Aker og Kjell Inge Røkke

Aker gir ikke opp i Ghana: Vil finne løsning for Pecan-feltet

Utfordringer i prosjektet og oljemarkedets corona-sjokk fikk Aker Energy og partnerne til å legge Pecan-feltet is. De fortsetter imidlertid planleggingen og vil betrygge lokale myndigheter.

Illustrasjon av hvordan Pecan-feltet til Aker Energy i Ghana kan komme til å se ut

Aker Energy
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Kjell Inge Røkke, Aker og partnerne Lukoil, Fueltrade and GNPC vil nå forsikre myndighetene i Ghana om at Pecan-prosjektet ikke er dødt.

Etter at Røkke og Aker det siste tiåret har bygget opp oljeselskapet Aker BP på norsk sokkel skulle Aker Energy og deres Pecan-felt i Ghana bli det neste store.

Det ble imidlertid raskt klart at prosjekteringen og planleggingen av utbyggingen utenfor kysten av det afrikanske landet var krevende. Tidsplanen måtte endres på og så kom corona.

Les også

Røkke og Aker er på sin tredje Ghana-sjef: Investerte 1,9 milliarder før det var stopp

I slutten av mars ble det klart at Pecan-prosjektet var utsatt på ubestemt tid og at det skulle nedbemannes i Aker Energy.

Røkke og Aker har så langt investert 1,9 milliarder kroner i Pecan-prosjektet og Aker Energy.

I april ble det ansatt nok en ny sjef for Aker Energy, Håvard Garseth. Han kom fra jobben som sjef i TRG Energy, det Røkke-kontrollerte selskapet som sitter med eierandeler i en annen lisens i nærheten av Pecan-lisensen.

Selv om virksomheten er nedskalert, så jobber det fortsatt en gruppe mennesker på Fornebu og i Accra for under Garseths ledelse for å drive prosjektet videre.

– I en tid der de fleste andre E & P-selskaper (oljeselskaper, journ.anm.) setter utviklingsprosjekter på vent grunnet covid-19-situasjonen og historisk lave oljepriser, så jobber Aker Energy og våre partnere (...) tett med myndighetene i Ghana med å aktivt utvikle et konsept, sier Garseth, i en pressemelding.

– Selv om tidsplanen er endret så er vi på vei til å finne et konsept med en balansepris som er bærekraftig og robust i et lavt oljeprisscenario, fortsetter han.

– Å få prosjekter som Pecan-feltet i drift er en nøkkel i målet om å gjøre Ghana til en sentral produsent i både Vest-Afrika og Afrika, sier Dr. Mohammed Amin Adam, viseminister for energi i Ghana, i meldingen.

Les også

Bakgrunn: Røkke og Aker legger Ghana-prosjektet på is

Håvard Garseth startet som administrerende direktør i Aker Energy i april

Aker Energy

Uavklart tidsplan

Aker Energy skal nå utføre konseptstudier for å se hvordan man skal bygge ut det store oljefunnet i Ghana, som Aker sikret seg i en avtale med det amerikanske oljeselskapet Hess.

Det er foreløpig ikke satt noen ny dato for når Aker Energy og partnerne planlegger å ta en endelig investeringsbeslutning for feltet.

Aker og partnerne besluttet i fjor høst å nedskalere planene for utbyggingen etter at det viste seg vanskelig å få godkjent en full områdeløsningen fra dag én.

Fremfor å bygge ut feltet med et stort sentralisert produksjonsskip (FPSO) med satellittkoblinger ut til alle funnene i området, så valgte man utbygging i faser. Det er fortsatt planen og det innebærer at man:

 • I første fase bygger ut med et produksjonsskip plassert i den sørlige delen av lisensen
 • «Etter noen år» utvider dette med et nytt produksjonsskip i den nordlige delen
 • I tillegg vil man koble på satellittfunn til de to produksjonsskipene etter hvert

Planen er i første omgang å leie inn et brukt produksjonsskip, fremfor å bestille et nytt. Dette vil gjøre utbyggingen billigere og vil senke balanseprisen – oljeprisen som kreves for å få lønnsomhet i prosjektet.

Egentlig hadde Aker-selskapet Ocean Yield håpet på å få leid ut sitt produksjonsskip Dhirubhai-1 til Pecan-feltet, men i januar ble det klart at dette ikke blir noe av.

I februar inngikk Aker Energi en intensjonsavtale med malaysiske Yinson om å levere, drifte og vedlikeholde en FPSO. Kontrakten skulle løpe i ti år med mulighet for forlengelse i ytterligere fem år.

«Aker Energy og partnerne vurderer flere FPSO-kandidater for gjenbruk og den endelige beslutningen vil bli fattet basert på tekniske egenskaper og kostnaden», skriver Aker Energy nå.

– Sammen med våre partnerne er vi optimistiske for at vi vil etablere et fungerende konsept slik at vi til slutt kan se en produksjonsstart på det som blir det fjerde offshore oljefeltet i Ghana, sier Kadijah Amoah, landssjef for Ghana i Aker Energy.

Les også

Bakgrunn: Røkke og Aker endrer Ghana-planene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Ghana
 3. Aker
 4. Aker Energy
 5. Oljebransjen
 6. Accra
 7. Lukoil

Flere artikler

 1. Røkke og Aker er på sin tredje Ghana-sjef: Investerte 1,9 milliarder før det var stopp

 2. Aker gir ikke opp Pecan-feltet i Ghana: Utelukker ikke et nedsalg

 3. Akers oljeprosjekt i Ghana kan få grønt lys neste år: – Balanseprisen er blant de mest attraktive i bransjen

 4. Må pumpe flere milliarder ned til Afrika

 5. Verdiene til Kjell Inge Røkkes Aker halvert på tre måneder