OPEC-topper snakket oljeprisen opp før skjebnemøte

Nordsjøolje steg til over 50 dollar per fat i formiddag.

TOPPMØTE: En soldat holder vakt ved hovedinngangen til Opecs hovedkontor i Østerrikes hovedstad Wien.
Publisert:

Møtedeltagerne skaper selv store forventninger før oljekartellet Opec startet sitt møte klokken 11.00 i formiddag.

Her skal oljekartellet forsøke å komme frem til en avtale som begrenser den samlede oljeproduksjonen for å bidra til å løfte oljeprisene, og partene sitter i skrivende stund i forhandlinger.

Like før 10.30 onsdag formiddag steg Brentolje fra Nordsjøen over 50 dollar og ble på det meste handlet til 50,12 dollar.

Oppdatering kl. 12.39: Oljeprisen stiger videre under møtet, og er nå opp 7,45 prosent til 50,75 dollar per fat.

Aksjelive:
Følg markedsutviklingen her

– Avtaleutkast

Ifølge Wall Street Journal skal det ha blitt sirkulert et utkast til avtale som pålegger 10 av Opec-landene om å kutte i sin produksjon med 4,5 prosent i forhandlingene før toppmøtet starter.

Utkastet unntar Libya og Nigeria fra kravet om produksjonskutt fordi disse landene er i ferd med å få opp sin produksjon etter at landenes produksjon har blitt negativt påvirket av uroligheter i landene.

I tillegg har Irans oljeminister Bijan Zanganeh, som tidligere har insistert på at Iran ikke vil begrense sin produksjon, sagt at han har «gode forventninger» om at Opec vil komme frem til en avtale om produksjonskutt som Iran kan akseptere, ifølge Marketwatch.

Ifølge Bloomberg har tilsvarende uttalelser kommet fra Opecs generalsekretær Mohammed Bakindo og De forente arabiske emiraters oljeminister Mohammed Al Mazrouei.

Les også

Ti ting verdt å vite om Opec-møtet

Utfallet påvirker oljeprisen

Oljeprisene er ventet å kunne bevege seg så mye som 20 dollar per fat i hver retning avhengig av utfallet, ifølge enkelte analytikere.

Det er dermed ikke så rart at de fleste følger opptakten tett.

Her er ti ting verdt å vite om Opec-møtet:

  • Opec og Russland inngikk i september en intensjonsavtale om produksjonskutt, og det denne avtalen som nå skal klargjøres og gjøres bindende. I den ligger det føringer på at Opec-landene samlet skal kutte sin nåværende produksjon til et sted mellom 32,5 millioner fat per dag og 33 millioner fat per dag, samt at noen ikke-Opec-land, som Russland, samlet skal kutte sin oljeproduksjon med 600.000 fat per dag. Totalt vil det redusere verdens globale, daglige oljeproduksjon med opptil 1,7 millioner fat, det vil si cirka 2 prosent.

Skal det bli en avtale, må Opec-toppene bli enige om følgende:

  • Et produksjonstak. 32,5 millioner fat per dag i samlet produksjon er et av tallene som mange viser til, men det kan også bli noe høyere.
  • De må bli enige om hvilken kilde de skal bruke for nåværende produksjonsvolum og overvåking av produksjonen når/hvis avtalen trer i kraft. Hvilke tall man tar utgangspunkt i før man etablerer en kvote har stor betydning for hva produksjonen kan bli innenfor avtalen. En ting er de tallene medlemslandene rapporterer, en annen er annenhåndskilder som for eksempel Det internasjonale energibyrået, IEA. For Iran har det stor betydning - landet sier de produserer rundt en halv million flere fat enn det IEAs tall sier. Får de medhold i å ta utgangspunkt i sine tall for etablering av kvoten, vil det i praksis innebære at de fremover kan øke sin produksjon dersom IEAs tall skal brukes til overvåkingen.

I tillegg til hva Opec-landene faktisk blir enige om vil oljemarkedets reaksjon de neste dagene også avhenge av om hvor troverdig avtalen fremstår etter at den er presentert.

Les også

Forrige gang Opec kuttet produksjonen falt oljeprisen ni dollar

Forrige gang falt prisen

Forrige gang Opec vedtok å kutte i produksjonen, i desember 2008, falt oljeprisen med ni dollar på råvarebørsen i New York over tre dager etter at avtalen ble presentert.

Uttalelsen Opec kom med i 2008 mistet sin troverdighet da det viste seg at oljekartellet opererte med eldre produksjonskvoter og at detaljer om hvor mye det enkelte Opec-land skulle kutte først ble lekket ut noen dager senere.

Det svekket tilliten til at Opec faktisk ville gjennomføre produksjonskuttene de var blitt enige.

Les også

I åtte av de siste 15 årene har oljeprisen vært lavere enn i dag

Les også

Nå ligger kronens skjebne i hendene på disse, mener analytiker

Les også

– Uten oljepengene hadde ting vært veldig skralt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om