Oljeboomen kjøles ned i USA: Analytikere venter vekstbrems

Neste år kan produksjonsveksten være nærmere halvert fra toppåret 2018, tror DNB Markets. Mer olje fra blant annet Norge vil likevel gi «ubehagelig høy» vekst i oljemarkedet også i 2020, sier analytiker Helge André Martinsen.

OLJESTORMAKT: Den amerikanske oljeproduksjonen har steget fra rundt fem til over 12 millioner fat per dag de siste ti årene.

Ernest Scheyder / Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Den amerikanske skiferoljen har ført til store omveltninger i oljemarkedet de siste årene. USA har mer enn doblet oljeproduksjonen siden 2010 og blitt verdens største oljeprodusent.

I år har det imidlertid blitt stadig færre oljerigger i aktivitet, samtidig som en rekke selskaper har gått konkurs.

Riggfallet kan etter hvert ramme veksten i oljeproduksjonen, tror analytikere.

– Det er en vekstbrems. Spørsmålet er hva som skjer i andre halvår neste år. Hvis vi ikke får oppgang i aktiviteten vil andre halvår 2020 potensielt vise betydelig nedbremsing, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets til E24.

Les på E24+

Dette er oljefeltene i Vår Energis megadeal med Exxon

Venter nær halvert vekst

Den siste tellingen fra Baker Hughes viser at det var 710 oljerigger i aktivitet i USA, ned fra 885 ved inngangen til 2019.

Det er imidlertid også andre faktorer som spiller inn på produksjonen. Økt effektivitet og et lager av brønner som allerede er boret, vil bidra til å holde amerikansk oljeproduksjon oppe, påpeker Martinsen.

Han ser likevel for seg en markert vekstbrems:

 • DNB Markets venter at amerikansk totalproduksjon, medregnet både råolje og NGL (en type flytende petroleum) vil vokse med 1,6 millioner fat per dag i år sammenlignet med 2018.
 • Det er ned fra årsveksten på 2,2 millioner fat om dagen i totalproduksjonen i toppåret 2018.
 • Neste år vil veksten bremse videre til 1,2 til 1,3 millioner fat per dag, er meglerhusets prognose.

Lavere produksjonsvekst i USA motvirkes av høyere vekst andre steder. I Norge vil Johan Sverdrup-feltet vil løfte produksjonen, mens mange år med produksjonsnedgang i Mexico ser ut til å ha stoppet, påpeker oljeanalytikeren.

– Til tross for at veksten bremser i USA vil non-Opec-veksten være ubehagelig høy inn i neste år også, sier Martinsen, med henvisning til at oljeproduksjonen utenfor Opec har bidratt til å legge en kraftig demper på oljeprisen de siste årene.

Les også

Skiferoljen er ventet å vokse, men lønnsomheten er tvilsom: – Bransjen kan ikke fortsette som i dag

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets

DNB Markets

Mener oljeprisen demper veksten

Skiferoljen har vært avgjørende for den enorme veksten i USAs oljeproduksjon de siste årene. I september i fjor ble det klart at USA hadde passert Russland og dermed hadde blitt verdens største produsent.

Men amerikanske energimyndigheter (EIA) venter at produksjonsveksten vil flate ut neste år, blant annet fordi de ser for seg lavere oljepriser.

Les også

Omsetningsvekst i oljeservice for første gang siden oljeraset i 2014

Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror estimatene fortsatt kan være for høye.

Han sier at produktiviteten til boreriggene blir overvurdert i perioder hvor selskapene tærer på sine lagre av brønner som allerede er boret. Samtidig faller antallet rigger som borer etter olje, påpeker Schieldrop.

– Investorene har snurpet igjen pengesekken, og er ikke villig til å finansiere gjeldsdrevet vekst lenger. De vil ha profitt.

Analytikeren tror oljeprisen i øyeblikket er på et lavere nivå enn det som kreves for at riggaktiviteten skal stige. Den amerikanske oljeprisen (WTI) har vært i snitt 57 dollar per fat i perioden riggtallet har falt, og handles fredag for 54 dollar per fat.

– Skal du ha antall borerigger opp må du ha prisen opp. Enn så lenge ser det ut til at antallet borerigger skal fortsette å falle. Hvis det fortsetter å falle med 20 per måned, som det har gjort siden juli, så får vi et bilde hvor produksjonsveksten til slutt må bremse opp, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Oljeproduksjon
 2. USA
 3. DNB Markets
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Usikkerhet rundt både tilbud og etterspørsel før Opec-møte

 2. DNB-analytiker avfeier oljepriskollaps-spådommer

 3. Opec dropper corona-kutt: Analytiker overrasket over at oljeprisen ikke faller mer

 4. Annonsørinnhold

 5. Saudi-Arabia frykter spøkelset fra 80-tallet: – Vil unngå at blodbadet gjentar seg

 6. Betalt innhold

  Spår indian summer for oljeprisen