– Vi må jobbe oss gjennom svake markeder

Utfordrende markedsforhold skaper problemer i flere sektorer. Nå føler DNBs shippingsjef i London et ekstra ansvar for å finne gode løsninger.

TENKER LANGSIKTIG: Enkelte av kundene til Kjartan Bru, DNBs shippingsjef i London, opplever vanskelige markedsforhold. DNB-toppen føler et ekstra ansvar for å finne gode løsninger.
Publisert: Publisert:

LONDON (E24): – Vi innser at vi må jobbe oss gjennom svake markeder. Spesielt supply, rigg og tørrbulk er utfordrende nå, men vi er langsiktige i vår tankegang, sier Kjartan Bru til E24.

Bru er leder for «Shipping, Offshore & Logistics» ved DNBs kontor i London.

Med base i elegante og romslige kontorer høyt oppe i den britiske hovedstadens finansdistrikt har han «fingeren på pulsen», og observerer hvordan faktorer som svak oljepris, uro knyttet til Kina og ukonvensjonell rentepolitikk preger markedet.

Les også

Mener det var «ekstremt mye daukjøtt» i oljebransjen: – Håper nesten at den lave oljeprisen varer litt lenger

DNB London tilbyr et bred spekter av forretningsbanktjenester, spesialisert innen sektorene shipping, energi, helse teknologi og finans.

For bankens kunder, som befinner seg i alt fra Hellas til Monaco og Benelux, er bildet mangefasettert.

Lav oljepris bidrar eksempelvis til at markedet innen tankfrakt holder seg sterkt.

For andre er bildet mørkere.

– Spesielt når det gjelder rigg- og supplysektoren er vi opptatt av å finne gode løsninger sammen med kundene. Her ser vi at vi må finne langsiktige løsninger som drar dem gjennom, sier nordmannen.

Les også

Spår nærmere 100 opplag ved utgangen av året

– Føler ekstra ansvar

Man sier gjerne at det i dårlige tider er ekstra viktig å ha et godt forhold til banken sin.

– Når det går godt tjener selskapet nok penger til å stå på egne ben. Når det går dårlig trenger de ofte assistanse. Og en bank står gjerne med nøkkelen til om selskapet skal overleve eller ikke i en del situasjoner, sier Bru.

– I forhold til dette har vi et mye større ansvar nå enn når det går bra, for da er vi først og fremst en tilbyder av kapital til visse betingelser. I dag er vi det og, men vi er også en viktig premissleverandør for hvordan det vil se ut i fremtiden.

(saken fortsetter under bildet.)

I OPPLAG: «Oljebremsen» gir tøffe tider for flere rederier. Bildet er tatt innerst i Rosfjorden, ved Agnefest i Lyngdal.
Les også

Bjerke i London: Oljebremsen bremser ikke DNB

Bru mener at dette innebærer forpliktelser for banken.

– Ofte er det å slå et selskap konkurs det siste en bank vil. Det er siste utvei, sier han.

– Har dere merket økt pågang?

– Innen supply er det flere selskaper som er i dialog med sine banker. Innenfor rigg er det også det, men dette ligger litt senere ut i tid på grunn av måten kontraktsporteføljene er bygget opp på. Innen tørrbulk er det allerede en del diskusjoner med selskapene. Men alt dette avhenger av hvor sterke selskapene er, sier Bru.

Les også

Analytikere om Seadrill-resultatet: – Bedre enn ventet

Vil finne løsninger

Anslagene på hvor lenge de vanskelige tidene i olje- og offshoremarkedet vil vedvare, spriker stort. Estimatene for oljepris i tiden som kommer spenner fra nivåer på 20-tallet til forventninger om bedring fra dagens nivå.

– Hvordan oljemarkedet spiller seg ut er vanskelig å spå. Men tilfellet i dag er at den høye produksjonen fra Saudi-Arabia bidrar til et fortsatt lavt prisnivå. Hvor lenge kan de holde på med det? Det er det store spørsmålet, sier Bru.

Les også

Eksperter om 40 dollar fatet: – Blir truffet når vi allerede ligger nede

Intervjuet med DNB-toppen ble gjort like i forkant av det siste Opec-møtet, der det fremgikk at organisasjonen foreløpig ikke foretar seg noe større for å bedre markedsbalansen.

Bru påpeker at det uansett ikke er noen som overlever dårlige tider uendelig lenge, og at det ofte er mange som blir involvert dersom det først er fare på ferde. For DNB sin del er de imidlertid at de er innstilt på dialog.

– Det er veldig stor forskjell på hvordan folk agerer i en krise. Det vi ønsker å få til er et partnerskap med de kundene vi har valgt, og som har valgt oss. Da kan vi sette oss ned og snakke sammen for å finne gode og bærekraftige løsninger for begge parter.

Publisert:
Gå til e24.no