Olje- og gassfunn

Tyrkisk gassfunn kan dempe fremtidig importbehov

Tyrkias president Tayyip Erdogan har meldt om et stort gassfunn i Svartehavet. Det kan få store følger for Tyrkias gassimport og gi økt forhandlingsstyrke med leverandørene, Gazprom, Aserbajdsjan og Iran, mener Wood Mackenzie.

Patrick Semansky / AP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tyrkias president opplyser at det er 320 milliarder kubikkmeter gass i Tuna-1-området, skriver blant andre Euronews.

Hvis anslaget stemmer, så betyr det at funnet er i om lag samme størrelsesorden som Ormen Lange-feltet på norsk sokkel. Wood Mackenzie mener imidlertid at det må bores flere avgrensningsbrønner før man kan fastsette størrelsen på funnet med sikkerhet.

– Selv om det offisielle tallet på 320 milliarder kubikkmeter som president Tayyip Erdogan oppga da han kunngjorde funnet behandles som et anslag på hvor mye gass det er i reservoaret («gas in place», journ.anm.), er dette Tyrkias største gassfunn noensinne, med god margin, og et av verdens største gassfunn i 2020, sier Thomas Purdie, analytiker i Wood Mackenzies avdeling for oppstrømsanalyse.

– Det bekrefter også potensialet for å finne hydrokarboner i Svartehavet etter flere skuffende brønner i Bulgaria, sier han.

Utsagnet om størrelsen på funnet viser til til at det ofte kan være forskjell på hvor mye gass det er i et reservoar (gas in place) og hvor mye av den det er lønnsomt og teknologisk mulig å hente ut.

Wood Mackenzie tror dette funnet kan bli viktig for Tyrkia, som importerer mye gass.

– På 2020-tallet kan dette gassfunnet få langvarige følger for fremtidig gassimport og kommende forhandlinger med leverandørene, med Gazprom, Aserbajdsjan og Iran, sier Murray Douglas, direktør for gass i Europa i Wood Mackenzie.

Stort gassmarked

– Det tyrkiske gassmarkedet er stort, etterspørselen i 2019 var på 45 milliarder kubikkmeter, sier Murray.

I mengde tilsvarer det nærmere halve Norges rørgasseksport til Europa. Denne var i fjor på 107 milliarder kubikkmeter, ifølge Gassco.

En svak tyrkisk økonomi har imidlertid ført til fallende gassforbruk de siste årene. Gassen har også fått konkurranse fra fornybar energi og kullkraft.

– Gassetterspørselen har falt år for år siden 2017, sier Murray.

Så langt i år har imidlertid gassforbruket i Tyrkia bare falt tre prosent, som er langt mindre enn forbruket har gått ned i mange andre europeiske land etter coronakrisen.

– Ser ambisiøst ut

Funnet Tuna-1 skal få nytt navn, Sakarya. Målet er å få opp gassen fra 2023.

– Uansett hvor viktig dette er politisk og økonomisk, vil det være komplekst å hente ut disse ressursene, og det ser ambisiøst ut å få funnet i gang innen 2023, sier Purdie.

– Først og fremst må det bores flere avgrensningsbrønner for å øke forståelsen av geologien og bekrefte de anslåtte ressursene, sier han.

Det vil uansett bli en utbygging til milliarder av dollar, påpeker Wood Mackenzie. Det har tidligere vært utfordrende å få bygget ut felt i Svartehavet, og selskapet viser til at det har tatt tid å bygge ut feltet Neptun Deep i Romania.

Funnet er gjort av tyrkiske TPAO, og Wood Mackenzie mener det kan være klokt å hente inn en internasjonal partner.

Her kan du lese mer om

 1. Olje- og gassfunn
 2. Gass
 3. Wood Mackenzie
 4. Tyrkia
 5. Aserbajdsjan
 6. Gazprom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tyrkia: Større gassforekomster i Svartehavet enn antatt

 2. Fant gass- og kondensat nær Kvitebjørnfeltet

 3. Betalt innhold

  Et valgnederlag for Trump vil være dårlig nytt også for visse andre statsledere

 4. Annonsørinnhold

 5. Kan ramme oljebransjen og maritim industri: Frykter nye smittebølger

 6. Neptune saksøker staten: Krever endret ligning etter internt gassalg