Norsk oljestreik kan presse oljeprisen høyere

Fredag kan det bli streik på norsk sokkel. Over 700 oljeansatte vil i så fall legge ned arbeidet. Det kan presse oljeprisen opp, mener analytikerne.

KAN BLI STREIK: Oseberg-området produsere om lag 105.000 fat olje i året, dersom ikke Norsk olje og gass, Safe, Industri Enrgi og Lederne ikke kommer til en enighet innen midnatt torsdag kan produksjonen stanses. Illustrasjonsbilde fra Osebergfeltet.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Bendik Støren (Bergens Tidende)
Publisert:

Streik i oljeland har tidligere sendt oljeprisen opp, selv i tider med generell nedgang i markedet.

Fredag kan norsk oljeproduksjon bli stående i sentrum dersom arbeiderne og oljeselskapene ikke kommer til en enighet.

Arbeidstagerorganisasjonene Safe, Industri Energi og Lederne har varslet at totalt 731 arbeidere kan bli tatt ut i streik fra fredag av, om ikke meklingen fører frem.

– Isolert vil en streik, eller usikkerheten rundt en mulig streik, presse prisene opp, sier BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

– Usikkerheten rundt om det vil bli en streik, og hvor stor den kan bli, vil være gjeldende frem til fredag.

Austvik sier at norsk oljeproduksjon fortsatt er såpass stor at en streik vil kunne påvirke verdensprisen, særlig om det viser seg at streiken blir langvarig.

I løpet av tirsdagen og onsdagen har oljeprisen steget, og er i skrivende stund opp 0,51 prosent til 48,94 dollar per fat.

Setter prisen

Austvik er ikke alene om å tro at en norsk oljestreik kan presse oljeprisen opp.

Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener det er nærliggende å se tilbake på streiken 2012 som et utgangspunkt.

Da ble 15 prosent av oljeproduksjonen og syv prosent av gassproduksjonen tatt ut i streik, før streiken ble avrundet etter et par uker.


– Isolert vil en streik, eller usikkerheten rundt en mulig streik, presse prisene opp

– Det er vanskelig å si om det blir like mye denne gangen. Men det er klart at om vi mister 300 000 fat i Nordsjøen, så er det mye i et lite marked. Brentoljen prises i et fysisk marked, der det der mindre enn en million fat som går inn i prisingen hver dag. Sammenlignet med de 96 millionene fat som prises globalt hver dag, så er dette et lite volum, sier Schieldrop.

Les også

Oljeselskapenes letebudsjetter barbert med 8.000 milliarder

Samtidig er brentprisen toneangivende for mye av resten av markedet.

– Mer enn 50 prosent av all olje prises på en eller annen måte med utgangspunkt i brentprisen, så dette kan få ganske mye å si, sier Schieldrop.

– Når selv sesongen for vedlikehold førte til en påvirkning i prisen, så det er nok rimelig at vi kan se en mild oppgang som følge av en streik, sier han.

Må bli langvarig

I motsetning til Schieldrop og Austvik er ikke Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt like sikker på at en streik på norsk sokkel faktisk vil føre til kraftige bevegelser i markedet.

Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

Foto: SEB

– Det er fortsatt mye olje i markedet, og jeg tror streiken må bli langvarig for at den skal ha noe særlig utslag på prisen. Så langt ser det ut til at rundt 80.000 fat vil bli berørt av streiken. Det er ikke mange sett i den store sammenhengen, sier hun til E24.

Hverken Schieldrop, Austvik eller Saltvedt tror imidlertid streiken vil bli særlig langvarig om den i det hele tatt blir et faktum.

Schieldrop tror regjeringen vil gå til tvungen lønnsnemnd relativt raskt, om det ikke skulle bli en løsning.

– Siden den rødgrønne regjeringen gikk til tvungen lønnsnemnd, vil det være lettere for dagens regjering å gjøre det samme. Hvis vi tar 2012-streiken som en blåkopi, vil jeg tippe en streik kan vare i rundt to uker, sier analytikeren.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets

Foto: Vidar Ruud/ NTB scanpix

Han kan forstå arbeidsgivere som ikke ønsker å gi storeinnrømmelser i forhandlingene i dagens situasjon.

– Det er grunn til å tro at arbeidsgiverne ikke vil være veldig rause, når næringen ligger og hiver etter pusten på grunn av den laveoljeprisen. Sånn sett kan man tenke seg at dette havner i tvungen lønnsnemnd til slutt, sier Schieldrop.

Uenige om pris

Ifølge Schieldrop vil oljeprisen stiger til over 50 dollar per fatet i løpet av de neste ukene uansett om det blir

Austvik på sin side er mer usikker på hvor prisen vil ligge, men peker på at historisk er 50 dollar per fat en relativt høy pris.

– I lange perioder har oljeprisen vært nede i 20 dollar per fat, og det er viktig å peke på at 50 dollar per fat er relativt høyt i denne sammenhengen. Akkurat hvor den vil ligge de neste månedene er vanskelig å si, men vi kan være ganske sikre på at dersom det ikke blir krig eller krise skal prisen ikke over 100 dollar per fat igjen, sier han til E24.

Oljeprisen falt kraftig fredag etter det ble klart at Storbritannia ønsker å gå ut av EU, men har siden tatt inn noe av det tapte. Men fortsatt er et fat nordsjøolje 1,50 dollar billigere enn før brexit. Blir det norsk streik fredag kan denne forskjellen hentet inn tror, Schieldrop.

Les også

Brexit kan gi høyere oljeetterspørsel

Les også

Analytiker venter riggdød i Nordsjøen

Les også

Nå øyner oljeselskaper i USA lys i tunnelen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Nordsjøen
 3. Arbeidsledighet
 4. Arbeidsliv
 5. Oljebransjen
 6. Equinor
 7. Lønn

Flere artikler

 1. Sterkt oljeprisfall: Derfor faller oljeprisen

 2. Oljemekling på overtid

 3. Eksperter om sokkelstreik:
  – Vi trenger lavere lønnsvekst i Norge

 4. – Markedet bryr seg hverken om riggtellinger eller amerikansk oljeproduksjon

 5. Fersk oversikt: Spekulanter med rekordmange veddemål på oljeprisfall