

Goliat er det første oljefeltet i den norske delen av Barentshavet, og har en kapasitet på rundt 100.000 fat per dag. Dermed er det også en av de dominerende oljeprodusentene på sokkelen.

Vanligvis kommer tilsynet med pålegg eller ber oljeselskap rette avvik på anlegg de er operatør for, før operatørene må komme tilbake med dokumentasjon på at forholdene er utbedret. I høst ble tillitsforholdet mellom tilsynet og Eni såpass tynnslitt at Petroleumstilsynet gikk til det uvanlige skrittet å kreve å få sjekke plattformen selv.

Les mer om den beslutningen her: Tar ikke Enis forklaringer for god fisk

Eni snart klare for oppstart

Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Eni Norge bekrefter beskjeden fra tilsynet.

– Vi er i ferd med å fullføre oppstartstester nå og gjennomføre utsjekk av systemene. Vi vil starte opp produksjonen igjen når dette er fullført, og det vil ta noen dager, sier Wullf til E24.

– Så plattformen er nå i forsvarlig teknisk stand til å starte opp produksjonen?

– Vi anser pålegget som lukket og de siste testene vil bekrefte at alt virker som det skal, sier Wulff.

– Er de tillitsvalgte og dere enige om at man nå skal starte opp igjen?

– Vi har hatt et fellesmøte med Petroleumstilsynet, vernetjenesten og de tillitsvalgte. De ansatte og selskapet er enige om at det kan skje når testene er ferdige, sier Wulff.

Torsdag kveld meldte Dagens Næringsliv at 60 av de 120 ansatte på Goliat ble sendt på land etter en lekkasje.

Ifølge Eni var det ikke snakk om en oljelekkasje fra plattformen eller reservoaret, men en lekkasje av vann i forbindelse med en feil på et nødstrømsaggregat.

– Vi var i ferd med å gjennomføre en oppstartstest av gassturbinen som gir kraft til plattformen. Mens det pågikk oppdaget man en feil med nødstrømsgeneratoren. Når den (og gassturbinen som ble testet, journ.anm.) er ute har man ikke noen reserve til landstrømmen. Derfor valgte vi, for å være føre var, å ta av en del av mannskapet fra plattformen, sier Wulff og legger til:

– For selv om det er lite sannsynlig at landstrømmen skulle forsvinne, ville man ikke hatt strøm hvis den gikk ut samtidig som gassturbinen og nødstrømsgeneratoren var ute av drift.

Han påpeker at alle de ansatte nå er tilbake på plattformen som normalt.

Les også

Tar ikke Enis forklaringer for god fisk: Nå skal Petroleumstilsynet ut for å sjekke Goliat-plattformen selv

Ga pålegg til Eni

Det var i oktober at Ptil påla Eni å holde Goliat stengt, etter et tilsyn av sikkerheten i de elektriske anleggene i slutten av september.

Der ble det påvist alvorlige brudd på regelverket, og Ptil ga derfor pålegg til Eni 6. oktober om å rette dette opp før feltet kunne starte.

Les mer: Må rette feil i elektriske anlegg: Goliat får ikke starte opp

Les også

Fant flere feil på Goliat

– Vi besluttet 10. november å gjennomføre en verifikasjon relatert til pålegget før produksjonen på Goliat kunne gjenopptas, skriver Ptil.

Denne verifikasjonen ble gjennomført den 23. og 24. november. Ptil bad også Eni og partneren Statoil om et møte slik at operatørselskapet kunne legge frem planer for å ta opp igjen produksjonen. Dette ble holdt 6. desember.

Tilsynet understreker likevel at det ikke har godkjent hverken utstyret eller sikkerheten på Goliat-feltet.

– Eni, sammen med Statoil, er ansvarlig for sikkerheten på Goliat, skriver tilsynet.

Les mer: Søviknes forventer at Goliat blir fikset snarest

– Ikke beroliget

SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken er ikke beroliget av at Petroleumstilsynet nå tillater Eni å starte opp igjen Goliat.

– Det er veldig liten grunn til å være rolig og avslappet, gitt den historikken Goliat-feltet har, sier Haltbrekken til E24.

Han håper at Petroleumstilsynet har gjort skikkelige vurderinger av sikkerheten nå som de gir klarsignal til Eni, og at det ikke oppstår ytterligere problemer på plattformen.

– Dette er en skandaleplattform fra A til Å, sier Haltbrekken.

– Uansvarlig å starte

Heller ikke Bellona-leder Frederic Hauge er beroliget av at Eni nå får starte.

– Det er uansvarlig å starte opp produksjonen igjen på Goliat, sier han til E24.

Hauge mener det er lite sannsynlig at alle påleggene fra Petroleumstilsynet er blitt fikset på så kort tid, og har ikke tillit til at Eni har gjennomført alt det selskapet er blitt pålagt.

Han viser til Petroleumstilsynets tidligere rapporter som viser at selskapet har sagt at feil er fikset uten at det var tilfelle.

– Jeg gleder meg svært til å lese Ptils inspeksjonsrapport, sier han.

– Har du ikke tillit til at Petroleumstilsynet har gjort tilstrekkelige vurderinger av sikkerheten?

– Overhodet ikke, ut fra den informasjonen vi sitter på. I går oppsto det problemer og lekkasje ved oppkjøring av gassturbinene på Goliat, og det er ikke første gang, sier han.

Han er bekymret for at det stadig skjer nye hendelser på Goliat. Så sent som torsdag hadde Eni det Petroleumstilsynet kaller en styrt avbemanning fra Goliat-feltet etter problemer med en nødgenerator.

– Goliat til nå handler om et system som har sviktet i alle ledd, sier Hauge.

Beholder operatørskapet

Bellona og Haltbrekken har tidligere bedt regjeringen om å vurdere å ta fra Eni operatørskapet, men dette har regjeringen avvist.

Fagforeningene har også avvist dette.

«Det er ikke grunnlag for å hevde at det ikke er tillit mellom ledelsen i Eni Norge og tillitsvalgte. Vi tar sterk avstand fra krav om at Eni Norge fratas operatørskapet på Goliat», skrev klubblederne i Eni Norge, Øistein Olsen i Lederne og Martha Skjæveland i Industri Energi, samt Trond Arvid Larsen som er hovedverneombud på Goliat og Safe-medlem i en felles uttalelse 6. november.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Goliat
 2. Barentshavet
 3. Eni
 4. Olje og gass
 5. Oljebransjen
 6. Equinor
 7. Terje Søviknes

Flere artikler

 1. Petroleumstilsynet krever å få sjekke Goliat-plattformen selv

 2. Fant flere feil på Goliat

 3. Betalt innhold

  Goliat-feltet får åpne igjen

 4. Annonsørinnhold

 5. Departementet vil komme med nye Goliat-tall før jul

 6. Teknisk Ukeblad: Fant Goliat-feil som Eni sa var fikset