Seadrills redningsplan godkjent av domstol i USA

Natt til onsdag godkjente domstolen i Texas restruktureringsplanen av riggkjempen Seadrill.

Skipsreder og storaksjonær i Seadrill, John Fredriksen. Arkivbilde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert:,

Dommer David R. Jones ved den føderale konkursdomstolen i Texas har nå gitt tommelen opp for den endelige restruktureringsplanen for Seadrill.

Nyheten ble først omtalt av Reuters, men bekreftes onsdag morgen av Seadrill i en børsmelding. Godkjenningen fra dommeren skjedde ifølge nyhetsbyrået etter en høring som varte i halvannen time. Dermed blir det satt strek for en sak som har vart i mer enn syv måneder.

Seadrill søkte konkursbeskyttelse under den amerikanske Chapter 11-loven i september 2017 og har siden jobbet intenst for å få tilstrekkelig støtte for redningsplanen blant kreditorer og aksjonærer.

Det var høy gjeld kombinert med et riggmarked som etter oljeprisfallet i 2014 gikk inn i et fritt fall som sendte John Fredriksens riggkjempe ned i knestående. I 2017 hadde Seadrill et underskudd på 3,1 milliarder dollar (tilsvarende 24,1 milliarder kroner), takket være underskudd i driften og nye nedskrivninger.

– Godkjenning av planen er en stor milepæl for Seadrill og alle involverte aktører, og den nesten enstemmige støtten for planen vi la frem viser støtten vi har hatt fra alle parter. Det reflekterer også det intense arbeidet som vi har lagt inn gjennom mange måneder for å rekapitalisere selskapet på en vellykket måte, sier konsernsjef Anton Dibowitz i Seadrill i børsmeldingen.

Ifølge rettsdokumenter E24 har fått innsyn i deltok Seadrills finansdirektør Mark Morris som vitne i høringen i Houston tirsdag lokal tid, men det fremkommer ikke om andre sentrale aktører i selskapets ledelse eller styre deltok.

Seadrills kreditorliste er svært lang og inkluderer både kjente norske og utenlandske banker, en rekke obligasjonsfond og skipsverftet Jurong.

Les også

Seadrills underskudd for 2017: 3,1 milliarder dollar

Tror de snart er «fri» igjen

I starten av april ble det kjent at 529 av 530 kreditorer stemte for redningsplanen

Redningsplanen har måttet justeres underveis for å sikre nødvendig støtte, men ble altså etter hvert godtatt.

Den viktigste endringen som ble gjort var at de usikrede kreditorene blir sittende igjen med en større andel i det nye Seadrill enn i tidligere forslag. Det skjer på bekostning av John Fredriksens Hemen og partneren Centerbridge, som får redusert sin eierandel.

Endringen fikk støtte av flere store obligasjonsforvaltere som E24 snakket med i februar.

Seadrill skriver videre at de forventer å tre ut av Chapter 11 «innen de neste 60 til 90 dagene».

Dette er relativt raskt sammenlignet med andre store restruktureringsprosesser under amerikansk lov. United Airlines brukte til sammenligning litt over tre år på prosessen. på midten av 2000-tallet.

Under Chapter 11 vil domstolen etter godkjenning av planen følge opp og overvåke at selskapet innfrir løfter og forpliktelser, før man til slutt avgjør om selskapet kan tre ut av konkursbeskyttelsen eller om det må videre restrukturering eller en endelig konkurs til.

Les mer: Alt du må vite om chapter 11

Sprøyter inn kapital og utsetter gjeldsforfall

Redningsplanen til Seadrill innebærer at selskapet kvitter seg med milliarder av dollar i gjeld, samt at de får sprøytet inn om lag en milliard dollar i ny kapital.

Den utvider fristen for tilbakebetaling på omtrent 5,0 milliarder dollar i gjeld, i tillegg til at man konverterer usikret gjeld og renter på i alt 2,3 milliarder dollar til aksjer.

På toppen av dette hentes det altså inn en drøy milliard dollar gjennom et konvertibelt obligasjonslån på 880 millioner dollar og en aksjeemisjon på 200 millioner dollar.

Storaksjonær John Fredriksen er blant dem som bidrar med ny kapital.

Les også

Seadrills underskudd for 2017: 3,1 milliarder dollar

Les også

Tulipanfeber i Seadrill-aksjen

Les også

Seadrill varsler ny redningsplan

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Riggkjempen er ute av konkursbeskyttelse

 2. Kreditorene ga grønt lys til Seadrills redningsplan

 3. – En kamp mellom David og Goliat

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Enighet om redningsplan for Seadrill

 6. Seadrill varsler ny redningsplan