Saudi Aramco-topp spår oljemangel som følge av fallende investeringer

Verden kan være på vei mot oljemangel etter en bratt nedgang i investeringer, sier Saudi Aramco-sjef Amin Nasser. Pareto-analytiker Trond Omdal er enig, men mener effekten først kan komme fra 2020.

OLJEMANGEL: Sjef for Saudi Arabias nasjonale oljeselskap Saudi Aramco, Amin Nasser, er bekymret for at verden går mot oljemangel.

Foto: Hamad I Mohammed Reuters
 • Martin Hall Larsen
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Ukonvensjonell skiferolje og alternative energiressurser er en viktig faktor for å møte fremtidig etterspørsel, men det er for tidlig å anta at de kan utvikles raskt nok til å erstatte olje og gass, uttalte sjefen for Saudi-Arabias oljeselskap Saudi Aramco, Amin Nasser, på en konferanse i Istanbul mandag.

– Hvis vi ser på den langsiktige situasjonen med oljeforsyninger, blir bildet mer og mer bekymringsfullt, sier Nasser, ifølge Reuters.

– Investorer skyr bort fra nødvendige investeringer i leting, langsiktig utvikling og tilhørende infrastruktur. Investeringer i mindre trinn som skiferolje vil bare ikke dekke behovet, sier han.

Rundt 1.000 milliarder dollar i investeringer har allerede gått tapt siden nedgangen i oljeprisen fra 2014, skriver Reuters. Studier viser at det vil være nødvendig med 20 millioner fat per dag med ny produksjon for å møte etterspørselsveksten fremover og motvirke naturlig nedgang i utviklede felt de neste fem årene, ifølge Nasser.

– Nye funn er også på en stor nedadgående trend. Volumet av oppdaget konvensjonell olje over hele verden de siste fire årene har mer enn halvert i forhold til de forrige fire, sier Nasser.

– For lave priser på lang sikt

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities er enig i Nassers uttalelser.

– Vi tror prisene må høyere. Dersom oljeprisene blir liggende på 45–46 dollar fatet estimerer vi at antallet horisontale rigger vil falle med cirka 200 etter å ha mer enn doblet seg det siste året. Dette ville etter hvert ha bremset veksten i amerikansk oljeproduksjon, sier Omdal.

ENIG MED NASSER: Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities.

Foto:

Selv om mange nye prosjekter på norsk sokkel er lønnsomme med oljepriser på under 40 dollar fatet, vil det globalt bli færre nye offshore- og oljesandsprosjekter igangsatt som vil redusere tilbudsveksten etter 2020, påpeker han.

– Men trolig vil mange av skiferolje-spillerne avvente prisutviklingen frem mot august før de begynner å kansellere rigger, og prisene vil trolig måtte ligge på dagens nivåer eller lavere ytterligere noen måneder før vi ser endringer i de større oljeselskapenes investeringsplaner, sier Omdal.

Derfor forventes det at den kortsiktige driveren som etter hvert vil sende oljeprisen høyere, vil være akselererte lagertrekk i andre halvår – når global oljeetterspørsel forventes å ligge 2 millioner fat høyere sesongmessig enn i første halvår, forteller han.

Omdal påpeker at vi i forrige uke så lagertrekk i USA på hele 13 millioner fat, og at de amerikanske etterspørselstallene på 22,2 millioner fat per dag var de høyeste EIA noensinne har rapportert.

Les også

Disse feltene skal løfte oljebransjen

– Til tross for det har oljeprisfallet fortsatt, og vi tror vi trenger å se to-tre uker til med betydelige lagertrekk for å snu det negative momentet, sier han.

Hvem kutter først?

Hvis ikke akselerert lagertrekk er nok til å snu momentet i oljemarkedet frem til august, er spørsmålet hvem som kutter først – skiferselskapene eller Opec.

Gjennomsnittsprisen på olje i første halvår var litt i underkant av 3 dollar lavere enn den oljeprisen Saudi-Arabia har budsjettert med for 2017, på rundt 55 dollar fatet, forteller Omdal.

– Oljepriser under 50 i en måned eller to er ikke dramatisk, men blir den liggende på disse nivåene til august tror vi Saudi og Opec tvinges til å gjøre ytterligere kutt, sier han, og legger til:

– Og selv om snittprisen i 2017 blir på 55 dollar fatet, som Saudi-Arabia har budsjettert med, vil fortsatt pengene renne ut av Saudi-familiens pengekasse.

Les også

Oljeanalytiker stusser på bratt prisfall: – Det er veldig vanskelig å forstå

Omdal viser til at IMF estimerer at Saudi-Arabia trenger en oljepris på 77 dollar per fat for å balansere statsbudsjettet. Saudi-Arabia er i tillegg avhengig av en vellykket børsnotering av Saudi Aramco neste år, i kombinasjon med høyere oljepris.

– Utspillet til Nasser fra Aramco må også ses på som et forsøk på å forhindre ytterligere prisfall i påvente av at økt sesongmessig etterspørsel og hurtigere fall i oljelagrene skal snu stemningen i oljemarkedet, avslutter Omdal.

Spotprisen mandag ettermiddag er 46,3 dollar per fat for nordsjøolje (Brent) og 43,8 dollar fatet for amerikansk lettolje (WTI).

Aramco mot børs

Saudi Aramco har jobbet mot en børsnotering siden i fjor. Målet med børsnoteringen er å hente inn penger som kan investeres i andre industrier og dermed gjøre Saudi-Arabia mindre oljeavhengig. Planen er å selge om lag 5 prosent av selskapet.

Det er store penger som står på spill når Saudi Aramco skal på børs.

Selskapet er verdens største av slitt slag, den saudiske statens kronjuvel og har de siste årene stått for mer enn 10 prosent av den globale oljeproduksjonen. Siden børsnoteringen først ble varslet ved inngangen til 2016, har det vært snakket om en verdsettelse på opp til 2.000 milliarder dollar. Men det er allerede usikkerhet knyttet til verdsettelsen av Saudi Aramco. I amerikanske finansmedier har det versert beløp på mellom 1.000 og 1.500 milliarder dollar.

Les også

– Det er veldig vanskelig å forstå

Les også

Norge produserte mer olje i fjor: Men CO₂-utslippene gikk ned

Les også

Nervøst oljemarked før viktig tallslipp

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Oljebransjen
 3. Opec
 4. Saudi-Arabia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Pareto kutter oljeprisprognosen

 2. FT: Rike familier presses til å delta i Saudi Aramco-notering

 3. Lange oljekontrakter kan avgjøre børsnoteringen til Saudi Aramco

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror Saudi-Arabia har egen agenda i Opec-spillet

 6. Kraftig oljeprisfall etter Libya-nyhet