Strømprisene

Norge var nettoimportør av strøm i fjor: Vindkraften setter nye rekorder

Produksjonen av vindkraft i Norge og Norden var rekordhøy i fjor, ifølge NVE. Norsk kraftproduksjon falt imidlertid kraftig, og Norge ble nettoimportør av strøm for første gang siden 2010.

Illustrasjonsfoto.

Tonstad Vindpark
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Norges kraftproduksjon ble i fjor på 134,6 terawattimer (TWh), noe som er drøye åtte prosent lavere enn året før.

Det viser ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Forbruket av strøm i Norge var på 134,7 TWh i fjor, som er svakt ned fra året før.

Samtidig bidro høy produksjon av vindkraft i nabolandene til at Norge i fjor ble nettoimportør av strøm for første gang på ni år. Nettoimporten var på 0,1 TWh i fjor, ned fra en nettoeksport på 10,2 TWh året før, ifølge NVE.

– Spesielt Sverige, men også Danmark og Tyskland, hadde en økning i vindkraftproduksjonen i 2019. Norge er et land med mye regulerbar vannkraft, og fikk derfor muligheten til å spare på vannet og heller importere billig vindkraft, sier avdelingsdirektør Anne Vera Skrivarhaug i NVE i en melding.

Vindkraftproduksjonen i Norge steg med 42 prosent fra året før og endte på rekordhøye 5,5 terawattimer (TWh) i fjor, eller 4,1 prosent av den totale kraftproduksjonen i Norge. Året før utgjorde vindkraften 2,6 prosent av totalen.

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Les også

Billigste januarstrøm siden 2007

Prisene har falt

Den siste tiden har strømprisene falt mye, grunnet mildt vær og mye nedbør. Rundt nyttår var prisen på rundt 30 øre kilowattimen, utenom nettleie og avgifter. Dette er lavt for årstiden, ifølge NVE.

– Fortsetter været slik det har vært de siste ukene vil vi kunne oppleve lavere priser enn normalt inn mot våren når snøsmeltingen starter, sier Skrivarhaug.

Les også

2019 blir det fjerde dyreste strømåret

Prisene har falt videre inn i januar, og ligger nå på rundt 20 øre kilowattimen. Strømleverandøren Ishavskraft venter at en kunde med forbruk på 20.000 kilowattimer kan spare rundt 400 kroner i januar alene, mot i fjor, og at årets strømregning kan bli opptil 3.000 kroner lavere enn i fjor.

Prisen var i snitt på 38 øre kilowattimen i fjor, utenom nettleie og avgifter. Det var lavere enn året før, men 2019 ble likevel det fjerde dyreste strømåret siden århundreskiftet.

Les også

Uvanlig svake kraftpriser over hele Norden i natt: – Nærmest nullpris i januar er ikke vanlig kost

Rekorder for vindkraften

NVE påpeker at 2019 ble et rekordår for vindkraft både for Norge og Norden.

Det ble produsert 45,2 TWh fra vindkraft i hele Norden, en oppgang på 17 prosent fra året før, påpeker direktoratet. Dermed utgjør vindkraften nå 11,7 prosent av Nordens kraftproduksjon, fra 9,7 prosent året før.

Fallende kostnader har ført til økt utbygging av vindkraft, godt hjulpet av langsiktige kontrakter om kraftsalg til industriselskaper og teknologiselskaper.

– Den store økningen i vindkraftproduksjon har sammenheng med utbygging av mange nye vindkraftverk i både Norge og Sverige. I Norge økte vindkraftkapasiteten med rundt 750 megawatt i 2019, og er antatt å øke med opp mot det dobbelte i 2020, sier Skrivarhaug.

Samlet produserte Norden 389 TWh strøm i fjor, svakt ned fra året før. Bare Sverige var nettoeksportør av strøm i fjor, mens Norge, Danmark og Finland var nettoimportører, ifølge NVE.

Så langt i 2020 har Norden eksportert rekordmye strøm, med to TWh, og uke fire hadde den høyeste nettoeksporten som noensinne er målt over en uke, ifølge NVE.

Les også

Oljebransjen skal sluke store mengder strøm: Tror likevel strømprisen faller

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Vindkraft
 3. NVE
 4. Kraftproduksjon
 5. Strømpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette må du vite om strømåret 2020

 2. NVE venter høyere strømpriser mot 2040: Sør-Norge får dyrest strøm

 3. 2019 blir det fjerde dyreste strømåret

 4. Annonsørinnhold

 5. Billigste januarstrøm siden 2007

 6. Historisk lave strømpriser i Norge