Trosser blokkade: Qatar møtte oljesjefer før gass-offensiv

Oljeselskapene vil inn i Qatars massive gass-satsing, skriver Reuters. 

LNG: Eksport av flytende gass kan hjelpe Qatar med den pågående krisen med nabolandene.

Foto: Maneesh Bakshi AP
 • Christian Gran Svenningsen
Publisert:

Direktørene i ExxonMobil, Shell og franske Total hadde alle møtt med emiren i Qatar, før de tirsdag annonserte en økning i produksjonen av LNG med 30 prosent, skriver Reuters.

Vestens tre største energiselskaper lobbyer nå for å få ta del i en stor ekspansjon av Qatars gassproduksjon, skriver nyhetsbyrået.

Sjefene Darren Woods og Ben van Beurden i henholdsvis Exxon og Shell møtte begge emiren av Qatar, etter at de arabiske landene innførte sanksjoner. Sjef i Total, Patrick Pouyanne, har også besøkt hovedstaden Doha i ukene som har vært.

Vil hjelpe Qatar

Kilder sier til Reuters at direktørene er interessert i å bidra til Qatars ambisjon om å produsere 100 millioner tonn flytende gass (LNG) i året.

Dette tilsvarer en tredjedel av den nåværende globale gassproduksjonen.

Informasjonsansvarlige i selskapene har uttalt at de ikke ønsker å kommentere saken. Imidlertid uttaler en oljetopp fra et større selskap, som ønsker å være anonym, at han ser muligheter i Qatar - tross den politiske risikoen, skriver Reuters.

SAMTALER: Emir i Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani (t.h), har hatt jevnlige besøk fra vestens store oljeselskaper som ønsker å være med på ekspansjonen.

Foto: KUNA via AP, File AP

– Det er kun en regel her, og det er at du må opptre som en kommersiell bedrift. Valgene dine må være rent økonomiske, sier direktøren til nyhetsbyrået.

Qatar er det største landet i verden på flytende naturgass, såkalt LNG (Liquified Natural Gas), og tar annenplassen bak Russland når det kommer til eksport av gass.

Qatar har også blant de billigste produksjonskostnadene i verden.

Allerede tungt investert

Annonseringen kommer på samme tid som Qatar befinner seg i en anstrengt diplomatisk situasjon med flere omkringliggende land.

Saudi-Arabia, Egypt, Bahrain og De forente arabiske emirater har sammen med flere andre golfstater innført full blokade av Qatar, som de anklager for å støtte terrorisme.

De store vestlige oljeselskapene er allerede tungt investert i begge land på hver sin side av striden, og er fokuserte på å forbli nøytrale etter at Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt kuttet diplomatiske bånd til Doha tidligere i juni.

Spesielt er de involvert i prosjekter knyttet til flytende gass, noe som gjør det mulig å skipe det til forbrukermarkedet hvor man ikke kommer frem med rørledning.

Direktøren i Exxon møtte emiren tilbake i juni hvor de diskuterte et samarbeid med Qatar. Exxon har allerede vært til stede i landet siden 1935, ifølge Qatars statlige nyhetsbyrå.

Les også

Saudi-allierte møtes i Kairo for å diskutere Qatar-krisen

Kilder sier til Reuters at direktøren i Exxon var veldig interessert i å få være med på ekspansjonen av gasskapasiteten, og viste stor villighet til å investere ytterligere i landet.

Exxon kommer til å være den største utenlandske investoren i Qatar i 2017, hvor mesteparten av midlene vil gå til LNG-fasiliteter, noe som representerer rundt syv prosent av dere globale portefølje, ifølge konsulentene i WoodMackenzie.

Les også

Qatar annonserer kraftig økning i gassproduksjon

Les også

Saudi-allierte møtes i Kairo for å diskutere Qatar-krisen

Les også

Saudi-Arabia forlenger Qatar-frist

Her kan du lese mer om

 1. Egypt
 2. ExxonMobil
 3. Qatar
 4. Saudi-Arabia
 5. Bahrain
 6. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Saudi-alliansen skjerper tonen i Qatar-konflikten

 2. Qatar sier Kuwait vil megle i diplomatisk krise

 3. Qatar annonserer kraftig økning i gassproduksjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Flyselskapet Etihad innstiller alle fly til og fra Qatar

 6. Trump tilbyr seg å mekle i Qatar-strid, Macron alt på banen