Oljeministeren om krisen: Ansvaret ligger hos selskapene

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har ingen umiddelbare planer om å iverksette krisetiltak for å hjelpe en oljeindustri i krise. Han avfeier at det er krise i bransjen.

SLÅR TILBAKE: - Hovedansvaret for konkurransekraften og lønnsomheten til norske oljeselskaper – enten det er operatører eller leverandører – ligger hos selskapene, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).
 • Jonas Tjersland
 • Bjørn Haugan
Publisert:

I dagens VG kommer oljegründer Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen med flengende kritikk av olje- og energiminister Tord Lien:

- Tord Lien tar feil når han sier det ikke er krise. Nå er det krise. Det er noen som prøver å pynte brura nesten etter at den er død, sier investor Ståle Kyllingstad om ministerens analyse av oljesmellen som spesielt rammer Stavanger og Rogaland.

Les reportasjen fra Stavanger her:Krisebyen

Tord Lien avfeier kritikken.

- Jeg har ingen problemer med å anerkjenne at for de som nå mister jobben, eller står i fare for miste jobben, så er det krise. Det er ikke problem for meg å anerkjenne at for noen regioner og selskaper, er dette mer krevende enn andre, sier Lien – og legger til:

– Så har jeg prøvd å si at for industrien som sådan – for leverandørene og aktørene på norsk sokkel – så er vi ikke på det nåværende tidspunktet der hvor vi kan kalle det for en krise, sier oljeministeren.

- Gått som en kule

Lien viser til det han omtaler som en sammenhengende vekst fra 2001 til 2014 – både i Norge og internasjonalt.

- Ting har gått som en kule. Vi vet at det i seg selv har bidratt til at kostnadene har steget på norsk sokkel, på brasiliansk sokkel og utenfor USA og i Vest-Afrika. Så har oljeprisen falt. Det er helt nødvendig for verdiskapningen og sysselsettingen på norsk sokkel at vi klarer å få ned kostnadene og jobbe smartere. Mye tyder på at industrien tar grep for å få ned kostnadsnivået, sier Tord Lien.

LES OGSÅ:Det spås 130.000 ledige

- Ståle Kyllingstad etterlyser motkonjunkturtiltak. Hva gjør regjeringen?

- Hovedansvaret for konkurransekraften og lønnsomheten til norske oljeselskaper – enten det er operatører eller leverandører – ligger hos selskapene. Noe av det viktigste vi gjør fra myndighetens side, er å lage rammeverk som gjør at norsk sokkel er et attraktivt sted å investere, sier Lien.

- Hva gjør dere for å møte utfordringene på kort sikt?

- Jeg snakker tett og ofte med industrien – både leverandører og operatører. De mener jo at mye av det regjeringene gjør, er rett. Jeg opplever ikke at det er unisont rop om særskilte større tiltak fra dem. Å få kontroll på kostnadene er avgjørende for å opprettholde et høyt aktivitetsnivå og for å skape størst mulig verdier. Hovedansvaret for kostnadskontroll ligger som sagt i næringen, sier Tord Lien og viser til at det ikke bare er norsk sokkel som har utfordringer.

KRITISK: - Vi har ikke en konsistent oljepolitikk, sier oljegründer Ståle Kyllingstad. Han sier oljesmellen nå sprer seg over hele landet.

Oljeministeren viser til at det satses på petroleumsrettet forskning og innovasjon, og at regjeringen jobber aktivt for å støtte norsk petroleumsindustri internasjonalt.

I dagens VG tar Ståle Kyllingstad også et oppgjør med selskaper som har avvist norske leverandører og sendt milliardkontrakter til Asia.

Tord Lien sier den forrige regjeringen må svare for dette.

- På slutten av den rødgrønne regjeringens periode, gikk fem store kontrakter til Asia. Jeg er glad for at industrien nå har vist at de er konkurransedyktige igjen. Det er mange kontrakter til Johan Sverdrup som nå er gått til norske leverandører, sier Lien.

Fikk milliardkontrakt

Ministeren viser til at det i februar i år ble kjent at Aibel får en kontrakt verdt om lag åtte milliarder kroner til Johan Sverdrup. Aker Solutions har også fått en Sverdrup-kontrakt på om lag 4,5 milliarder kroner.

- Odfjell har også vunnet kontrakt på boring, så det er kjempegledelig å se at leverandørindustrien er godt i gang med nødvendige kostnadskutt som sikrer tusenvis av arbeidsplasser i leverandørindustrien, sier Lien. Og legger til:

- Så er det sånn at dette er en internasjonal industri, og konkurranse fra utlandet må vi leve med, sier han.

LES HELE REPORTASJEN FRA STAVANGER HER

Avviser kritikk

Ståle Kyllingstad, som tidligere har vært styreleder i bransjeforeningen Norsk Industri Olje & Gass, rettet også en bredside mot myndighetene:

- Vi har ikke en konsistent oljepolitikk, og jeg er uenig i styringen av Statoil. De siste ti årene har det vært manglende styring av Statoil, sa Kyllingstad.

Olje- og energiministeren avviser kritikken.

- Jeg må si noe av fordelen med norsk oljepolitikk er nettopp stor grad av konsistens. Den har bred oppslutning langt utenfor Frp, sier Tord Lien.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Lien: Ingen krise i oljeindustrien

 2. Betalt innhold

  Gleder seg over JS-kontrakten

 3. Betalt innhold

  Tror ikke Sverdrup-utbyggingen kan gi 51.000 jobber

 4. Odfjell fikk milliardkontrakt, men lover ikke nye jobber

 5. Betalt innhold

  Sikker på at rekordlav oljepris ikke truer Sverdrup