Statoil: Uenigheten skal ikke forsinke Sverdrup-utbyggingen

Oljepartnernes krangel om hvem som skal få hva på Johan Sverdrup-feltet vil ikke forsinke gigantprosjektet. Det lover Statoil.

SVERDRUP-KAMERATENE: Direktør for feltutbygging, Kjetel Digre (t.v.), prosjektdirektør for Johan Sverdrup, Øivind Reinertsen (i midten) og konserndirektør for norsk sokkel, Arne Sigve Nylund, i Statoil, la ikke skjul på deres gode humør da de presenterte utbyggingsplanen for Johan Sverdrup fredag.

Marius Lorentzen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

FORNEBU (E24): Storebror Statoil sier også at det vil ta tid før man får avklart hvor mye olje det faktisk er på kjempefeltet.

Da lisenshaverne Statoil, Det norske, Lundin, Maersk Oil og Petoro fredag inviterte til pressekonferanse med oljeministeren for å legge frem plan for utvikling og drift (PUD) på megafeltet, som når det er ferdig utbygd vil stå for 25 prosent av all oljeutvinning i Norge – var ikke alle brikkene på plass.

Selv om en begeistret olje- og energiminister Tord Lien fikk overlevert planen, som alle selskapene er enige om, har ikke Det Norske slått seg til ro med den såkalte unitiseringen – altså hvor stor andel de fem partnerne skal ha når lisensene som utgjør Sverdrup-feltet nå «slås sammen».

Fordele prosentene

Unitisering er prosessen for å fordele ressurser når et oljefelt som strekker seg over flere lisenser skal bli ett.

Johan Sverdrup strekker seg over lisensene PL265, PL501 og PL502. Grunnet uenigheten er det nå oljeminister Tord Lien (Frp) som skal bestemme den endelige oppdelingen av ressurskaken.

Statoil kan imidlertid love at denne striden ikke vil forsinke fremdriften av gigantprosjektet Johan Sverdrup, som er det største oljefunnet siden 1980-tallet.

– Hverken vi eller Karl Johnny Hersvik i Det norske ser at dette skal ha noen konsekvenser for fremdriften, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, til E24.

– Vi er fem av fem som har stilt seg unisont bak planen for utbygging og drift. Det er kjempeflott. Den legger opp linjene for kontraktstildelinger og fremdrift, og dette går fremover etter planen.

Lanserte kompromiss

Striden mellom Det norske og de andre oljeselskapene pågikk helt til siste stund før fredagens pressekonferanse. Olje- og energiminister Tord Lien bekreftet fredag at han hadde partene på et møte hos seg torsdag.

Statoil forteller til E24 fredag at det var de som kom opp med det kompromissforslaget, som altså fire av fem selskap har stilt seg bak.

Oljeministeren indikerte fredag overfor E24 at han vil legge vekt på dette når han skal avgjøre saken.

– Vi har med samtykke fra partnerskapet opptrådt som fasilitator. Det har vært en bred, grundig og dyp prosess som har ledet frem til dette forslaget som ble undertegnet av fire av fem partnere, sier Statoils Arne Sigve Nylund.

– Vi er ærlige på at vi skulle ønske at alle fem var med på forslaget, men vi er ikke der. Nå har vi lagt frem forslaget for departementet sånn at de kan ta en endelig beslutning, legger han til.

Kjetel Digre, som er direktør for selve feltutbyggingen, skyter inn at samarbeidet på selve prosjektnivået har vært veldig konstruktivt, til tross for uenigheten om fordelingen av ressursene.

– Det sitter masse kompetanse i de forskjellige selskapene, og det handler om å bruke denne best mulig. Det er klart at det også er masse meninger og en del uenigheter, men vi har faktisk klart å ta alle de store beslutninger enstemmig, sier Øivind Reinertsen, som er prosjektdirektør for Johan Sverdrup.

– Har det vært sunt for dere å få inn litt friske stemmer som Lundin og Det norske?

– Absolutt, sier Reinertsen.

– Vi ønsker det velkommen, og vi ser at når vi blir utfordret som operatør der vi er flere lisenshavere så blir vi også bedre, skyter Nylund inn.

Usikre på antall oljefat

Under dagens pressemelding ble det opplyst at man nå anslår at det finnes mellom 1,7 og 3,0 milliarder utvinnbare fat med olje på Johan Sverdrup, når hele feltet bygges ut. Dermed har spennet økt fra de 1,8 til 2,8 milliardene man tidligere anslo.

Kjetil Bakken, oljeanalytiker i Carnegie, beskriver det som «interessant» at ressursanslagene utvides med 100 millioner fat i begge retninger.

- Det ser ut som de har blitt mer usikre på utvinnbare ressurser, sier Bakken til E24.

Øivind Reinertsen innrømmer at spennet er stort:

– Det er et stort spenn i dag, og det spennet vi har gitt tidligere var nok for snevert. Dette er et felt med en veldig stor arealutsrekkelse.

Han forteller at det fortsatt er stor usikkerhet om hvor tykke sandformasjonene er og hvordan de utvikler seg. Selskapene har boret en god del rundt feltet for å finne ut mer om hvor mye olje det er, men mer boring må til.

– Når vil dere kunne presisere nærmere hvor mye olje det faktisk er her, for det er jo et stort spenn i dag?

– Vi har funnet det riktig å ha et visst spenn, og det tror jeg vi vil ha i ganske lang tid fremover. Vi skal legge frem en ny plan for utbygging og drift i 2017. Da vil vi ha boret flere produksjonsbrønner, og jeg håper vi kan ha snevret det mer inn. Men store funn pleier å bli større, sier Øivind Reinertsen.

– Det er en endring i spennet, men det er fortsatt et veldig stort funn, skyter en fornøyd sjef for norsk sokkel, Arne Sigve Nylund inn.

Les også

– Blir en kamp mellom Lundin og Det norske

Les også

Det norske: – Prosentene må opp

Les også

- De har også et ansvar for å finne gode løsninger for samfunnet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap
  2. Equinor
  3. Lundin Petroleum

Flere artikler

  1. - De har også et ansvar for å finne gode løsninger for samfunnet

  2. Årets kontraktsrunde avgjør Sverdrup-regningen

  3. – Blir en kamp mellom Lundin og Det norske

  4. Dette krangler de om

  5. Sverdrup-partnerne forhandler til siste stund