Professor tviler på at Trump og Opec kan redde oljeprisen: – Vi er i en annen verden nå

Oljeprisen har skutt i været etter håp om løsning på priskrigen. En avtale vil uansett bety lite i et oljemarked hvor etterspørselen har sviktet fullstendig, mener professor.

Regimet i Saudi-Arabia, her ved kong Salman bin Abdulaziz og kronprins Mohammed bin Salman, har skrudd opp oljekranen.
Publisert: Publisert:

Det historiske kollapsen i oljeetterspørsel er for stor til at en eventuell kuttavtale kan hindre at vi får lave oljepriser, mener professor Dag Harald Claes ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

Donald Trumps tvitring om en mulig avtale om å holde tilbake olje fra markedet ga et kraftig prishopp, etter kollapsen som sendte prisene ned mot 20 dollar, det laveste siden tidlig 2000-tall.

Fredag steg oljeprisen videre etter at Saudi-Arabia skal ha innkalt Opec og samarbeidslandene til hastemøte mandag neste uke.

Lørdag kom meldingen om at møtet var utsatt til torsdag samme uke.

Søndag varslet også Donald Trump at det kan være aktuelt med en toll på olje fra Russland og Saudi-Arabia, for å «beskytte amerikanske jobber».

Les på E24+

Verden kan snart gå tom for plass til å lagre olje: – Vil se forferdelige tall

FØLGER OPEC: Professor og instituttleder Dag Harald Claes ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo har fulgt oljekartellet Opec i mange år.

– Vi er i annen verden nå

– Du kan gå inn og lage en regulering mellom disse, de store produsentene USA, Russland og Saudi-Arabia. Det er klart at det er helt sentralt for markedet, sier Claes, som har studert oljepolitikk og Opec i en årrekke.

– Men hvordan skal avtalen se ut, som skal gjøre at du balanserer et marked når etterspørselen er omtrent borte – enorme mengder fat som ingen vil ha, sier han.

Oljeetterspørselen har sviktet etter at land etter land har stengt ned for å bremse virusspredning.

Les også

Spår nye permitteringer etter oljeprisras

Les på E24+

Dette kan være slutten på Opec

På toppen av dette har Saudi-Arabia og Russland gått til priskrig, etter at forhandlingene om en kuttavtale ved Opec-møtet kollapset for noen uker siden.

– Jeg tror vi er i en litt annen situasjonen nå enn da møtet ble holdt for noen uker siden. Vi er i annen verden nå slik jeg ser det, sier Claes.

– Når lagrene fylles kan man ikke fortsette å produsere i samme tempo. Markedet kommer til å kutte produksjonen. Det er ikke noe sted å gjøre av oljen, sier han.

Les på E24+

Sist oljeprisen var så lav, kuttet også Norge produksjonen: – Al-Naimi kom i sitt privatfly

PRISKRIG: Det statlige oljeselskapet Saudi Aramco viste denne uken hvordan de laster en armada av tankskip med rekordmye olje som skipes ut i markedet.

– Veldig komplisert

Claes får følge av oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

«Vi tror Saudis posisjon er uendret: De vil kun kutte produksjonen hvis andre produsenter også deltar, og Saudi-Arabia og Russland vil nå at andre G20-land, inkludert USA, Canada og Brasil skal kutte sammen med Opec+», skriver Martinsen i et notat.

«Vi ser det ikke som sannsynlig at en produksjonsavtale vil kunne redde oljemarkedet fra tvunget produksjonskutt de neste ukene, fordi globale oljelagre vil bli fylt til randen», skriver analytikeren.

Claes peker på flere utfordringer.

– Skal du ha veldig mange land som alle skal gjøre litt, og så skal du overvåke dette. Det er veldig komplisert med 20–30 oljeprodusenter.

Les også

Coronakrisen bidro til Oljefondet-smell

– Opec er irrelevant til tider

Professoren forklarer at Opecs rolle som regulator i oljemarkedet har vært skiftende gjennom historien, og peker blant annet på prissjokket i 1986.

– Du hadde Saudi-Arabia som kuttet og kuttet, og så gadd de ikke mer fordi ingen andre var med. Så fikk du ti dollar i mai 1986.

– Opec har en rolle til tider, og er irrelevant til tider. Det er ikke nytt, sier Claes.

Han sier at det spesielle i dagens situasjon er svikten i oljeetterspørsel.

– Det du har kunnet stole på i oljemarkedet er at etterspørselen er der. Den stiger bratt noen ganger, som fra 2003 da Kina var på vei opp. Men den har alltid steget. Og nå er det omtrent helt borte.

– Du får en lav oljepris enten de forsøker å regulere eller ikke, enten produsentene har priskrig seg imellom eller de forsøker å gjøre noe, så vil du uansett ha en lav oljepris, sier Claes.

Publisert:
Gå til e24.no