Paven ba oljedirektører konvertere til grønn energi

Foran Equinors Eldar Sætre uttrykte pave Frans bekymring for klodens ve og vel. – Energibruk må ikke ødelegge sivilisasjonen, sa han.

GRØNN FORKJEMPER: Pave Frans frykter for klodens fremtid. Derfor ba han sjefene for verdens oljegiganter om å gjøre grønne valg.

Foto: Andrew Medichini AP
 • Hans Jordheim
Publisert:

Pave Frans talte lørdag på en konferanse foran sjefer for noen av verdens største oljeselskaper. Der ba han dem om å konvertere til ren energi.

– Sivilisasjon krever energi, men energibruk må ikke ødelegge sivilisasjonen, sa han på slutten av det som har vært en todagers konferanse i Vatikanet.

Han beskrev klimautfordringen som blant de største i vår tidsepoke og uttrykte at verden trenger å finne en energiløsning som overvinner forurensningsproblemet, som utrydder fattigdom og som bidrar til sosial rettferdighet.

– Det moderne samfunnet, med sin massive flyt av informasjon, personer og ting, krever en vanvittig energiforsyning. Men den energien burde også være ren, ved en reduksjon av systematisk bruk av fossile energikilder, sa han.

Han la til at vårt ønske om å sikre energi for alle i verden ikke må føre til en uønsket spiraleffekt med klimaendringer, forårsaket av temperaturstigning og økt fattigdom.

Bekymret pave

I sin tale tok paven også et oppgjør med såkalte klimaskeptikere.

– De som nekter for menneskeskapte klimaendringer burde gå til forskere og spørre dem. De er veldig tydelige og veldig presise.

Les også

Equinor-sjef Eldar Sætre skal møte paven på klimakonferanse

Tydelig bekymret for jordens fremtid uttrykte paven at ingen er uten ansvar. Og at menneskeheten ikke kan fortsette å behandle kloden på samme måte.

– Vi trenger bare å ta en titt på faktaene for å se at vårt felles hjem forfaller. Jeg oppfordrer dermed til en ny dialog om hvordan vi former fremtiden til vår planet, sa paven.

Ifølge Reuters var sjefene for selskaper som ExxonMobil, Eni, BP, Royal Dutch Shell, Pemex og Equinor til stede. Konferansen har fått navnet «Energy Transition and Care for Our Common Home».

Her kan du lese mer om

 1. Klima
 2. Fornybar energi
 3. Equinor
 4. Pave Frans

Flere artikler

 1. Equinor-sjef Eldar Sætre skal møte paven på klimakonferanse

 2. Equinor med CO₂-lagringsavtale: – Kostnaden må ned

 3. Equinor og Ørsted skal lede havvind-koalisjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Venstre-topp vil finansiere klimatiltak med Equinor-aksjer

 6. – Omstillingen går rett og slett for sakte