Oljeprisutslagene

Analyse: Oljelagerhopp kan gi oljepris under 10 dollar

Oljeflommen som er ventet å treffe markedet i april kan sende oljeprisen tilbake til nivåer man ikke har sett på denne siden av årtusenskiftet, ifølge Rystad Energy.

FYLLES OPP: Overskudd av olje i markedet fyller opp lagrene. Når kapasiteten er sprengt, kan oljeflommen som treffer markedet gi prisras, ifølge Rystad.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

«Det største tilbudsoverskuddet oljeverden har sett i et enkelt kvartal noensinne, er i ferd med å treffe det globale markedet fra april, og vil skape en ubalanse på rundt 10 millioner fat per dag.»

Det skriver analysebyrået Rystad Energy i en fersk analyse.

– Den nåværende gjennomsnittlige fyllingsgraden indikert av balansen er ikke bærekraftig. Med den nåværende fyllingshastigheten av oljelagre vil prisene lide samme skjebne som de gjorde i 1998, da Brent-oljen falt til all-time low på under 10 dollar fatet, sier senior oljemarkedsanalytiker Paola Rodriguez-Masiu i Rystad Energy i en kommentar.

Analysebyrået mener at allerede om noen få måneder kan den globale lagringskapasiteten av olje være sprengt, og ikke klare å ta imot mer råolje. Hittil anslås det at 76 prosent av verdens lagringskapasitet er fylt.

Les også

Oljeflommen ikke over med det første: – Kan få negativ oljepris

«Vil treffe taket i løpet av noen måneder»

Utfordringene i oljemarkedet har økt etter at Saudi-Arabia og Russland startet en priskrig for to uker siden. Det skjedde etter at de to landene under Opec-møte ikke klarte komme til enighet om en ny kuttavtale.

Rystad anslår at tilbudet som overgår etterspørselen vil være i snitt nær seks millioner fat per dag i 2020, noe som vil føre til en lagerbygging på 2,0 milliarder fat i løpet av året.

«Våre data viser at den teoretisk tilgjengelige lagringskapasiteten for tiden bare er 1,7 milliarder fat på land for råolje og oljeprodukter samlet», skriver Rystad om landkapasiteten.

Om man legger selskapets estimat om at tilbudsoverskuddet vil være seks millioner fat om dagen, vil det bety at oljelagrene i teorien vil fylle seg på ni måneder. Rystad mener derimot at man i praksis vil «treffe taket i løpet av noen måneder» på grunn av driftsmessige begrensninger.

Les på E24+

Eldar Sætre om kaos, ro og ros – og bonus-nei

Mener tankmarkedet ikke er et alternativ

Deler av oljelagringen kan skje midlertidig på tankskip, men heller ikke her får oljemarkedet særlig mye hjelp.

I all hovedsak er det ikke noen tilgjengelig lagringskapasitet på tankskip for tiden.

Årsaken til dette ligger i at Saudi-Arabia har booket stort sett all kapasitet på de såkalte VLCC-fartøyene (Very Large Crude Carriers) i mars og april, ifølge Rystad.

På grunn av flere faktorer mener analysebyrået at det trolig ikke er en mulighet denne gangen å lagre olje på skip. I tillegg har tankratene den siste tiden steget voldsomt, som E24 tidligere har omtalt.

Som en følge av dette har Rystad funnet ut at vesketilførselen i markedet må reduseres med tre til fire millioner fat per dag sammenlignet med hva som nå er planlagt produsert for å senke lagerbyggingen til et nivå som er bærekraftig.

Les også

Tankmarkedet til værs etter overflod av olje: Analytiker ser nytt, ellevilt ratehopp

Les også

Håper å doble utbyttet: – Sterkeste tankmarkedet på flere tiår

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Oljelager
 3. Oljepris
 4. Rystad Energy
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Global oljeoverflod skaper trafikkork på verdenshavene. Nå begynner produksjonskuttene.

 2. Betalt innhold

  Verden drukner i olje - her er noen av verdens viktigste oljelagre

 3. Fulle oljelagre etter coronakrisen kan dempe oljeprisen i lang tid

 4. Brått oljeprisfall

 5. Rystad om eventuell oljeavtale: – Ville være en betydelig utvikling