Saksøkere hevder de kan bevise oljejuks

Saksøkere sier de kan bevise at oljekjemper jukset med oljeprisen.

BØRSDIREKTØR BAK SØKSMÅL: En av de fire som nå går til sak mot Statoil og andre oljeselskaper for markedsmanipulasjon, er tidligere direktør ved råvarebørsen Nymex i New York.
 • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Ifølge et nytt søksmål i USA skal Statoil sammen med Shell og BP ha brukt oljetradere i blant annet Morgan Stanley til å manipulere oljeprisen for egen vinning.

Dette er det syvende søksmålet mot oljeselskapene, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Søksmålene har tikket inn etter at europeiske myndigheter i vår gjennomførte en razzia hos Statoil og andre oljeselskaper.

Det nye søksmålet - som ifølge Bloomberg er på 85 sider - er reist av fire oljetradere, deriblant den tidligere direktør Kevin McDonnell på New York Mercantile Exchange hvor brent-olje fra nordsjøen handles.

I søksmålet skriver de fire at de kan bevise anklagene om prisjuks.

- Dette søksmålet inneholder detaljer om fremferd i oljemarkedet som ikke er kjent fra før. Det er fremsatt av fremtredende oljetradere, sier advokat David Kovel i Kirby McInerney, som representerer saksøkerne.

Hos Statoil opplyser informasjonssjef Morten Eek at selskapet ikke kjenner detaljer rundt søksmålet Bloomberg omtaler onsdag.

- Vi er kjent med at det er levert inn private søksmål fra forskjellige private hold. I USA er det ikke uvanlig at det fremmes slike søksmål når myndighetene undersøker en sak, sier Eek til E24.

Shell solgte - MS kjøpte

I søksmålet fra de fire oljetraderne gis det eksempler på det de mener er åpenbart prisjuks.

I februar 2011 bød Shell ut fire ordrer av «Forties-Blend» olje, som er en av oljekvalitetene som brukes for å sette prisen på resten av oljemarkedet.

Disse ordrene ble satt kunstig lavt, hevder saksøkerne.

Kjøperen av denne ordren på 2,4 millioner fat olje var Morgan Stanley. Denne handelen drev prisene i resten av markedet ned.

Ifølge saksøkerne tjente Shell på denne handelen fordi oljegiganten satt med store «short-posisjoner», altså at de hadde solgt olje på et tidligere tidspunkt. Ved å skru ned prisen på olje tjente altså penger på denne «short-posisjonen», hevder saksøkerne.

Kan ha rammet 500.000

Da europeiske konkurransemyndigheter i mai slo til i razzia mot blant annet Statoil, var det på mistanke om at oljeselskapene utnytter måten priser fastsettes og offentigjøres på i oljemarkedet.

Det amerikanske selskapet Platt utarbeider daglig pris- og markedsinformasjon i oljemarkedet, som brukes i alt fra fastsettelse av priser på plast til flybensin.

Prisene brukes også til å kompensasjon for de som eier eiendom hvor oljeselskapene henter ut olje.

Bare i Texas og Louisiana er det ifølge advokat Bob Fenet i Louisiana trolig 500.000 mennesker som sitter på små og store oljerettigheter.

- Til og med min avdøde tante satt på noen små rettigheter som ga henne noen dollar i måneden, sa Fenet til E24 i sommer. Han står som advokat for et av de andre søksmålene mot oljegigantene.

Hvis oljeselskapene har drevet med prisjuks, kan det ha ført til at vanlige folk som mottar små eller større summer for oljen på tomtene sine har fått mindre penger enn de burde ha, fortalte Fenet.

Her ikke funnet feil

Morten Eek opplyser til E24 at Statoil ikke har fått noen nye opplysninger fra EUs konkurransemyndigheter om endring i saken, som startet med razziaen i mai.

Ifølge Eek har Statoil gjennomgått det samme materialet som konkurransemyndighetene har tatt tak i.

På spørsmål fra E24 om de selv har avdekket kritikkverdige forhold til dette materialet, svarer Eek:

- Nei.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil saksøkt for prisfiksing

 2. Betalt innhold

  Amerikanske myndigheter lukker Statoil-sak

 3. - Brent har utspilt sin rolle som referansepris

 4. Betalt innhold

  Wintershall vil ikke gjøre som oljegigantene

 5. Betalt innhold

  Oljemarkedet i 2020 kan fort bli en nedtur