Oljeprisen: Derfor gir Venezuela-uroen små utslag

Situasjonen i Venezuela var allerede så kaotisk før opposisjonen prøvde å ta makten fra presidenten, at det knapt nok slår ut på oljeproduksjonen. 

KRISE: Oljeproduksjonen i Venezuela er halvert etter 2014. Dette bildet er fra Amuay-raffineriet som tilhører det statlige oljeselskapet PDVSA.
 • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Etter 2014 har politisk kaos bidratt til at oljeproduksjonen i Venezuela er halvert.

Produksjonen er nå på et så lavt nivå at opposisjonens forsøk på å ta makten fra president Nicolás Maduro ikke har noen umiddelbar effekt på oljeprisene.

– De overordnede forventningene har vært at oljeproduksjonen i Venezuela skulle være relativt lav. Mye av risikoen i markedet var allerede til stede før opprøret mot presidenten, sier oljeanalytiker for Pareto Securitues, Nadia Martin Wiggen.

Les også: Opposisjonsleder utropte seg til president i Venezuela

Ser ikke et fall i produksjonen

Venezuela, som i 2017 hadde verdens største påviste oljereserver, var da verdens 12. største oljeprodusent, viser tall fra EIA (Engergy Information Administration).

– Så klart har Venezuela noe å si. Vi følger helt klart med på Venezuelas oljeproduksjon og hva vi tror de er i stand til å produsere. Det er alltid risiko for at produksjonen går fra en million fat om dagen og ned mot null. Men til tross for opposisjonspartiet prøver å ta kontrollen fra presidenten, så ser vi ikke for oss at det gir et fall i produksjonen, sier Wiggen.

Les også

DNB Markets kutter i oljeprisforventningene

Oljeprisene har kun steget forsiktig gjennom torsdagen:

 • Prisen for et fat nordsjøolje ligger torsdag kveld på 61,1 dollar fatet, opp i overkant av 0,50 prosent for dagen.
 • Amerikansk lettolje (WTI) stiger i overkant av ett prosent til 53,2 dollar fatet.

Bryter forbindelser

Onsdag anerkjente USAs president opposisjonsleder Juan Guardo som Venezuelas statsleder. President Nicolás Maduro svarte med å bryte diplomatiske bånd med USA, som har vært Venezuelas største handelspartner.

Wiggen tviler på at dette vil få stor effekt for oljemarkedet.

– Jeg forventer at Trump-administrasjonen vil være forsiktige i språket mot Venezuela, sier hun, og advarer om mer akutte risikomomenter for oljeprisen, som situasjonen i Midtøsten og handelskrigen mellom USA og Kina.

Wiggen tror OPEC-landene, som Venezuela er en del av, vil holde produksjonen flat.

Den analysen deler Total-sjef, Patrick Pouyanné, på spørsmål om hvordan Venezuela påvirker deres utsikter.

– Hovedrisikoen for oljemarkedet er situasjonen i Midtøsten, fordi dette er det største området for oljeproduksjon, sier han til CNBC, og viser til usikkerhet knyttet til Iran og Irak.

Trenger investeringer

Da oljeprisene stupte i 2014 slo det hard ut over Venezuelas økonomi. Den økonomiske krisen ble bensin på bålet for uroen i landet, noe som rammet oljeproduksjonen hardt.
Resultatet er at landets økonomi kollapset.

Skyhøy inflasjon etter 2014 har utradert landets formuer, noe som stopper tilgangen på innenlandske investeringer i oljeindustrien.

– På grunn av den alvorlig økonomisk situasjon sliter de med å få raffinert oljen. De må ha inn en stor investor for å komme tilbake med oljeproduksjonen, for eksempel Kina. Men slik situasjonen er nå, så ser jeg ikke for meg at utenlandske investorer kommer inn med det første, sier Wiggen.

Samtidig har tungolje, hvor Venezuela står for en viktig del av verdens produksjon, hatt en positiv prisutvikling.

– Venezuela er et land som produserer veldig viktig olje, spesielt for amerikanske raffineri. Det har blitt sterkere priser for tungolje relativt til lettere olje, som er delvis drevet av mindre olje fra Venezuela. Om Venezuela faller tilbake kan det endre mye, sier Wiggen.

«Spesielt ansvar»

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sa torsdag at USA har et «spesielt ansvar» for å støtte opposisjonen i Venezuela, sammenlignet med andre land med autoritære ledere, ifølge amerikanske medier.

På spørsmål fra reportere om hvorfor Trump ikke har har gått ut mot ledere i Kina, Tyrkia, Filippinene og Russland, svarte Bolton:

– Venezuela er på vår halvkule. Jeg tror vi har et spesielt ansvar her, og tror Trump har sterke følelser knyttet til det.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Venezuela
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som landets president

 2. Reuters: USA vurderer sanksjoner mot Venezuela– oljeprisen stiger

 3. Ber Storbritannia nekte Maduro tilgang til gullreservene

 4. Kollapsen i Venezuela: Forbannelsen som gjør oljerike fattige

 5. Venezuela-krisen i tall