- Dette er et mønster for Statoil

Men Statoil-sjef Helge Lund opprettholder produksjonsmålsetning etter storsalg i Nordsjøen.

GOD AVTALE: Konsernsjef Helge Lund mener han har inngått en god avtale for Statoil.
Publisert: Publisert:

Selv om Statoil i dag har solgt eierandelen i Nordsjøen for nesten 16 milliarder kroner, opprettholder konsernsjef Helge Lund produksjonsmålsetningen for selskapet.

Statoil har en uttalt målsetning om å oppnå en produksjon på 2,5 millioner oljeekvivalenter i 2020.

- Etter denne transaksjonen har vi fortsatt kapasitet til å produsere 2,5 millioner oljeekvivalenter i 2020, sier Lund til E24.

Lund sier til E24 at beslutningen om å selge andeler i Nordsjøen både er motivert ut fra at Statoil har fått en god pris og at selskapet reduserer sine investeringsforpliktelser.

- Jeg mener vi aldri skal selge om ikke vi får en god pris, sier Lund.

Les også: Statoil selger oljefelt for 16 milliarder kroner

- God pris

Han mener Statoil nå får godt betalt for arbeidet med å utvikle reservoirene på det gamle Gullfakst-feltet i tillegg til det han mener er meget god prosjektgjennomføring på det kompliserte Gudrun-feltet som etter planen starter produksjon i 2014.

- Vi får godt betalt nå for å ha tatt ut risikoen i stedet for å få inntekter i fremtiden, sier Lund.

De første analytikerkommentarene etter at transaksjonen ble offentliggjort mandag morgen bekrefter at Statoil har fått en god pris for eierandelene som er solgt.

Som følge av salget reduserer Statoil sine investeringsforpliktelser med 7,7 milliarder dollar. Analytiker Tron Omdal i Arctic Securities skriver i et notat om transaksjonen at han ser på salget som et svar på finansmarkedets bekymring over store fremtidige investeringsforpliktelser.

Lund avviser at transaksjonen er et direkte svar på eventuell bekymring i finansmarkedet, men er samtidig opptatt av Statoils finansielle stilling.

- Vi er først og fremst opptatt av verdi. Samtidig er vi opptatt av å opprettholde finansiell kapasitet slik at vi kan betale utbytter til de som har investert hos oss og også ha en beredskap i tilfelle uro i verdensøkonomien, sier Lund til E24.

Selv om Statoil nå selger seg ned i i Nordsjøen, er det ikke uttrykk for at oljeselskapet er i ferd med å ta farvel med norsk sokkel.

- Tvert i mot, sier Lund og minner om at Statoil fortsatt vil eie 51 prosent av Gullfaks og Gudrun.

Evig porteføljeoptimalisering

I tillegg har Statoil store eierandeler i felt som er under utvikling. Lund trekker her spesielt frem andelen i Johan Sverdrup-feltet som er et at tidenes største funn på norsk sokkel.

Tidligere i år gjennomførte Statoil en større transaksjon med tyske Wintershall hvor det ble solgt eierandeler i produserende oljefelt, men hvor betalingen delvis skjedde med en eierandel Edvard Grieg-feltet som etter planen starter produksjonen av olje i 2015.

I alt har Statoil realisert rundt 15 milliarder dollar gjennom det de kaller for porteføljeoptimalisering siden 2010.

Ifølge Lund er dette transaksjoner som er et mønster for hvordan Statoil opererer både i Nordsjøen og på fjernere farvann, og trekker frem det brasilianske Peregrino-feltet som eksempel.

Peregrino-feltet er Brasils største oljefelt hvor Statoil i sin tid kjøpte seg opp til 100 prosent. Da produksjonsstart nærmet seg i 2011 ble 40 prosent av feltet solgt til kinesiske Sinochem.

- Dette er et mønster for hvordan vi driver. Slik jeg tenker så blir vi aldri ferdig med porteføljeoptimalisering, sier Lund.

Publisert:
Gå til e24.no