Dagmar koster nettselskapene 400 millioner kroner

Orkanen Dagmar gjorde tusenvis av hjem strømløse i romjulen. En prognose fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at nettselskapene må punge ut minst 400 millioner kroner.

TOK STRØMMEN: Dagmar skapte store ødeleggelser, og flere steder måtte folk klare seg dager uten strøm. For nettselskapene blir dette dyrt.
  • NTB
Publisert: Publisert:

NVEs prognose viser at selskapene må betale 100 millioner kroner direkte til strømkundene. Når strømbrudd varer lenger enn 48 timer, har nettkundene krav på 2.700 kroner, pluss 1.300 kroner for hver dag utover 72 timer.

I tillegg kan nettselskapene bli straffet ved at de må redusere inntektene med 300 millioner kroner gjennom en ordning som kalles Kile (kompensasjonsordning for ikke levert energi), skriver Dagens Næringsliv.

– Kile er et system der vi får inntektstap dersom vi har avbrudd. Det er en straff der vi taper inntekter, sier nettdirektør Asgeir Aase i Sogn og Fjordane Energi.

Hans selskap varslet torsdag at det kan risikere å måtte belaste 2011-regnskapet med økte kostnader på rundt 100 millioner kroner fordi mange strømkunder var strømløse i flere døgn.

Strømnettet er forsikret, og selskapet regner derfor med å få tilbakebetalt utgifter til reparasjon. Men reparasjonene blir småpenger i forhold til erstatningene til kundene. Sogn og Fjordane Energi regner med at reparasjonsarbeidet vil koste noen titall millioner kroner.

Tussa Kraft på Sunnmøre opplyser at det taper 150-200 millioner kroner som følge av Kile-ordningen.

20 nettselskaper var torsdag samlet på Vestnes i Møre og Romsdal for å diskutere hvordan de skal reagere på det mulige inntektstapet.

Les også:

  • - Staten har ansvar for telesvikt etter uvær
  • Stoltenberg: – Beredskapen har vært for dårlig
  • Skader for over 360 millioner etter Dagmar
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Strømkunder kan få 110 mill tilbake

  2. Kraftfylke, men må betale mer enn østlendingene

  3. Her er det flest strømbrudd i Norge

  4. Naturskader kostet 1,9 milliarder

  5. Nettselskapene skal ikke lenger få sløse uten å tape penger