Oljeprisrally etter meldinger om Opec-avtale

Enighet om produksjonskutt for første gang på åtte år.

VIKTIGE MØTER: Opec-toppene er denne uken samlet til mer eller mindre uformelle samtaler i Algerie.

Foto: Ryad Kramdi AFP
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

OPEC har kommet til enighet om en avtale som vil begrense medlemslandenes oljeproduksjon.

Ifølge Reuters skal avtalen innebære at Opec-produksjonen reduseres til 32,5 millioner fat per dag. Den nåværende produksjonen ligger på rundt 33,24 millioner fat, og avtalen vil således innebære en reduksjon på rundt 740.000 fat.

Det er videre ventet at gruppen vil utarbeide mer detaljerte nivåer for de ulike landene innen det neste formelle Opec-møtet i november. Etter dette skal også landene som ikke er med i OPEC kontaktes.

Ifølge Bloomberg er dette organisasjonens første samlede kutt på åtte år.

Avtalen bekreftes av Irans oljeminister Bijan Zanganeh.

– Opec har kommet til en eksepsjonell avgjørelse i dag. Etter to og et halvt år har Opec nådd konsensus om å lede markedet, sier han, ifølge Shana News sitert av Reuters.

Overraskelse

– Det er en overraskelse at de har klart å bli enige nå. De fleste hadde trodd på en enighet i november. Det ser vi i markedet, der oljeprisen har skutt i været, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til E24.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Saltvedt påpeker at det til tross for dagens avtale fortsatt er ekstremt mye olje i markedet, men at kuttene vil bidra til raskere trekk på stappfulle oljelagre.

Hun mener videre at avtalen kan si noe om hvilket press Opec-landene har vært under. Flere av de aktuelle landenes økonomier er tungt oljedrevne.

– Ingen hadde nok drømt om at prisene skulle falle så mye som de har gjort, og det har nok tæret på økonomiene mer enn de har innrømmet. Til slutt har de da også klart å komme til enighet. Det blir spennende å se detaljene i avtalen. Det som har kommet foreløpig er litt mindre enn det kanskje er behov for, men et stort steg på vei, sier hun.

Oljeprisoppgang

Oljeprisen stiger brått på dagens nyhet. Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund opp 4,59 prosent til 48,33 dollar, mens den amerikanske lettoljen stiger 4,07 prosent til 46,78 dollar per fat.

Også i aksjemarkedet har nyheten gitt utslag. Etter en litt daff start på handelsdagen har Wall Street løftet seg. Dow Jones er nå opp 0,44 prosent for dagen, og det er oljegiganten Exxon Mobil som leder an med en oppgang på 4,42 prosent.

Sett gjennom norske briller er det interessant å notere seg at Statoil og Seadrill gjør det svært skarpt i handelen i USA, med oppgang på henholdsvis 4,11 og 17,6 prosent.

– Saudi-Arabia og Iran har fintet bort oljetradere, sier analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne til E24.

Han anbefaler nå kjøp av olje- og oljerelaterte aksjer, og trekker frem blant annet Statoil og Det norske oljeselskap som eksempler.

Saken fortsetter under grafen ...

Grafen viser utviklingen i brentoljeprisen onsdag kveld.

Foto: Infront

To år med lave oljepriser

Opec-toppene har siden mandag vært samlet i Algerie, der International Energy Forum arrangeres denne uken.

I forkant av konferansen har det kommet en rekke lekkasjer som tyder på at det forelå konkrete forslag Opec-landene kunne komme til enighet om. I grove trekk skal disse ha gått ut på at Saudi-Arabia justerer ned sin produksjon til omtrent der den lå ved inngangen til året, mot at Iran fryser sin produksjon på nåværende, eller litt over nåværende, nivå.

Bakteppet før møtet denne uken var over to år med fallende og lave oljepriser.

Utviklingen har ikke minst vært påvirket av manglende inngripen fra Opec sin side. Organisasjonen valgte på tampen av 2014, noen måneder etter at oljeprisfallet startet, å ikke skru igjen kranene. Årsaken til dette var et ønske om å forsvare landenes markedsandeler mot blant annet fremveksten av skiferolje fra USA.

Les også

Slik snakket Opec-toppene ned oljeprisen

Les også

Advarer mot å tro at Opec kan løse oljeproblemene våre

Les også

Dette er de mulige skjærene i sjøen når Opec møtes i Algerie

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fortsetter forhandlingene i dag – dette er Opecs utfordringer

  2. Oljeprisen stiger: Tror på enighet om produksjonskutt

  3. Nervøsiteten øker før skjebnemøtet

  4. Annonsørinnhold

  5. - Putin fungerte som megler mellom Saudi-Arabia og Iran

  6. Nye kutt gir yrende oljeoptimisme: Høyeste pris på halvannet år