OPEC-topper snakket oljeprisen opp før skjebnemøte
Nordsjøolje steg til over 50 dollar per fat i formiddag.
Møtedeltagerne skaper selv store forventninger før oljekartellet Opec startet sitt møte klokken 11.00 i formiddag.
Her skal oljekartellet forsøke å komme frem til en avtale som begrenser den samlede oljeproduksjonen for å bidra til å løfte oljeprisene, og partene sitter i skrivende stund i forhandlinger.
Like før 10.30 onsdag formiddag steg Brentolje fra Nordsjøen over 50 dollar og ble på det meste handlet til 50,12 dollar.
Oppdatering kl. 12.39: Oljeprisen stiger videre under møtet, og er nå opp 7,45 prosent til 50,75 dollar per fat.
Aksjelive:
Følg markedsutviklingen her
– Avtaleutkast
Ifølge Wall Street Journal skal det ha blitt sirkulert et utkast til avtale som pålegger 10 av Opec-landene om å kutte i sin produksjon med 4,5 prosent i forhandlingene før toppmøtet starter.
Utkastet unntar Libya og Nigeria fra kravet om produksjonskutt fordi disse landene er i ferd med å få opp sin produksjon etter at landenes produksjon har blitt negativt påvirket av uroligheter i landene.
I tillegg har Irans oljeminister Bijan Zanganeh, som tidligere har insistert på at Iran ikke vil begrense sin produksjon, sagt at han har «gode forventninger» om at Opec vil komme frem til en avtale om produksjonskutt som Iran kan akseptere, ifølge Marketwatch.
Ifølge Bloomberg har tilsvarende uttalelser kommet fra Opecs generalsekretær Mohammed Bakindo og De forente arabiske emiraters oljeminister Mohammed Al Mazrouei.
Ti ting verdt å vite om Opec-møtet
Utfallet påvirker oljeprisen
Oljeprisene er ventet å kunne bevege seg så mye som 20 dollar per fat i hver retning avhengig av utfallet, ifølge enkelte analytikere.
Det er dermed ikke så rart at de fleste følger opptakten tett.
Her er ti ting verdt å vite om Opec-møtet:
- Opec og Russland inngikk i september en intensjonsavtale om produksjonskutt, og det denne avtalen som nå skal klargjøres og gjøres bindende. I den ligger det føringer på at Opec-landene samlet skal kutte sin nåværende produksjon til et sted mellom 32,5 millioner fat per dag og 33 millioner fat per dag, samt at noen ikke-Opec-land, som Russland, samlet skal kutte sin oljeproduksjon med 600.000 fat per dag. Totalt vil det redusere verdens globale, daglige oljeproduksjon med opptil 1,7 millioner fat, det vil si cirka 2 prosent.
- Opec har jobbet hardt for å sende signaler om at det faktisk blir en avtale, men nå de siste dagene har det - i tråd med organisasjonens mislykkede forsøk på lignende avtaler i fortiden - kommet flere signaler på at det ikke er så sikkert likevel.
Skal det bli en avtale, må Opec-toppene bli enige om følgende:
- Et produksjonstak. 32,5 millioner fat per dag i samlet produksjon er et av tallene som mange viser til, men det kan også bli noe høyere.
- Fordelingen av kvoter mellom medlemslandene. Her ligger de største uenighetene og det er dette som har slått beina under forsøk på avtaler tidligere. Iran og Irak er blant landene som har vært sterkt imot at de skal måtte ta kutt når de av ulike grunner har hatt lavere produksjon enn normalt i mange år.
- De må bli enige om hvilken kilde de skal bruke for nåværende produksjonsvolum og overvåking av produksjonen når/hvis avtalen trer i kraft. Hvilke tall man tar utgangspunkt i før man etablerer en kvote har stor betydning for hva produksjonen kan bli innenfor avtalen. En ting er de tallene medlemslandene rapporterer, en annen er annenhåndskilder som for eksempel Det internasjonale energibyrået, IEA. For Iran har det stor betydning - landet sier de produserer rundt en halv million flere fat enn det IEAs tall sier. Får de medhold i å ta utgangspunkt i sine tall for etablering av kvoten, vil det i praksis innebære at de fremover kan øke sin produksjon dersom IEAs tall skal brukes til overvåkingen.
I tillegg til hva Opec-landene faktisk blir enige om vil oljemarkedets reaksjon de neste dagene også avhenge av om hvor troverdig avtalen fremstår etter at den er presentert.
Forrige gang Opec kuttet produksjonen falt oljeprisen ni dollar
Forrige gang falt prisen
Forrige gang Opec vedtok å kutte i produksjonen, i desember 2008, falt oljeprisen med ni dollar på råvarebørsen i New York over tre dager etter at avtalen ble presentert.
Uttalelsen Opec kom med i 2008 mistet sin troverdighet da det viste seg at oljekartellet opererte med eldre produksjonskvoter og at detaljer om hvor mye det enkelte Opec-land skulle kutte først ble lekket ut noen dager senere.
Det svekket tilliten til at Opec faktisk ville gjennomføre produksjonskuttene de var blitt enige.