Lavere driftsresultat og god ordreinngang hos Kværner

Oljeservicekonsernet Kværner fikk inn over en milliard kroner i ordreboken i tredje kvartal, men for å vokse trenger de mer å gjøre. Innen relativt kort tid kan «utfallet av noen få viktige prospekter» bli avklart for selskapet.

FERDIG: Det var Kværner som fikk kontrakten for å bygge plattformdekket til bolig- og utstyrsplattformen på Johan Sverdrup-feltet. I slutten av september var dekket ferdig. Her er det avbildet under bygging på Kværner Stord i mars.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeservicekonsernet Kværner slapp tirsdag resultatene for tredje kvartal som viser en omsetning på 1,71 milliarder (mot 1,73 milliarder på samme tid i fjor) og et brutto driftsresultat (EBITDA) som falt fra 262 til 90 millioner kroner målt mot samme periode i fjor.

Selskapet referer da til tallene for Field Development som bedre viser selskapets samlede aktiviteter og som inkluderer samarbeidsselskap.

Ordreinngangen ble nesten doblet til 1,15 milliarder kroner, og ordrereserven økte fra 8,2 milliarder for ett år siden til 10,64 milliarder kroner, hvorav 8,83 milliarder skal utføres i 2019 og 2020.

– Tredje kvartal var i tråd med forventningene våre, både når det gjelder prosjektgjennomføring og finansielle resultater, sier konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner og trekker frem at stålunderstellet til P1-plattformen til Johan Sverdrup-feltet ble levert den 28. juli, mens bolig- og utstyrsplattformen ble ferdigstilt den 24. september.

– Begge milepælene ble nådd i henhold til plan og budsjett, sier Løken.

Reduksjonen i brutto driftsmargin fra 15,1 til 5,2 prosent forklares slik:

«Selskapet er inne i en periode hvor det ikke har startet å ta marginer på enkelte nye prosjekter mens det samtidig er lavere milepæls- og incentiveffekter fra andre prosjekter, og dette påvirker både EBITDA og marginer som forventet».

Kværner har ingen rentebærende gjeld og selskapet hadde ved utgangen av kvartalet 2,9 milliarder på bok.

Håper på grønne lys

Kværner beholder samtidig prognosen som ble kommunisert i sommer om at selskapet forventer en omsetning på over syv milliarder kroner i år.

Selskapet har sikret seg viktige kontrakter som Valhall Vestflanken-plattformen for Aker BP, og plattformdekket på produksjonsskipet til Johan Castberg-feltet. I tillegg sikret Kværner og Aker Solutions seg en kontrakt på 3,4 milliarder i april for modifikasjoner av stigerørsplattformen og feltsenteret på Johan Sverdrup-feltet i forbindelse med utbyggingen av andre fase av prosjektet.

Selskapet har samtidig vært tydelige en stund på at de trenger nye kontrakter for å sikre aktiviteten fremover. Dette inkluderer både kontrakter innenfor Kværners tradisjonelle områder innenfor olje og gass, men også andre typer kontrakter, innen blant annet fornybar og demolering.

Selskapet skriver at de «forventer at kunder skal beslutte utfallet av noen få viktige prospekter» i løpet av relativt kort tid, altså innen utgangen av neste år.

– Kværners strategi de neste årene er å øke aktiviteten fra dagens nivå, og vi ser nå et marked som understøtter dette målet. Markedet i og rundt Norge vil fortsatt være viktig for oss, men vi ønsker også å utvide virksomheten vår i internasjonale markeder, sier Kværner-sjefen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kværner

Flere artikler

  1. Kværner vil tilbake til gamle høyder

  2. Kværner spår fartsdump i 2020

  3. Kraftig ordrevekst hos oljeleverandøren Aibel

  4. Betalt innhold

    Kværner økte inntektene

  5. Kværner forventer en milliard mer i inntekter i år