Det grønne skiftet

Aps britiske søsterparti vil stanse oljeleting. MDG ber Ap følge etter

Britiske Labour åpner for å sette sluttdato for olje- og gassleting. MDG ber det norske søsterpartiet gjøre det samme. – Ap gambler med folks jobber, sier Lan Marie Berg i MDG.

Stans i oljeletingen er det viktigste kravet fra MDG og stortingskandidat Lan Marie Nguyen Berg før stortingsvalget. Berg mener norske Ap bør følge etter sitt britiske søsterparti, Labour, som nå vil sette en sluttdato for britisk olje- og gassleting.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Stortingskandidaten fra MDG er fornøyd med at Labour-leder Keir Starmer denne uken varslet motstand mot oljefeltet Cambo og samtidig tok til orde for en sluttdato for olje- og gassleting, ifølge The Guardian.

Labour setter ikke noen konkret sluttdato nå, men Starmer sier at det er viktig å lage en tidsplan, slik at man kan begynne å omstille de områdene som vil bli hardt rammet av klimaomstillingen.

Nå lurer Lan Marie Nguyen Berg (MDG) på om Arbeiderpartiet vil følge etter.

– Det vi ser fra Labour, er modig lederskap, sier Berg til E24.

Hun ønsker at Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, skal sette en sluttdato for olje- og gassleting også i Norge.

– Gambler med folks jobber

Hun viser til at sosialdemokratene i Danmark og Sverige også har gjort lignende grep for å stanse oljeleting.

– Ap gambler med folks jobber i stedet for å gjøre som søsterpartiene i landene rundt oss, sier Berg.

– Britiske Labour vil ikke utvikle mer olje og gass fordi de vil sikre arbeidsplasser ved å satse grønt. Norske Ap gjør det stikk motsatte ved å fortsette oljeletingen, selv om vi ikke har plass til mer olje hvis vi skal klare å begrense global oppvarming til 1,5 grader, sier hun.

Berg kritiserer også Ap for å ha støttet fjorårets krisepakke fra Stortinget til oljenæringen, som inneholdt store skatteutsettelser for å få i gang flere utbygginger. Den politikken har virket, og de neste årene venter SSB et «svært høyt antall» nye utbyggingsplaner på sokkelen.

– Støres svar til klimastreikende ungdommer har vært å gjøre det historisk lønnsomt å investere i olje og gass. Derfor trenger vi et sterkt MDG for å sørge for at Norges neste regjering vil føre en fremtidsrettet klimapolitikk som får Norge ut av oljealderen, sier Berg.

– Vil ikke ha sluttdato

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap) svarer på vegne av partilederen. Han ser på britiske Labours signaler som et tegn i tiden.

– Nå beveger det seg ganske raskt i diskusjonen om fremtidens energiformer. Det er stadig større erkjennelse om at fremtiden er fornybar, sirkulær og bærekraftig, og at det må man tenke på i alle leirer, sier Eide til E24.

– Men så har britene det meste av olje- og gassalderen bak seg, og det hadde også Danmark da de kom med en tilsvarende beslutning som det Labour nå foreslår, legger han til.

Ifølge Eide er Arbeiderpartiet mer opptatt å sikre en tidlig startdato for nye næringer som Norge skal leve av når oljeetterspørselen uansett faller, enn å sette en sluttdato for de gamle.

– På det konkrete spørsmålet «vil vi ha sluttdato?», så er svaret nei. Vi vil ikke ha sluttdato. Det sier også Senterpartiet. Men nei til sluttdato betyr ikke «tut og kjør». Vi vil jo heller ikke låse Norge inne i en fossiløkonomi som verden for øvrig forlater, sier Eide.

– Så heller ikke vi ønsker å lete mer enn det som kan forsvares ved at du regner med at du får solgt det du finner. Vi må evne å redusere oljeavhengigheten vår samt å redusere Norges økonomiske klimarisiko i en tid der verden omstilles stadig raskere, sier han.

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap).

Haltbrekken: – Gledelig

Skal Arbeiderpartiet stå i spissen for en eventuell ny regjering til høsten, vil den måtte håndtere et betydelig sprik i synet på ny olje- og gassleting.

SV, Rødt og MDG vil stanse leting, mens Sp og Ap fortsatt vil la oljeselskapene lete (se faktaboks).

Sp-nestleder Ola Borten Moe sier tvert nei til sluttdato for olje- og gassleting, ifølge VG. stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) vil derimot stanse letingen og er fornøyd med Labours signaler om letestans og nei til utbygging av Cambo-feltet.

– Gledelig. Vi ser at verden bokstavelig talt står i brann som følge av klimakrisen. Det må handles raskt. Det er uforsvarlig å dele ut flere tillatelser til olje- og gasselskapene, sier Haltbrekken til E24.

– Når vi ser hva som skjer, så vil jeg utfordre Ap og Senterpartiet til å si klart og tydelig nei til utbyggingen av Wisting-feltet langt nord i Barentshavet. Den utbyggingen legger til rette for flere utbygginger i dette området. Selv om de ikke sier nei til ny virksomhet, bør de i hvert fall si nei til dette nye prosjektet, sier han.

Hvordan oljepolitikken blir i en ny regjering, kommer an på styrkeforholdene mellom partiene, tror SV-politikeren.

– Dette kommer an på valgresultatet. Dette er en uhyre viktig sak for oss, sier Haltbrekken.

– Absolutt ikke

Olje- og energiminister Tina Bru (H) syns ikke at Arbeiderpartiet skal følge etter sitt britiske søsterparti og gå inn for å stanse olje- og gassletingen.

– Nei, det bør de jo absolutt ikke gjøre. Olje- og gassindustrien bidrar med store inntekter, mange arbeidsplasser og skal være en viktig motor for omstilling og ny grønn industri fremover. Da kan vi ikke snakke om å sette sluttdato, sier Bru.

Olje- og energiminister Tina Bru (t.v.) og statsminister Erna Solberg legger frem energimeldingen tidligere i år.

Hun er ikke bekymret for at det skal bli satt noen sluttdato for oljen selv om de rødgrønne skulle vinne valget. Men Bru frykter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil måtte gi andre innrømmelser til mer oljeskeptiske partier som SV, MDG og Rødt.

– Alle disse partiene vil sette i gang avviklingen av industrien. Så spørsmålet blir hvor langt Ap og Sp vil måtte strekke seg, sier Bru.

Hun spør om letepolitikken vil ligge fast og om rammene som ble lagt for iskantsonen i forvaltningsplanen for Barentshavet, vil ligge fast. Hun lurer også på om planene om å kutte utslipp på sokkelen vil ligge fast. Det er blant annet uenighet mellom partiene om bruk av landstrøm på plattformer.

For MDG blir det et hovedkrav i eventuelle regjeringskrav å stanse utdelingen av nye letelisenser eller åpne nye felter.

– Hvis Ap mener at vi ikke skal låse Norge inn i en fossil økonomi, så burde det være det første steget, sier Berg.

– Det er bare MDG som setter klimasaken først og stiller et ufravikelig krav om stans i oljeleting for eventuelle regjeringsforhandlinger, legger hun til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Klimapolitikk
 3. Labour
 4. Espen Barth Eide
 5. Olje
 6. Utbygging
 7. Lan Marie Nguyen Berg

Flere artikler

 1. Verdens CO₂-utslippsbudsjett skrumper: Norge vil fortsette med oljeleting

 2. Danmark vil danne letestans-allianse: – Det må Norge bli med på

 3. Skal lede viktig klimatoppmøte: Her sprenger han et kullkraftverk

 4. Skuffet over motstanden mot oljestans: – Det tar så inderlig lang tid

 5. SV kritisk til at Støre fortsatt vil lete etter ny olje og gass: – Dette var grått og trist