Oljekjempene

Regnet på klimautslipp fra 1965 til 2017: Disse 20 selskapene står alene for en tredjedel

20 kull, gass- og oljeselskaper stod alene for mer enn en tredjedel av energirelaterte klimautslipp i perioden 1965 til 2017, ifølge tall fra amerikanske Climate Accountability Institute.

STORE UTSLIPP: Saudi Aramco er selskapet med størst utslipp i perioden 1965 til 2017, viser tall fra Climate Accountability Institute. Bare 20 olje-, gass- og kullselskaper står for 35 prosent av de energirelaterte klimautslippene i denne perioden, viser instituttets beregninger. Bildet er fra det saudiske oljefeltet Khurais.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

De 20 selskapene med størst utslipp globalt har samlet bidratt med 480 milliarder tonn CO2-ekvivalenter til atmosfæren i perioden 1965 til 2017, noe som tilsvarer 35 prosent av de totale utslippene fra energi- og sementproduksjon globalt i perioden.

Det viser tall fra Climate Accountability Institute (CAI) og norskfødte Richard Heede, som tidligere har samlet tall over CO2-utslipp helt tilbake til 1880. Instituttet er støttet av blant andre Union of Concerned Scientists.

Se hele listen i tabellen lenger nede i artikkelen. Norge, ved Oljefondet, er storeier i 11 av selskapene på listen.

Selskapet med størst andel av utslippene er Saudi Aramco, som har levert fossile produkter som står for 4,4 prosent av de totale utslippene i perioden 1965–2017. De følgende selskapene på listen er Chevron og Gazprom som hver står for 3,2 prosent av utslippene i perioden, ExxonMobil som står for 3,1 prosent og det iranske statsoljeselskapet med 2,6 prosent.

E24 har tidligere omtalt at norske Equinor er blant de 90 selskapene med størst utslipp i perioden fra 1880 til 2010, ifølge en tidligere studie basert på Heedes tall og beregninger. Denne studien anslo at Equinor stod for 0,31 prosent av økningen i CO2-innholdet i atmosfæren i denne perioden.

Teller produksjon og forbruk

Tallene fra CAI inkluderer utslippene fra kundenes bruk av olje, gass og kull produsert av selskapene, og utslippene fra produksjonen, som står for 12 prosent av totalen, ifølge instituttets beregninger.

– Vi valgte 1965 som startpunktet for disse nye dataene fordi ny forskning har vist at på midten av 1960-tallet var klimaeffekten av fossile brensler kjent for industriledere og politikere, skriver CAI i en melding.

– Selv om globale kunder fra individer til selskaper er de som til slutt slipper ut CO2, fokuserer vi på fossilselskapene som etter vårt syn har produsert og markedsført fossile drivstoff til forbrukerne med kunnskap om at bruken av dem vil forverre klimakrisen, skriver instituttet.

Les også

Regnet på global temperaturøkning fra 1880: Statoil står for 0,25 prosent

Dette sier selskapene

Tallene er også omtalt av britiske The Guardian, som har bedt de 20 selskapene om kommentar.

Bare åtte svarte, og av dem sier flere at de ikke er direkte ansvarlige for bruken av produktene sine. Flere stiller seg også tvilende til om vitenskapen om klimaeffekten av fossil energi var godt kjent fra 50-tallet og utover, ifølge avisen.

– Den store tragedien med klimakrisen er at syv og en halv milliard mennesker må betale prisen – i form av en svekket planet – slik at et par dusin selskaper kan fortsette med rekordhøy profitt. Det er en moralsk brist i vårt politiske system at vi har latt dette skje, sier klimaforsker Michael Mann ved Penn State-universitet til Guardian.

Les også

Klimarettssaken i Oslo er ikke unik: – En bølge av søksmål

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Saudi Aramco
 3. Fossil
 4. Chevron
 5. ExxonMobil
 6. Equinor

Flere artikler

 1. Oljefondet storeier i 11 av selskapene med størst klimautslipp: – Det er uforståelig

 2. Vil kaste ut oljegiganter fra Oljefondet: Utpeker disse seks som «klimaverstinger»

 3. Betalt innhold

  Nye tall: CO2-utslippene vokser saktere

 4. Coronakrisen rammer energikjemper: Exxon ikke lenger nest størst

 5. Greta Thunberg og 15 andre barn med brev til Erna Solberg: – Hold oljen og gassen deres i bakken