NVE om omstridt vindkraft: Vurderer å stramme inn kravene

NVE-sjefen håpet det ville dempe konfliktene da direktoratet foreslo hvilke områder som er best egnet for vindkraft. Det skjedde ikke.

IKKE EN PLAN: Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund (t.v.) overleverte i vår NVEs forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V, t.h.). Denne uken presisierer Lund at det ikke er meningen at områdene i den nasjonale rammen skal dekkes fullstendig med vindturbiner.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

NVE vurderer nå å stramme inn på kravene til utbyggere av vindkraft, for å sikre lokal forankring og unngå demonstrasjoner og krangel.

Det sier den ferske vassdrags- og energidirektøren, Kjetil Lund.

– Vi er inne i en periode der det bygges mye vindkraft. Mange steder har samspillet mellom lokale interesser og utbygger fungert godt, men det gjelder ikke i alle prosjekter, sa Lund da han åpnet NVEs årlige vindkraftseminar i Drammen mandag.

– Da må vi gjøre det vi kan for å sikre gode prosesser mellom utbygger, kommune og andre lokale interesser. I alle kommuner er folk opptatt av nærmiljøet sitt. Dette må utbyggere av vindkraft ta hensyn til. Vi vil derfor vurdere å stramme kravene til prosess ytterligere, la Lund til.

Kravene som eventuelt skal strammes inn, skal sikre at utbyggere legger til rette for lokal informasjon, involvering og dialog når vindkraftanlegg skal bygges.

Les også

Vindkraftkommuner vil ha naturskatt: – Vi stiller store areal til disposisjon

Kritikken

NVE-direktøren oppfordret aktører som er i utbyggingsfasen til å bruke tid og ressurser på å sikre gode prosesser lokalt.

– Dere må ta inn over dere at all vindkraft i Norge bygges i en kommune. I en kommune bor det folk. Folk som er opptatt av nærmiljøet sitt. Mange ulike interesser blir berørt under bygging og drift, sa Lund.

NVE-sjefen tok også opp kritikken av rapporten der de har pekt ut de mest egnede områdene for vindkraft i Norge.

– Da jeg la fram NVEs Forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land den 1. april, uttrykte jeg et håp og et ønske om at den oppdaterte kunnskapen kunne virke opplysende på debatten om vindkraft. Kanskje også konfliktdempende. Jeg kan ikke si at mitt ønske har blitt oppfylt, sa Lund.

Les på E24+

Oljegigantene satser på CO₂-rensing

Unyansert debatt

Han mener debatten som har rast har vært intens, til tider hard og ofte unyansert. NVE-sjefen reagerer blant annet på at noen fremstiller det som om NVE mener at de 13 utpekte områdene i rapporten skal fylles med vindkraft.

– Det vil vi ikke, sa Lund.

– NVEs forslag handler om hvilke områder som er mest egnet for vindkraft. Det er ikke en utbyggingsplan.

Ifølge Lund ville en fullstendig utbygging i hele de 13 foreslåtte områdene gi en enorm mengde strøm, rundt 500 til 600 terawattimer årlig. Det er mange ganger dagens norske produksjon på rundt 145 TWh, og ikke noe NVE ønsker.

Turgåere ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune.

Foto: Jan Kåre Ness NTB scanpix

Flere store vindkraftutbygginger har den siste tiden opplevd lokal motstand. Ett av stedene vindkraftmotstanden har vokst seg stor, er i Frøya kommune i Trøndelag. Der skulle Trønderenergi og Stadtwerke München bygge en vindkraftpark, men byggingen ble utsatt på grunn av demonstrasjoner.

Stans

Konsesjonen ble gitt i 2013, etter mange utsettelser og reviderte konsesjonssøknader, og etter at første søknad om konsesjon kom allerede i 2005.

Les også

Frøya ber departement gjøre om Fylkesmannens vindkraft-vedtak

I april i år vedtok kommunestyret i Frøya at en dispensasjon de ga til utbygging i 2016 ikke lenger var gyldig. Dette klaget Trønderenergi inn for Fylkesmannen som 10. mai avgjorde at kommunens vedtak heller ikke var gyldig.

Kommunen ba Kommunaldepartementet behandle saken, og i forrige uke sa departementet at byggingen av vindkraftverket stanses midlertidig, frem til saken er behandlet.

– Dette er en vanskelig sak som vil ha store konsekvenser for mange. Jeg tar bekymringene til kommunen og innbyggerne på alvor. Det er helt avgjørende at alle kan føle trygghet for at det er en reell prøving departementet gjør, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) i forrige uke.

Les også

Lokalt veto mot vindkraft tas opp i Stortinget

Les også

Derfor er vindkraft billigere enn kullkraft: Får drahjelp av CO₂-priser

Les også

– Lite som tilfaller lokalsamfunnet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft

Flere artikler

  1. Omstridt vindprosjekt på Frøya: Ber staten gripe inn

  2. Frøya-konsesjonen ligger fast: Vil ikke stanse omstridt vindpark

  3. Ber staten sikre vindkraft-utbygging på Frøya: – Må ikke skapes tvil

  4. Trønderenergi må stanse vindprosjekt

  5. NVE vil begrense vindkraft-utsettelser: – Kan være konfliktdempende