Forblir i opplag: Statoil utvider riggsuspensjonen

Statoil sier de har overkapasitet på rigger på norsk sokkel. Nå lar de tre rigger lenger i opplag enn planlagt.

HAR IKKE BRUK FOR RIGGEN: Her er COSLs (China Oilfield Services Limited) halvt nedsenkbare rigg COSL Pioneer. Riggen som ble ferdigstilt i november 2010 er frem til 2016 hyret inn av Statoil, men er nå lagt i opplag lenger enn planlagt.
Publisert:

Tidligere i år har det kommet flere varsler fra Statoil om at de legger rigger på norsk sokkel i opplag. Selskapet sier selv at de har hatt overkapasitet.

Nå forlenges suspensjonen av COSL Pioneer, Scarabeo 5 og Songa Trym, melder selskapet. De skriver at forsøkene på å «modne frem» alternative oppdrag ikke har ført frem.

Suspensjonen på Transocean Spitsbergen justeres foreløpig ikke. Transocean sender denne riggen på verft for vedlikehold i perioden den er suspendert. Statoil opplyser at Spitsbergen-riggen er tiltenkt å bore letebrønnen Snefrid Nord på nyåret, som ligger ved Aasta Hansteen-feltet.

Statoil har siden i sommer kuttet antallet rigger de har i drift på norsk sokkel fra 17 til 13 rigger.

Jon Arnt Jacobsen, direktør for anskaffelser i Statoil

– Riggkontraktene ble inngått i en tid der det var krevende å sikre nok riggkapasitet. Nå er aktiviteten utfordret av lavere marginer, generelt høyt kostnadsnivå og dermed svakere lønnsomhet. Det er derfor mer krevende å modne lønnsomme boremål, sier Jon Arnt Jacobsen, direktør for anskaffelser i Statoil i en pressemelding.

E24 Aksjelive: Få siste nytt om markedet her

Her er oversikten over suspensjonene og endringen som nå er gjort:

  • COSL Pioneer: Opprinnelig i opplag fra 8. oktober til nyttår – nå syv og en halv måned ekstra
  • Scarabeo 5: Opprinnelig fra 5. oktober til nyttår: Nå halvannen måned til
  • Songa Trym: Opprinnelig fra 20. november til nyttår: Nå én måned til

- Vi jobber nå med å skaffe arbeid til riggene som har blitt suspendert, vårt ønske er at de kommer i arbeid så raskt som mulig, sier mediekontakt for Statoils leteaktivitet og feltutvikling på norsk sokkel, Morten Eek, til E24.

Statoil skriver at suspensjonen av Songa Trym kan bli kortet ned, hvis man finner arbeid til den.

– Jeg vil presisere at suspensjonene ikke har sammenheng med leveransene til riggene. Vi er godt fornøyd med den jobben de har gjort for oss. Dette er likevel nødvendige grep siden vi har overkapasitet av rigger i forhold til de oppdragene vi prioriterer. Det er en uheldig situasjon, og vi gjør det vi kan for å minimere omfanget av suspensjoner, sier Jacobsen i Statoil.

Statoil kom med det første varselet i starten av juli, da de meldte at Scarabeo 5 ble suspendert. I midten av september kom varslet om at riggen COSL Pioneer skulle i opplag fra samme måned, når oppdraget på Visund-feltet var ferdig. I starten av november kom varselet om at Transocean Spitsbergen og Songa Trym ble satt i opplag.

Les også

Analytiker om riggkuttet: - Statoil virker desperate

- Nå må de kutte utbytte

- Dette gjør de fordi pengene renner ut av kassen. De er desperat på å spare hver krone, og tilpasser seg situasjonen. Det er en funksjon av oljeprisen at de må kutte så dramatisk, sier John Olaisen i ABG Sundal Collier.

Sjefen for meglerhusets olje- og oljeserviceanalyse og resten av teamet kuttet nylig kraftig i anbefalingen på Statoil-aksjen.

John Olaisen, leder av ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice

Kursmålet ble kuttet fra 170 til 110 kroner og anbefalingen ble kuttet fra Hold til Selg.

Da nyheten om flere riggsuspensjoner kom i starten av november mente Olaisen at Statoil «virker desperate». Han mente Statoil bare burde startet på neste års leteprogram nå, når man uansett hadde ledige rigger tilgjengelig.

Etter dagens nyhet mener Olaisen at Statoil må ta finansielle grep:

- Nå må de kutte utbytte, sier han og fortsetter:

- Når de gjør så desperate ting på operasjonelle ting må de gjøre noe med utbytte, sier Olaisen og mener det bør skje innen de neste seks til ni månedene og at en ny konsernsjef må gjennomføre dette.

Les også:

Songa-rigger ytterligere forsinketStatoil avslutter Barentshavet for nå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om