Kværner forventer en milliard mer i inntekter i år

Kværner-ledelsen kom først med en forsiktig spådom om null vekst for 2019, men klinker nå til og spår milliardvekst. Dermed snur den vonde trenden som har vart siden oljebremsen traff i 2014.

Kværner Stord, med Nord-Europas største kran i bakgrunnen

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Kværner slapp tirsdag resultatene for første kvartal.

Der jekkes prognosen for årets samlede omsetning opp med en milliard kroner, og selskapet regner nå med inntekter på «over åtte milliarder kroner», inkludert inntekter fra felleskontrollerte selskap.

Det markerer et veiskille for konsernet. For selv om åtte milliarder er under halvparten av hva konsernet omsatte for på toppen av oljeboomen, så markerer prognosen for 2019 den første inntektsveksten siden 2014.

I toppåret 2014 hadde Kværner inntekter (målt under Field Development, som medregner virksomhet i partnerselskap) på 17,53 milliarder, og i fjor nådde de bunnen da omsetningen falt fra 7,6 til 7,3 milliarder målt mot året før. Nå venter de altså et hopp på minst 700 millioner i 2019.

Selskapets omsetning i første kvartal i år økte fra 1,94 til 2,16 milliarder kroner mot samme periode i fjor. Brutto driftsresultat (EBITDA) falt fra 205 til 137 millioner kroner, mens brutto driftsmargin falt fra 10,6 til 6,3 prosent.

Analytikernes konsensusforventning var i forkant at brutto driftsresultat skulle ende på 82 millioner kroner, med et resultat per aksje på 0,12, ifølge DNB Markets. Meglerhuset selv hadde imidlertid ventet et brutto driftsresultat på 120 millioner kroner, og et resultat per aksje på 0,25 kroner.

Resultat etter skatt falt fra 115 til 54 millioner kroner, og målt per aksje tilsvarer dette et fall fra 0,43 til 0,20 kroner.

Les også

Aksjejubel etter Kværners utbytte-comeback

Skal bygge om aluminiumsfabrikk og demontere Statfjord

– Vi hadde et høyt aktivitetsnivå i pågående prosjekter allerede fra begynnelsen av året, og både inntekter og resultater for siste kvartal er solide, sier Kværner-sjef Karl-Petter Løken i en børsmelding.

Han peker på at kvartalsresultatet også fikk seg et løft på 40 millioner kroner, som følge av at Kværner kunne tilbakeføre garantiavsetninger for tidligere leverte prosjekter.

Konsernsjef Karl Petter Løken (t.h.) og finansdirektør Idar Eikrem i Kværner. Arkivbilde.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Ordreinngangen utvikler seg også positivt. Samlet sett innebærer dette at vi allerede i år øker virksomheten vår i tråd med det som er Kværners uttalte strategi. Samtidig opprettholder vi at vi etter 2019 forventer å se avklaringer på en rekke prospekter som vi posisjonerer oss for, fortsetter Løken.

Kværner har i år sikret seg flere kontrakter som gir inntekter fremover. Selskapet skal blant annet:

Samtidig holder Kværner allerede på med oppgraderingen av Njord A-plattformen, oppkoblingen av Johan Sverdrup-feltet, byggingen av understellet til den femte plattformen på Sverdrup, byggingen av toppdekket til Johan Casstberg-produksjonsskipet, marine operasjoner på West White Rose i Canada og byggingen av landanlegget til Nord Stream 2.

I tillegg har Kværner ferdigstilt understellet til Valhall Vestflanken-plattformen for Aker BP, og er i gang med å ferdigstille dekket til den samme installasjonen i Verdal.

Trenger minst en halv milliard til i ordreboken

Kværner hadde et ordreinntak på 1,69 milliarder kroner i kvartalet.

Ordreboken endte på 10,20 milliarder, ned fra 10,63 milliarder ved utgangen av 2018. Om lag 52 prosent av ordreboken, tilsvarende 5,30 milliarder skal gjennomføres i år.

Gitt selskapets omsetning på 2,16 milliarder i første kvartal, betyr det at selskapet må sikre seg arbeid for minst 540 millioner til for å sikre sin egen omsetningsprognose.

Da Kværner i februar la frem tallene for 2018 serverte selskapet nyheten om at aksjonærene igjen skal få utbytte, noe som ikke har skjedd siden 2015. Det var under den presentasjonen at den forrige inntektsprognosen på syv milliarder ble lansert.

Les også

Feltet har levert 1.500 milliarder på 43 år: Nå pensjoneres Statfjord A

Les også

Kværner feirer kontrakt i et nytt marked

Les også

Kværner gjør havvindstudie for Equinor: – Et gjennombrudd for betong

Her kan du lese mer om

 1. Kværner

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kværner forventer 1 milliard mer i inntekter

 2. Kværner tør ikke spå utviklingen i 2020: 225 er permittert for å kutte kostnader

 3. Kværner spår fartsdump i 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Kværner økte inntektene

 6. Kraftig ordrevekst hos oljeleverandøren Aibel