Kineserne kan være på vei til Grønland

Om tre år planlegger gruveselskapet London Mining å begynne utvinning av jernmalm på Grønland. Selskapet er kontrollert av Kina, blir det hevdet. Selskapet selv benekter det.

VIL VOKSE: Fortsatt økonomisk vekst er topprioritert for Kinas partileder og president Hu Jintao. Nå fører jakten på råstoffer Kina også til Grønland.

Takuro Yabe
  • Kjell Arild Nilsen
Publisert:

London Mining planlegger å investere rundt 12 milliarder koner for å få driften i gang. Kinesiske arbeidere skal leies inn for å drive gruva som skal bygges cirka 150 kilometer nordøst for Grønlands hovedstad Nuuk. Minst 2.000 kinesiske arbeidere kommer i så fall til Grønland, ifølge opplysninger i danske medier.

London Mining skriver i sin egen prosjektbeskrivelse bare at det er «mulighet for å bruke internasjonal arbeidskraft på grunn av begrenset lokal tilgang og kapasitet».

En talskvinne for London Mining som i britisk tradisjon ikke vil identifiseres, sier til NTB at det vil bli kinesiske arbeidere, men vil ikke si noe om hvor mange.

Les også: Full oljefeber på Grønland

Forsinket

Talskvinnen sier at oppstart av byggevirksomheten, som etter prosjektbeskrivelsen skulle ha begynt nå i september, er utsatt. Tillatelsen fra grønlandske myndigheter foreligger fortsatt ikke.

Hvor lang tid grønlandske myndigheter vil bruke på å vurdere den, er uklart. Selskapets plan er ifølge prosjektbeskrivelsen å begynne produksjonen i 2015. London Mining skal til nå ha brukt 300 millioner kroner på prosjektet.

Avviser

Talskvinnen avviser overfor NTB at London Mining er kinesisk kontrollert. Hun sier at selskapet ikke har noen store kinesiske investorer og spør hvor dette kommer fra.

Selskapets prosjektdirektør på Grønland er kinesiske Hu Xiaogang, og selskapet selv opplyste tidligere i år at man var i samtaler med flere kinesiske investorer om prosjektet.

Danske medier har en rekke ganger omtalt London Mining som kinesiskkontrollert.

Les også: Danske politikere boikotter middag med Kinas leder

Kinesiske kontraktører

I de økonomiske estimatene anslår selskapet investeringene til 2,2 milliarder amerikanske dollar «med bygging av kinesiske og vestlige kontraktører».

Talskvinnen sier til NTB det også blir arbeid for grønlendere, men kan ikke si hvor mange. Ifølge Berlingske Tidende er det snakk om jobb til 300-400 grønlendere.

Prosjektet blir det første, store råstoffprosjektet i arktiske strøk for Kina. Et besøk av Kinas råstoffminister på Grønland i vår ga grønlenderne ytterligere bekreftelse av at prosjektet vil bli noe av, skrev den danske avisen Børsen i mai.

(saken fortsetter under kartet)

PÅ VESTSIDEN: Gruven bygges cirka 150 kilometer nordøst for Grønlands hovedstad Nuuk.

– Grønland har Kinas interesse fordi det har mange av de råstoffer og mineraler som er en betingelse for fortsatt kinesisk vekst, sa kontreadmiral Nils Wang ved det danske Forsvarsakademiet til avisen Politiken i juni.

– Både EU og USA har sovet i timen, tilføyde han.

Gigantisk

I tillegg til selve gruveanlegget skal det bygges et eget kraftverk, boliger og fellesanlegg for arbeiderne. En 103 kilometer lang vei skal bygges fra gruva til Taseraassuk-bukta.

Der skal det bygges en dypvannshavn som kan motta skip med en størrelse på opp til 250.000 tonn som skal frakte jernmalm ut på verdensmarkedet. London Mining skriver at havnen kan regne med besøk av to slike skip per uke.

ISUA-prosjektet er beregnet å være profitabelt etter fire år, selv om jernmalmen bare selges til Kina. Gruva ventes å ha en levetid på over 30 år.

Grønland

Gruva vil gi Grønland inntekter på cirka 1 milliard kroner bare i selskapsskatt per år. Det er mye i en økonomi som får overført mellom 3 og 4 milliarder kroner fra det danske statskassen og cirka 250 millioner fra EU.

London Mining har utført omfattende forundersøkelser siden 2007 og etablert en rekke institusjoner for å komme grønlandske myndigheter i møte og skape en positiv opinion. Selskapet presenterer også prosjektet som svært miljøvennlig.

Andre har pekt på at det vil oppstå problemer når 2.000 kinesere kommer til et begrenset område på Grønland, med en total befolkning på 56.000. Fritid, alkohol og kvinner er nevnt som stikkord.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Grønland
  2. Kina

Flere artikler

  1. Full oljefeber på Grønland

  2. Norsk selskap sikret seg potensielt milliardprosjekt – vil selge edelstener allerede i høst

  3. Gruve får tusenvisav svensker til å flytte

  4. Annonsørinnhold

  5. Egypt bygger gigantby til 400 milliarder midt i ørkenen

  6. Vestas støtter nytt gigantprosjekt