Slik så verden ut sist oljeprisen var like lav

Kjell Magne Bondevik var statsminister og «alle» hadde Nokia-telefon.

13 ÅR SIDEN: Nokia-telefon, Saddam Hussein, Ole Einar Bjørndalen og Lene Marlin preget verden og Norge i 2003, da oljeprisen sist var på dagens nivåer.
  • Sara Svanemyr
Publisert: Publisert:

Vi må nesten tretten år tilbake i tid, til 2003, for å finne oljeprisen på samme nivå som den vi har i dag.

I 2003 var gjennomsnittsprisen for nordsjøoljen på 28,83 dollar fatet.

Det ligner prisen vi er nede på i dag. Etter å ha vært stigende i lang tid siden 2003, og med unntak av et relativt kortvarig fall under finanskrisen, har oljeprisen fått seg en knekk det siste halvannet året.

Oljebremsen sørger for frykt i markedet, og arbeidsledigheten stiger. Folk stiller seg spørsmål om hvordan fremtiden vil se ut og hva som er Norges nye olje.

E24 har tatt en titt på fortiden, og hvordan verden så ut sist oljeprisen var nede på 28-tallet.

Usikker på hva som egentlig skjer i forbindelse med oljebremsen? Se oljeprisen forklart med Emojis her.

Rosenborg regjerer

2003 var året da Lene Marlin toppet hitlistene med «You weren't there», og 50 Cents «In da Club» var den mest spilte låten i USA.

Filmen «Chicago» vinner Oscar-statuetten for beste film, mens den iranske juristen Shirin Ebadi ble tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid for menneskerettigheter.

Saddam Hussein var president i Irak, riktignok på flukt, og ble tatt til fange av amerikanske styrker i løpet av året. Det er amerikanernes invasjon og okkupasjon av Irak som preger nyhetsbildet i 2003.

HUSKER DU? Nokia lanserte sin sin så langt mest avanserte smarttelefon i 2003.

I USA satt Barack Obama i senatet for Illinois og var fortsatt helt ukjent i amerikansk politikk.

Her hjemme i Norge var Jens Stoltenberg opposisjonspolitiker og Ine Marie Eriksen var leder i Unge Høyre. Hadia Tajik, som i dag er Arbeiderpartiets nestleder, gikk fortsatt på videregående.

I dag er Volkswagen Golf den mest populære bilen på norske veier, for tretten år siden var Toyota Corolla den mest solgte.

Dette var også tiden da Nokia var størst på mobiltelefoner.

I 2003 lanserte de sin mest avanserte telefon så langt, smarttelefonen Nokia 6600. Den hadde innebygd kamera, musikkspiller med mono-lyd og Bluetooth.

Les også

Én av åtte mellom 18 og 21 år bytter mobil hvert år: – Foreldre må si nei

Åge Hareide var Rosenborg-trener, og sørget for at laget tok gull i Tippeligaen, for tolvte år på rad! Fotballklubben vant også cupfinalen.

Ole Einar Bjørndalen hadde bare 38 verdenscupseire, i dag har han 95 og troner med det som idrettsutøveren med flest seiere innen skisport.

Les også

Badstue eller kjølerom i norsk økonomi?

SEIER: Rosenborg blir seriemestre for tolvte år på rad i 2003. Her juble Rosenborg-gutta med pokalen i 2003.
Les også

Statens oljeskatter stuper

Kamp for kjønnsbalansen

La oss også ta en titt på hvordan det norske næringslivet så ut for 13 år siden.

Statoil og Hydro var fortsatt to selskaper før de fusjonerte i 2006, og hvem har vel glemt Braathens?

Flyselskapet var i mange år et av de største foretakene i Norge, og ble regnet som landets flaggbærende flyselskap.

For Statoil ble 2003 et tøft år etter Dagens Næringslivs avsløringer av det som viste seg å være en korrupsjonsskandale, også kjent som Horton-saken.

I løpet av høsten ble også Innovasjon Norge etablert, med formål om å bidra til utvikling av distriktene og øke innovasjonen i næringslivet.

Høyre-politikeren Ansgar Gabrielsen var næringsminister, og Stortinget vedtok en lov for å sikre kjønnsbalanse i styrene i norske aksjeselskaper.

På den tiden var det kvinneandelen i norske allmennaksjeselskaper på syv prosent, mens den nye loven stilte krav om at minst 40 prosent av styremedlemmene skulle være kvinner.

Les også

16 av 70 direktører er kvinner: – Regjeringen er i ferd med å svekke likestillingsarbeidet

FORNEBU: Flyselskapet Braathens var i drift fra 1946 til fusjonen med SAS i 2004.

Utviklingen

Året da oljeprisen var på samme nivå som det den er i dag, var et begivenhetsrikt år, men mye har skjedd siden den gang.

I 2003 var Montenegro tre år unna å bli selvstendig stat, etter å ha vært i union med Serbia.

Facebook og nettleseren Mozilla Firefox fantes ikke, og vi må fire år frem i tid før Apples iPhone kom på markedet.

Folk lastet ned musikk ulovlig, og det skulle ta fem år før den populære strømmetjenesten Spotify ble lansert.

Marit Bjørgen hadde ennå ikke vunnet sitt første langdistanserenn i verdenscupen, og fotballspilleren Martin Ødegaard var ennå ikke fylt fem år.

I 2003 hadde mange av Norges største aviser fått godt fotfeste på nett, men nettavisen du leser nå, E24 fantes ikke og artikkelforfatteren var bare 11 år.

Les også

Derfor gir oljepris på 2003-nivå oljekrise i 2016

VAR NORMALEN: Denne grafen viser utviklingen i prisen for nordsjøoljen (Brent) fra 2001 og frem til i dag. I 2003, da oljeprisen var på samme nivå som det den er i dag, hadde oljeprisen over lengre tid vært på tjue-tallet. I løpet av de neste årene steg oljeprisen, og nådde en topp i 2008.

Det svinger i 2003

Tall fra SSB viser at veksten i den norske økonomien tok seg opp mot slutten av 2003.

Årets startet utfordrende, med mindre økonomisk vekst enn ventet. Selve BNP-veksten for Fastlands-Norge var kun på 0,7 prosent.

Det skulle likevel snu i løpet av året. SSB skriver at «det skjedde et omslag fra 2. halvår med en relativ sterk vekst inn i 2004».

Oljeinvesteringene økte kraftig, og utviklingen bare fortsatte de neste årene.

En stor vekst i verdensøkonomien, spesielt kraftig i Kina og India, sørget for stor etterspørsel blant annet etter råolje, som dermed økte i pris.

Målt i norske kroner ble oljeprisene mer enn doblet fra 2003 til 2007, ifølge SSBs rapport.

SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU) viser at 4,5 prosent av arbeidsstyrken var arbeidsledige i 2003. En oppgangskonjunktur midtveis i året sørget for å sende arbeidsledigheten ned i årene som fulgte. Men siden oljebremsen startet, er ledigheten skutt fart igjen, og i foreløpig siste AKU lå ledigheten på 4,6 prosent, ett prosentpoeng over 2003-tallet.

Frykter lang tid med lav oljepris

Oljeselskapene har fått en tøff start på året, med oljeprisen under 30 dollar fatet for første gang på tretten år.

Den avtagende oljeprisen det siste halvannet året skyldes blant annet at det produseres mer olje enn det markedet etterspør. Denne uken ble det også klart at sanksjonene mot Iran oppheves, som antagelig vil føre til enda mer olje i et allerede overfylt marked.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen uttalte til E24 at oljeprisutsiktene for 2021, fem år frem i tid, viser en oljepris på rundt 50 dollar fatet.

– Det er et skrekkscenario dersom oljeprisforventningene bli liggende under 50 dollar fatet på lengre sikt. Da er det ikke mye som er lønnsomt på norsk sokkel, og selskapene som opererer her, må antagelig nedskalere investering og bemanning mye mer enn det de har planer om nå.

NB: Det skal legges til at bunnen for nordsjøolje i 2003 var på 22,86 dollar fatet, så hit er det fortsatt et lite stykke.

Les også

Oljefondet har falt med 525 milliarder kroner på børsraset

Les også

Oljetanker satt fyr på i Libya - mistenker IS

Les også

Aksjekursen til Statoil er halvert siden oljeprisfallet startet

Les også

For ett år siden spådde han dagens rekordlave oljepris

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Flodbølgen kommer ikke

  2. Oljeprisrally: Nordsjøoljen stiger til over 32 dollar

  3. Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

  4. Næringslivstopper tror ikke på krone-comeback

  5. SSB: Oljebremsen varer ut året