Midtøsten-uroen

Oljeprishopp: Iran-topp drept i amerikansk angrep

Oljeprisen går i været etter at en ledende iransk general ble drept i Bagdad, i et rakettangrep som var beordret av Donald Trump. Flere advarer nå om alvorlige konsekvenser.

General Qasem Soleimani fotografert i september 2016. Fredag skal en av de mektige ledene i Den iranske Revolusjonsgarden ha blitt drept i et amerikansk droneangrep i Iraks hovedstad Bagdad.
 • André Haugen
Publisert:

Den mektige iranske generalen Qasem Soleimani ble drept da flyplassen i Bagdad ble truffet av tre raketter fredag. Han var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og regnes som hjernen bak Irans operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon, skriver NTB.

Irans øverste leder, Ali Khameni, har ifølge AP varslet «hard hevn» mot USA i en uttalelse på iransk TV.

Eskaleringen av konflikten mellom USA og Iran kan få konsekvenser for verdens oljeforsyning.

Oljeprisen fikk et kraftig løft etter nyheten, og var på det meste 69,46 dollar fatet. Ved 12-tiden ligger den på på 69,20 dollar fatet. Det er tre dollar høyere enn torsdag kveld.

Oljeprisen er nå på det høyeste siden september i fjor.

Samtidig har pilene vendt ned i terminhandelen på amerikanske børser, noe som tyder på børsfall ved åpning i ettermiddag. Gullprisen, ofte ansett som en trygg havn for investorer når det er mye usikkerhet, har steget fra 1.529 til 1.542 dollar per unse.

Det er den høyeste gullprisen på fire måneder.

Les på E24+

Les mer: (+) Oljemarkedet i 2020 kan fort bli en nedtur

– Umulig å overdrive konsekvensene

– Dette bringer oss til kanten av en full krig med Iran – ikke en skyggekrig, sier Helima Croft, lederen for global råvarestrategi ved RBC Markets til CNBC.

– Det er nesten umulig å overdrive konsekvensene av denne hendelsen, sier Croft.

Stratfor-analytiker Matthew Bay sier til kanalen at angrepet kan føre til at Iran angriper oljeanlegg i Persiabukta og resten av Midtøsten, inkludert viktig infrastruktur i Saudi-Arabia som kan ta måneder å bygge opp igjen.

– Dette er en aggressiv maktdemonstrasjon og en direkte provokasjon som kan utløse en ny krig i Midtøsten. Vi våkner opp til en mindre trygg verden enn for bare timer siden, skriver Axitrader-strateg Stephen Innes i et notat gjengitt av Marketwatch.

Bekreftet av begge sider

Ifølge nyhetsbyrået AP har Revolusjonsgarden bekreftet dødsfallet, og USA har tatt på seg ansvaret for angrepet.

– Revolusjonsgarden kunngjør at den strålende lederen av Islam, Qasem Soleimani, etter et liv i tjeneste, led martyrdøden i et angrep utført av USA på flyplassen i Bagdad fredag, lød kunngjøringen som ble lest opp på den statlige TV-kanalen i Iran ifølge NTB.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har bekreftet at Donald Trump beordret angrepet.

– Etter ordre fra presidenten har det amerikanske forsvaret utført en handling i forsvar for å beskytte amerikansk personell i utlandet ved å drepe Qasem Soleimani, skriver Pentagon i en uttalelse.

Etter demonstrasjoner

Rakettangrepet kommer i kjølvannet av heftige demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad de siste dagene, skriver NTB. Nyttårsaften tok demonstranter seg helt inn i til resepsjonsområdet i ambassaden før de ble drevet tilbake. Bakgrunnen for demonstrasjonene var USAs bombing av en Iran-støttet milits inne i Irak hvor 25 personer ble drept.

USA har hevdet at Iran sto bak demonstrasjonene, men Iran har avvist koblingen.

Advarer om konsekvensene– Kan utløse en ny Midtøsten-krig
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Midtøsten-uroen
 2. Oljepris
 3. Irak
 4. Iran
 5. USA

Flere artikler

 1. Iran varsler «kraftig hevn»

 2. Betalt innhold

  Oljeprisen stiger etter USA-angrep på iransk general i Irak

 3. Professor: – En krigserklæring fra USA

 4. Senator hardt ut mot USAs likvidasjon av Soleimani

 5. Oljeprisen stiger til over 70 dollar på uro i Midtøsten