Oljeministeren klar med årets lisensrunde: Fortsetter å utvide i nord

Olje- og energiminister Terje Søviknes gjør som sin forgjenger og utvider områdene som oljeselskapene hvert år kan søke lisenser i på norsk sokkel.

FULL TRØKK: Olje- og energiminister sparker nå i gang årets lisensrunde på norsk sokkel, kalt TFO 2017. Her er han avbildet på Ivar Aasen-plattformen i februar.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tirsdag annonserer olje- og energiminister Terje Søviknes at lisensrunden TFO 2017 nå lyses ut, slik at oljeselskapene kan søke på nye lisenser på norsk sokkel.

TFO-ordningen (tildeling i forhåndsdefinerte områder) er den ene av to ordninger norske myndigheter har for å tildele lisenser på norsk sokkel.

Den andre er konsesjonsrundene, der man åpner helt nye områder for oljeindustrien. For tiden pågår det som kalles den 24. konsesjonsrunden.

Mens konsesjonsrundene avholdes enkeltvis, har TFO-rundene blitt gjennomført årlig siden ordningen ble etablert i 2003. Her kan oljeselskapene søke om lisenser i modne områder, som allerede er åpnet for industrien.

Olje- og energidepartementet skriver at man i TFO 2017 har utvidet det forhåndsdefinerte området på norsk sokkel med 87 blokker, hvorav 34 er i Norskehavet og 53 i Barentshavet. Til sammenligning endte Terje Søviknes med å tildele 56 lisenser for hele norsk sokkel fjorårets runde, TFO 2016, det samme nivået som i 2015.

Gjennom å utvide TFO-området fortsetter oljeminister Terje Søviknes på samme kurs som forgjengeren Tord Lien la seg på for ett år siden. Da utvidet man nemlig også områdene som er med i de årlige lisensrundene.

Utvidelsen av TFO-området kommer samtidig som oljeindustrien, med Statoil og Lundin i spissen, er i gang med flere store letekampanjer i Barentshavet. Olje- og energiminister Terje Søviknes har allerede uttalt til E24 at han forventer at leteresultatene fra årets kampanje vil kunne påvirke søknadene til 24. konsesjonsrunde.

Ettersom søknadsfristen for TFO 2017 er satt til 1. september i år, vil letekampanjene også delvis kunne påvirke søknadene til den årlige runden.

Les også

Regjeringen pøser ut nye blokker til oljenæringen

Åpner opp rundt funn i Barentshavet

At staten utvider TFO-området har også skjedd før, men det er likevel en gledelig nyhet for oljenæringen, fordi det betyr at de får søke om lisenser i områder som ikke tidligere har vært tilgjengelige i TFO-rundene.

– Å tilby oljeselskapene nye letemuligheter i et forutsigbart og høyt tempo er en bærebjelke i regjeringens petroleumspolitikk. Utvidelsen av TFO-området for TFO 2017 er den nest største noen gang og den største som har vært i Barentshavet. Dette er avgjørende for god ressursforvaltning, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

I tillegg til å ta inn nye områder vest i Norskehavet og et område nord for Kristiansund inn i TFO-ordningen, har Olje- og energidepartementet også inkludert områder rundt funn som er gjort i Barentshavet, ved Wisting (gjort av oljeselskapet OMV) og rundt Lundins funn ved Alta og Gohta. Kartene under viser kartene for fjorårets og årets TFO-runder.

Utvidelsen vil bidra til økt sysselsetting, aktivitet og verdiskaping fra våre havområder, sier Terje Søviknes, som etter planen skal tildele lisensene i starten av 2018.

FØR: De røde linjene markerer områdene som oljeselskapene kunne søke i fjorårets TFO-runde (2016).

Foto: Oljedirektoratet/Olje- og energidepartementet

ETTER: Her er kartene som viser utvidelsen for TFO 2017. I tillegg til å utvide vest i Norskehavet, utvider man også et område rett nord for Kristiansund. I Barentshavet er områdene øst for Johan Castberg-funnet til Statoil og Alta/Gohta-funnene til Lundin nå åpnet helt opp i et sammenhengende område opp til Wisting-funnet lengst nord.

Foto: Oljedirektoratet/Olje- og energidepartementet
Les også

Varsler pålegg til Total: Martin Linge-plattform støver ned

Les også

IEA: Rekordlave globale oljefunn

Les også

Venter leterekord i Barentshavet i 2017

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Terje Søviknes
 3. Nordsjøen
 4. Oljedirektoratet
 5. Norsk olje og gass

Flere artikler

 1. Søviknes utvider igjen: Her vil han la oljeselskapene søke om lisenser

 2. Søknadsrekord på norsk sokkel

 3. Setter ny lisensrekord: Disse selskapene får lisenser i TFO 2017

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Disse vil ha nytt leteareal i 24. konsesjonsrunde

 6. Tildelingsrekord i Barentshavet: Vil bygge opp ny oljeregion