Aker BP doblet nesten omsetningen

Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Aker BP leverte et bedre enn ventet driftsresultat i tredje kvartal. Selskapet nedjusterer nå lete- og investeringsbudsjettet for 2018.

Karl Johnny Hersvik, konsernsjef i Aker BP.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeselskapet Aker BP slapp fredag resultatene for tredje kvartal som viser en økning i omsetningen fra 596 millioner til 1,0 milliard dollar, noe som er ny rekord, mens brutto driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) økte fra 395 til 736 millioner dollar. Resultat etter skatt økte fra 112 til 125 millioner dollar.

Analytikerne hadde i forkant ventet en omsetning på 969 millioner dollar, et brutto driftsresultat (EBITDA) på 704 millioner dollar og et resultat etter skatt på 128 millioner dollar, ifølge tall hentet inn av SME/TDN.

Det var ikke ventet noen endring i utbyttenivået på 450 millioner dollar per år.

Produksjonskostnadene til Aker BP økte fra 11,1 til 11,9 dollar per fat i snitt, men selskapet varsler at både lete- og investeringsutgiftene blir lavere enn ventet.

Letebudsjettet for 2018 er nå nedjustert ra 425 til 400 millioner dollar, mens investeringsbudsjettet er nedjustert fra 1,3 til 1,25 milliarder dollar.

Korrigeringen i letebudsjettet handler om at en sent ankommet rigg forskyver på leteprogrammet. Selskapene regner med å bore tre til fire letebrønner til før året er omme.

Selskapet viser til at både Equinors utbygging av Johan Sverdrup (der Aker BP er partner) og utbyggingene av Ærfugl, Valhall Vestflanken og Skogul går som planlagt.

Aker BP har for øvrig gjort to større oppkjøp i det siste. I juli annonserte de et oppkjøp av 11 lisenser fra Total til 1,67 milliarder og et oppkjøp av Equinors eierandel i King Lear for to milliarder ble annonsert nå i oktober.

Les også

Aker BP-sjefen merker oppkjøpsfondenes inntog: – Konkurransen om nye muligheter er tøffere nå

Pengene renner inn med høyere oljepris

Aker BP skriver videre at de regner med å nå produksjonsmålet for året på 155.000 til 160.000 fat per dag, og at de vil ligge i nedre halvdel av dette estimatet. Hittil i år ligger produksjonen i snitt på 155.600 fat per dag.

Aker BP har allerede offentliggjort produksjonstallene i forkant av kvartalsrapporten. De viste en oppgang fra 131.900 til 150.600 fat per dag i tredje kvartal mot samme periode i fjor, men de viste også en nedgang fra første og andre kvartal i år.

Den økte produksjonen og økningen i oljeprisen man fikk for denne oljen (78 dollar per fat mot 55 på samme tid i fjor) var også hovedårsaken til at selskapets underliggende kontantstrøm styrket seg.

Holder man en skatterefusjon på 264 millioner dollar fra tredje kvartal i fjor utenom, så økte selskapets netto kontantstrøm fra driften med 230 millioner dollar til 697 millioner. Etter å ha brukt 457 millioner dollar på investeringer og 163 millioner dollar på finansieringsrelaterte utgifter, økte kontantbeholdningen med 78 millioner dollar til 127 millioner.

Selskapets brutto rentebærende gjeld har økt fra 2,02 til 2,98 milliarder dollar siden i fjor, men Aker BP forventer å tilbakebetale et banklån på 1,5 milliarder dollar når de får utbetalt skattefradraget som de overtok i forbindelse med oppkjøpet av Hess' norske virksomhet i fjor.

Les også

– Det blir en fryktelig travel periode

Les også

– Dette er Europas største industriprosjekt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Equinor og Aker BP håver inn: – Vil bli knallsterkt

  2. Aker BP passerer milliardmilepæl – i dollar

  3. Lundin øker rekordstort leteprogram

  4. Betalt innhold

    Aker BP doblet nesten omsetningen

  5. Lavere oljepris og økte kostnader kutter Aker BP-resultat