Opec+ enige om produksjonsnivå - oljeprisen stiger

Etter lange møter ble oljekartellet og samarbeidslandene (Opec+) enige om nye produksjonsnivåer for de to neste månedene tirsdag. Det sendte oljeprisen videre opp tirsdag kveld.

  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Oljekartellet Opec og samarbeidslandene (Opec+) har blitt enige om å fortsette å holde produksjonen på omtrent samme nivå som i dag de neste to månedene.

Oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy kaller enigheten en «stor overraskele» i en analyse.

Like før klokken 22 tirsdag kveld er nordsjøoljen opp 5,79 prosent for dagen til 53,54 dollar fatet. Dermed ligger oljeprisen på samme nivå som i begynnelsen av mars.

Amerikansk lettolje (WTI) er også opp 5,34 prosent til 49,86 dollar fatet. WTI bikket 50 dollar fatet tirsdag ettermiddag for første gang siden februar, skriver CNBC.

Saudi-Arabia tilbød kutt

Saudi-Arabia skal kutte sin produksjon med ytterligere 1 million fat per dag i februar og mars, sier den saudiarabiske energiministeren prins Abdulaziz bin Salman, ifølge Bloomberg.

– Hvis det er én måte å beskrive hva disse frivillige kuttene betyr for markedet er «happy hour» et ganske passende begrep, skriver Tonhaugen i sin analyse.

Dermed kan Russland og Kasakhstan øke produksjonen med til sammen 75.000 fat hver dag i perioden, skriver nyhetsbyrået.

Resten av Opec+-medlemmene skal holde produksjonen stabil i februar og mars.

Les også

Nå kommer regjeringens store klimaplan: – Kommer nok til å bli ståhei

Russland den store vinneren

– Dagens enighet er, selv om den gir noe markedsstabilitet frem til utgangen av mars, ikke en avtale Opec-medlemmer kan fordøye lett, skriver Tonhaugen.

Han mener Russland og Kasakhstan har kommet unna med å øke sin produksjon, mens andre land ikke gjør det samme.

– Dette gjør de kronisk ikke-medgjørlige Opec+-medlemmene til de store vinnerne av dette møtet, skriver oljeanalytikeren.

Under møtet har det vært uenigheter mellom landene som vil øke produksjonen og dem som vil holde den på dagens nivå. Russland foreslo å øke produksjonen med 500.000 fat per dag ved starten av møtet mandag.

Tonhaugen mener det gjenstår å se om Saudi-Arabia kommer til å holde løftet om å kutte såpass mye, og om de andre landene kommer til å holde på dagens produksjonskutt.

Han mener det kan være vanskelig å svelge de store kuttene.

– Det er bare for godt til å være sant!, skriver Tonhaugen.

Les også

Priskrig, kollaps og den lange veien tilbake: Dette preget oljemarkedet i året som gikk

Frykt for lav etterspørsel

Beslutningen skal være tatt på grunn av frykten for at nye nedstenginger verden over fortsetter å dempe oljeetterspørselen, skriver Reuters.

Under coronakrisen har det vært en stor nedgang i etterspørselen. Flytrafikk og annen transport sto for over halvparten av verdens oljebruk før pandemien.

Opec gjorde den første justeringen av avtalen i desember, da de lettet kuttene med 500.000 fat per dag, som gjelder fra januar.

For tiden holder Opec 7,2 millioner fat olje per dag tilbake fra markedet, tilsvarende rundt syv prosent av verdens produksjon, ifølge Bloomberg.

I mars klarte ikke Opec og Russland å bli enige og om produksjonskutt, noe som sendte oljeprisen ned rundt 30 prosent på en dag.

Les på E24+

Dette er de ti største produsentene på norsk sokkel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljeprisen
  2. Oljepris
  3. Opec

Flere artikler

  1. Oljeprisen fortsetter nedgangen før Opec+-møte

  2. Oljeprisen snur i minus før Opec+-møte

  3. Opec har hevet møtet om framtidig oljeproduksjon – fortsetter torsdag

  4. Oljeprisen stiger til over 53 dollar fatet

  5. Analytikere: Opec-økning ikke nok for bekmørkt tankmarked