Brann i ukrainsk atomkraftverk slukket

Det oppsto brann på Europas største atomkraftverk etter et russisk angrep i natt. Brannen har ikke påvirket «essensielt» utstyr, ifølge ukrainske myndigheter.

Opptak fra overvåkningskamera viser atomkraftverket Zaporizhzhia i Enerhodar, Ukraina 4. mars 2022. Dette er et skjermbilde fra en video hentet fra sosiale medier.
 • Ada Lea
 • NTB
Publisert:

Øst i Ukraina ble Europas største atomkraftverk Zaporizjzja angrepet av russiske bomber fredag. Det oppsto brann, og brannmannskap skal ha blitt beskutt da de forsøkte å slukke brannen.

Nærmere to timer etter at de første brannmeldingene ble kjent, ble det klart i at det ikke var fare for radioaktive utslipp.

Klokken 05.20 melder myndighetene på Facebook at brannen skal være slukket.

Videre melder ukrainske myndigheter og Reuters at russerne har tatt kontroll på atomkraftverket.

Ukrainske myndigheter har sagt til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at brannen «ikke har påvirket «essensielt» utstyr», og at det ikke har vært rapportert noen endringer i strålingsnivåene, ifølge Bloomberg.

Reaktorene blir «beskyttet av robuste strukturer» og trygt stengt ned, skrev USAs energiminister Jennifer Granholm på Twitter i morgentimene fredag. Videre skriver hun at USAs energidepartementet har aktivert sitt Nuclear Incident Response Team.

Fryktet katastrofe

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba ba natt til fredag de russiske styrkene om umiddelbart å stanse skytingen i området.

– Den russiske hæren skyter fra alle kanter mot Zaporizjzja-kraftverket, det største atomkraftverket i Europa. Brann har allerede brutt ut. Hvis det eksploderer, vil det være ti ganger større enn Tsjernobyl, skrev Kuleba på Twitter.

Hendelsen har vakt betydelig internasjonal oppsikt, og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var i dialog med en rekke statsledere verden over i løpet natten.

– Europa må våkne, sa Zelenskyj i en videomelding fredag.

– Dersom det er en eksplosjon er det slutten på Europa, sa han.

Satellittfoto av Zaporizhzhia atomkraftverk, 2. september 2019.

IAEA ber om stans

Zaporizhzhia-kraftverket er hjemsted for seks sovjetdesignede reaktorer som er bygget mellom 1984 og 1995. Reaktorene er på 950 megawatt hver, som gir en samlet kapasitet på 5,7 gigawatt, eller nok til å drive mer enn 4 millioner hjem, ifølge Bloomberg.

Kraftverket står for rundt 20 prosent av Ukrainas elektrisitet.

De første opplysningene om brann kom fra lokale medier rundt klokken 2 natt til fredag.

Tidligere torsdag ba Det internasjonale atomenergibyrået IAEA Russland om å øyeblikkelig å stanse alle krigshandlinger ved Ukrainas atomkraftverk. Etter meldingene om brannen natt til fredag meldte IAEA at de var i kontakt med ukrainske myndigheter om situasjonen.

– IAEAs generaldirektør Rafael M. Grossi har snakket med Ukrainas statsminister Denys Sjmygal om den alvorlige situasjonen ved Zaporizjzja-kraftverket og appellerer til stans av maktbruk og advarer om alvorlig fare hvis reaktorer blir truffet, skriver IAEA på Twitter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kraftverk
 2. Ukraina
 3. Brann
 4. Volodymyr Zelenskyj

Flere artikler

 1. Stor uro etter meldinger om at russiske soldater har tatt kontroll over Tsjernobyl

 2. Årets nest verste dag på Oslo Børs

 3. Oljeanlegg truffet av rakett utenfor Kyiv: – Mulig katastrofe

 4. Russlands inntog i Ukraina fortsetter – harde kamper flere steder i Ukraina

 5. Ukraina-krigen: Dette har skjedd