Aker BP-sjefen åpner for at lisenshandel kan løse Equinor-konflikt

Tiden går, men så langt ser det ut til at Noaka-konflikten mellom Aker BP og Equinor består.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik (t.v.) og den nye finansdirektøren David Torvik Tønne i Aker BP la fredag frem selskapets kvartalstall.
Publisert: Publisert:

2018 kom og gikk uten at Aker BP og Equinor klarte å bli enige om konseptet for hvordan man skal bygge ut det såkalte Noaka-området i Nordsjøen.

Aker BP hadde egentlig signalisert og håpet på at man skulle ta konseptvalget for hvordan utbyggingen skal se ut for ett års tid siden.

Det Røkke-dominerte oljeselskapet la fredag frem resultatene for første kvartal, og nok en gang tok selskapet opp prosjektet der de to oljeselskapene har to vidt forskjellige løsninger som de mener vil fungere best.

Med Aker BPs estimat om at det kan utvinnes over en halv milliard fat olje fra området, kan utbyggingen bli en av de neste store utbyggingene på norsk sokkel. Dette er om lag like mye olje som ligger i det kommende Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

Blir ikke enige

NOAKA-området består av Alvheim Nord (NOA, der Aker BP dominerer som eier) og Krafla/Askja ved Oseberg (KA, der Equinor dominerer, men Aker BP er med som medeier).

Det er nettopp det ujevne eierskapet i de forskjellige lisensene som bidrar til at det er enda vanskeligere å finne frem til en utbyggingsløsning. Mens partene fortsetter å diskutere, forblir milliardverdiene liggende på havets bunn.

Olje- og energidepartementet har tidligere vært involvert i saken, men i fjor høst besluttet man å inntil videre la partene ordne opp selv.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik åpner imidlertid for at kjøp og salg av eierandeler i området kan være aktuelt for å løse konflikten:

– Ja, det er en mulighet. Hele det kommersielle rommet må utforskes i tillegg til det tekniske, sier Hersvik til E24 og fortsetter:

– Det må være en eller annen form for kommersiell modell uansett fordi det er ubalanse (i eierskapet i de forskjellige lisensene, journ.anm.), og da trengs det en kapitalallokering, bidrag, tariffer eller noe annet.

Aker BPs tall viste som ventet noe nedgang i inntekter og resultat, primært som følge av en litt lavere oljepris enn for ett år siden. Aksjen endte ned 6,15 prosent fredag ettermiddag, men oljeprisen falt også rundt to dollar gjennom handelsdagen.

Les også

Lavere oljepris og økte kostnader demper resultatet i Røkkes Aker BP

Har avvist Equinors løsning

Valget står mellom Equinors løsning med to mindre, primært ubemannede plattformer plassert litt fra hverandre, mens Aker BP vil ha en sentral plattform som skal være bemannet og som skal kunne kobles på de mange funnene i området.

Aker BP kaller sitt konsept for PQ.

På kapitalmarkedsdagen sin i januar gikk Aker BP til det uortodokse skrittet at de listet opp noen nøkkeltall for de to konseptene. Vanligvis får ikke offentligheten innsyn i tall for de forskjellige løsningene, men for den løsningen som blir valgt til slutt.

Aker BP mener ikke bare de kan hente opp mer olje enn Equinors løsning (om lag 550 mot 330 millioner fat), men mener også at deres løsning blir mer lønnsom (at balanseprisen man trenger for at prosjektet går i pluss er 35 mot 41 dollar per fat for Equinor).

Equinor har så langt ikke ønsket å kommentere de spesifikke påstandene til Aker BP.

– Vi dytter fortsatt på for å komme frem til en løsning, og vi mener fortsatt PQ-løsningen gir best ressursutnyttelse og er mest robust og lønnsom, sa Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik under presentasjonen fredag.

Han beskrev nå det siste som har skjedd internt i lisensene mellom Equinor, Aker BP og de andre involverte:

– Vi har derfor avvist Krafla UPP-løsningen (til Equinor, journ.anm.). Den er nå utelukket. Aker BP har i Krafla-lisensen foreslått PQ, som vi ikke bare mener er best for området, men også for Krafla, sa Hersvik og la til:

– Vår partner foretar nå vurderinger av PQ-løsningen. Vi har modnet PQ-konseptet frem til et punkt der vi mener vi kan slå fast at det er det beste, og vi er klare til å gå videre.

Fra analytikerhold fikk Aker BP-sjefen blant annet spørsmål om hvordan en videre utsettelse vil påvirke Aker BPs investeringsplaner.

Aker BP-sjefen påpekte at de foreløpig ikke har bundet opp mye penger og personell til Noaka-prosjektet, og la til:

– Investeringer planlagt til Noaka på kort sikt kan bli brukt til å bore mer produksjonsbrønner andre steder. Så på kort sikt for Aker BP kan være positivt for å drive opp kontantstrømmen vår.

Les også

Spår resultatfall for Equinor

Les også

Shell tar ansvar også for kundenes utslipp: Equinor-styret sier nei

Les også

I dag åpner Equinors havvindprosjekt Arkona: – All grunn til å være stolte

Publisert:
Gå til e24.no