Får kritikk etter vindkraft-vraking: – Svært uheldig signal etter Paris

Straks etter at klimaavtalen er i boks, sender Norge et svært uheldig signal ut til verden, mener miljøorganisasjoner.

MÅ VRAKES: Statkraft har besluttet å skrinlegge planlagte prosjekter innen havbasert vindkraft etter kutt i bevillingene fra regjeringen. Her sees Vindparken Stamåsen.
  • Karl Wig
Publisert:

– Dette er en direkte konsekvens av at regjeringens politikk: De vingeklippet Statkraft i et marked i stor vekst, noe som var helt uforståelig. Nå ser vi konsekvensene, sier Runa Haug Khoury, seniorrådgiver for Energi og Industri i miljøstiftelsen Bellona, til E24.

Onsdag meldte Statkraft at de har tilpasset sin investeringsplan etter å ha fått dårligere finansielle vilkår fra regjeringen.

Regjeringens bevillinger ble effektivt kuttet med fem milliarder kroner i statsbudsjettet for 2016, da Statkraft mistet fritaket mot å betale utbytte.

Nå skrinlegger Statkraft internasjonale prosjekter innen havbasert vindkraft. Planen var egentlig å investere 10 milliarder kroner i vindkraft, vannkraft og fjernvarme de neste årene.

Les også

Statkraft må droppe nye prosjekter innen havbasert vindkraft

KRITISERER: Seniorrådgiver for Energi og Industri Runa Haug Khoury i Bellona.

– Svært uheldig signal etter Paris

– Dette er en følge av slett klimapolitisk håndverk. Det ene året girer regjeringen opp, før de neste året struper Statkraft. Det er veldig dårlig eierstyring, som dessverre gjør at Statkraft må nedjusterer ambisjonene sine, sier kommunikasjonssjef Jon Evang i miljøorganisasjonen Zero til E24.

– Og det fremstår spesielt grelt i lys av den voldsomme optimismen som ble skapt i Paris. Et av de klareste budskapene verden tok med seg derfra, er at vi må satse mer på fornybar energi for å løse klimautfordringene, fortsetter han.

Haug Khoury viser til at Norge er Europas største produsent av fornybar energi.

KRITISERER: Kommunikasjonssjef Jon Evang i Zero.

– Men nå sakker vi farten. Det er et svært uheldig signal Norge sender til verden etter klimaavtalen, sier Bellona-toppen.

Flåtten: – Ikke vår beslutning

Det har vært vanskelig å få regjeringen i tale om denne saken. E24 var først i kontakt med Klima- og miljødepartementet, som henviste til Olje- og energidepartementet. Derfra ble vi henvist til Nærings- og fiskeridepartementet, hvor Statkraft er underlagt. De henviser videre til Høyres finansplitiske talsmann Svein Flåtten.

Flåtten avviser at vindkraft-vrakingen er en direkte følge av regjeringens politikk, selv om også Statkraft viser til dette.

– Det tilbakeviser jeg. Vi på Stortinget bestemmer ikke Statkrafts investeringer, sier Flåtten til E24.

Flåtten vedkjenner at det er «naturlig og helt forventet» at Statkraft endrer sin investeringsplan etter at de finansielle rammene har endret seg. Likevel avviser han at regjeringen, som altså endret rammene i budsjettforliket, kan lastes.

– Statkraft er et veldig solid selskap med en betydelig egenkapital og lånemuligheter. Hvis Statkraft finner gode lønnsomme prosjekter, er jeg ikke i tvil om at de greier å på på plass egen finansiering, sier han.

Regjeringen ville prioritere Norge

Da regjeringen besluttet at Statkraft skulle få fem milliarder mindre å investere for, ga de en klar føring om å prioritere prosjekter i Norge.

«Det vil være opp til selskapet å ta stilling hvordan investeringsplanen skal tilpasses de finansielle rammene, men det legges til grunn at fornybar kraft i Norge prioriteres».

De planlagte vindkraftprosjektene var av internasjonal art. Vrakingen var altså helt etter de politiske føringene.

– Vi mener dette viser at staten ikke forstår markedet Statkraft opererer i. Det er nettopp i det internasjonale markedet det ligger store vekstmuligheter nå, sier Haug.

Les også

Disse grønne skatteforslagene vil du merke på lommeboka

– Går glipp av enorme muligheter

Det handler nemlig ikke bare om miljøet: Ifølge Bellona har Statkraft oppnådd bedre avkastning på sine internasjonale investeringer i fornybar energi, enn Statoil har oppnådd på sine utenlandsinvesteringer.

– Vi har et nordisk kraftoverskudd. Vekstmarkedet er i utlandet. Statkraft er en av de få som er i stand til å ta utbyggerrollen i det internasjonale markedet. Det er enorme muligheter, sier Haug.

Les også

– Oljeselskaper i gang med klimatilpasning

– Det er en grunn til at Oljefondet ønsker å investere i fornybar infrastruktur. Det gir en god stabil og langsiktig avkastning, sier Evang i Zero.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ga Statkraft 5 mrd. mindre – avviser ansvar for vindkraft-vrakingen

  2. Betalt innhold

    Statkraft dropper vindmøller til havs

  3. Betalt innhold

    – Vi legger til grunn at Statkraft prioriterer Norge

  4. Statkraft og Røkke samarbeider om havvind

  5. Statkraft selger seg ut av gigantisk vindkraftprosjekt