Internt dokument avslører:
Statoil planlegger å flagge ut norske jobber

Opp mot 1000 norske Statoil-jobber kan bli flagget ut innen 2020.

VIL UT: Statoil og administererende direktør Helge Lund har lagt en plan hvordan de skal overføre norske jobber til utlandet.

Heiko Junge
  • Bjørn Haugan
Publisert:

VG har i dag fått detaljerte informasjoner om en plan Statoil har lagt for å flagge ut 250-350 stillinger innen 2015 og opp til 1000 stillinger frem til 2020, innen sentrale tjenester innenfor IT, byggadministrasjon, HR og finans i Statoils service- og støtteorganisasjon.

I et internt dokument advares det mot at prosessen kan gi bråk, fordi denne planen gjør at selskapet går over i en annen fase, med mulig tap av jobber:

«Det er viktig å understreke at denne outsourcing-prosessen er annerledes fra tidligere outsourcing-prosesser, i selskapet. Frem til nå har det ikke hatt noen direkte konsekvenser for ansatte, da de har beholdt sine jobber. Denne gangen kan konsekvensene for ansatte bli betydelige, med tap av jobber», heter det i rapporten.

Det legges ikke skjul på hva som er årsaken. Kostnader skal kuttes. Og det argumenteres med veldig klare eksempler:

«Kostnaden for en norsk regnskapsfører i rundt 60.000 norske kroner per måned. I Riga, er prisen for samme tjeneste 8500 kroner per måned».

- Internt dokument

Informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk jr., bekrefter overfor VG opplysningene i dokumentet.

Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil.

Statoil

- Dette er et internt dokument, som viser at vi vurderer å outsource 250-350 arbeidsplasser. Det har vi vært åpne om, men det er ikke tatt noen beslutning, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk Jr. i Statoil.

- Det er lagt ut på anbud?

- Ja, vi henter nå inn forslag til løsninger fra eksterne leverandører, men beslutningen vil ikke bli tatt før til høsten. Når det gjelder muligheten for at det blir 1000, så er det bare uttrykk for et potensiale som ble identifisert tidligere i prosessen. Det er ikke aktuelt å vurdere før vi har høstet erfaringer fra den prosessen vi jobber med nå.

- Dere viser til enorme kostnadseffekter ved å legge virksomheter til Riga?

- Det er illustrasjon over hva outsourcing har representert for andre som har benyttet seg av dette virkemiddelet.

- Dere varsler en ny fase hvor det kan bli snakk om at folk mister jobben?

- Vi skriver ikke at folk vil miste jobben, men at det kan skje. Vi håper at vi i dialog med klubbene skal finne løsninger som på best mulig måte ivaretar hensynet til både de ansatte og selskapet.

Han sier at rundt 60 prosent av tjenestene til GBS leveres av eksterne leverandører i dag.

- Tidligere outsourcing er gjennomført over tid og vi håper å finne gode løsninger også nå.

- Må forbli konkurransedyktig

I dokumentet vises det også til leiekostnader: Prisen for å leie lokaler er 2300 kroner kvadratmeteren, mens prisen er 100 kroner kvadratmeteren i Riga, ifølge Statoil-dokumentet.

Konsernsjef for økonomi og finans i Statoil, Torgreim Reitan.

Sang Tan

Det argumenteres med at fremtidens olje og gass-virksomhet «vil bli dyrere og at marginene vil bli lavere og at Statoil må foreta outsourcingen for å forbli konkurransedyktig.

Les også: Skuffende kvartalstall fra Statoil

Strategien vil bli gjennomført gjennom planleggings-fasen i 2013 og i gjennomføringsfasen i 2014» og strategien er å informere sakte, men sikkert og å påvirke sentrale beslutningstakere.

Det vises blant annet til et intervju som konsernsjef for økonomi og finans, Torgrim Reitan, ga til Stavanger Aftenblad i mars, hvor de for første gang forsiktig lakk at Statoil i tillegg til offentliggjorte stillingsreduksjoner på 750, signaliserte at de vil begynne en prosess «for også å se på muligheten for å outsource» 250-300 stillinger.

I notatet VG har sett, skriver de at Statoil innledningsvis vil legge ut på anbud kontrakter for 1,3 milliarder kroner til 10-15 utvalgte anbydere. Det skal ifølge tidsplanen være gjort, og de skal sitte igjen med seks til åtte utvalgte anbydere i India og Øst-Europa, som skal levere anbud innen august i år.

Arbeidet er nå midt i planleggingsfasen og i VG papir i morgen kan du lese om hele planen og hvordan Statoil detaljert planlegger å overbevise skeptiske lokalpolitikere i Stavanger fordi de vil miste arbeidsplasser - og hvordan Statoil regner med at sentrale politikere vil reagere.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. YS-tillitsvalgt om Statoil:- Pinlig brudd på spillereglene

  2. Betalt innhold

    Kan forsvinne til utlandet

  3. - Kan ende i masseutflagging

  4. LO hardt ut mot Statoil

  5. Statoil flytter 209 årsverk ut av selskapet