NTNU-studenter bak nyvinning: Denne grillen bruker solen som energikilde

Glem gassflasken, strømledningen og grillkullet. Norske studenter står bak en grill som bruker solens stråler til oppvarming.

NY TEKNOLOGI: Guro Grytli Seim (bildet) og kollegene i Morpho Solar har stor tro på at nordmenn vil skaffe seg solgrill i framtiden - en grill som bruker solenergien til å varme opp maten.
  • Lars Thorvaldsen
Publisert: Publisert:

- «Solgrilling» er framtidens måte å lage mat på, sier NTNU-studentene i bedriften Morpho Solar.

På fredag lanserte de grillen de kaller nettopp «solgrillen» - en grill som skal varme burgere og pølser ved hjelp av solenergi. Studentene hevder den kan nå 350 grader i løpet av få minutter på en varm sommerdag.

Les også

Lager strøm med gjennomsiktig solcelle

Solgrill-ideen stammer opprinnelig fra to forskere fra prestisjeuniversitetene Harvard University og Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Oppfinnerne utviklet teknologien i samarbeid med nomader og lokalbefolkning i Tibet, skriver Teknisk Ukeblad.

Her og andre steder i den tredje verden bruker befolkningen mye tre og annen biomasse til å koke og varme husene, noe som fører til omfattende klimagassutslipp og helseplager som følge av mye røyk innendørs.

Prinsippet med grillen, som lanseres som et miljøvennlig produkt, er en solfanger med høyreflektivt materiale, som konsentrerer solstrålene inn mot stekeplaten i midten, og skaper varmen.

- Dette er en ny måte å lage mat på, sier Guro Grytli Seim til E24.

Hun er daglig leder i bedriften, som ble startet i forbindelse med NTNUs entreprenørskole.

- Det finnes forskjellige løsninger der ute, men dette er den mest effektive, og i Norge finnes det ingen kommersiell aktør for dette.

Les også

Her er verdens kraftigste batterier

Laget batteri

Grillen skal selges med en samarbeidspartner, og det er studentene i Morpho Solars ansvar å produsere et spesielt batteri til grillen - slik at den også kan brukes når solen ikke steker.

- Batteriet skal være et varmemagasin. Det er utviklet ved NTNU i åtte år, og er en beholder med salt som smelter og størkner. Dette er en kjempespennende teknologi det skjer mye med nå, sier Grytli Siem til E24.

Hun forteller videre at teknologien allerede er populær i blant annet Australia, Kina og USA.

NTNU-studentenes bedrift kommer til å levere de første batteriene på våren neste år, men solgriller er allerede i salg. Den koster rundt 5.000 kroner.

Les også:

Michelin-hyllet restaurant i Oslo har stengt døreneSe, så likt. Coop felt for å ha hermet etter Remas grill-logoKjøttbransjen varsler biffkriseGrill grønnsaker

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – IT-studentene blir headhuntet før de rekker å starte gründervirksomhet

  2. Norsk Petter Smart-duo kan gjøre om ørken til matjord på syv timer

  3. Norsk Petter Smart-duo kan gjøre om ørken til matjord på syv timer

  4. Denne solcellen lagrer sin egen energi

  5. Betalt innhold

    Ny teknologi kan lagre solenergi i tiår