Svenskene setter av seks mrd. til strømstøtte

Svenske husholdninger får inntil 6.000 kroner i strømstøtte for desember, januar og februar. – Jeg forstår at folk føler uro for sin økonomi, sier energiminister Khashayar Farmanbar.

Sveriges finansminister Mikael Damberg.
Publisert:

Den svenske regjeringen lover støtte til husholdninger som er rammet av strømsjokket i vinter, og har satt av rundt seks milliarder svenske kroner til formålet.

– De strømprisene vi har sett i høst og vinter er altfor høye. Jeg forstår at folk føler uro for sin økonomi, sier energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar ifølge en melding.

– I dag kan vi meddele at vi setter av drøyt seks milliarder kroner for å gi støtte til de husholdningene som har fått kraftig økte strømregninger, det føles ekstremt gledelig, sier han.

Den norske strømstøtteordningen som ble lagt frem i desember skulle opprinnelig koste rundt fem milliarder kroner, men siden er støttenivået økt. Kostnaden for den norske strømstøtten er nå anslått til 8,9 milliarder kroner.

Les også

Støre og Vedum: – Øker strømstøtten til 80 prosent

Får støtte for tre måneder

Sveriges støtte gjelder for desember, januar og februar, og svenskene får støtte basert på hvor stort forbruk husholdningen har.

Den svenske regjeringen sier at tiltaket skal treffe rundt 1,8 millioner husholdninger. Ifølge statistikkmyndigheten SCB er det totalt 4,8 millioner husholdninger i Sverige. Som i Norge er det imidlertid særlig de som bor sør i Sverige som har opplevd skyhøye priser gjennom vinteren.

Husholdninger i den høyeste kategorien, som gjelder dem med forbruk på over 2.000 kilowattimer i måneden, får en kompensasjon på 2.000 svenske kroner i måneden. Det betyr at disse husholdningene totalt får 6.000 kroner i støtte.

– Regjeringen tar denne situasjonen på største alvor og setter derfor av seks milliarder for å kompensere de husholdningene som har fått høye strømregninger. Det er et eksepsjonelt tiltak i en eksepsjonell tid, sier finansminister Mikael Damberg.

Ordningen skal utformes i dialog mellom myndighetene, nettselskapene og den svenske Riksdagen.

Les også

Slik påvirker den nye strømstøtten din regning

Norsk strømstøtte

Den norske regjeringen la frem en kriseordning for norske strømkunder allerede i desember, og har siden økt støtteandelen to ganger.

Den norske ordningen er ikke en kontantutbetaling som i Sverige, men gir husholdningene tilbake 80 prosent av den andelen av strømprisen som er over 70 øre kilowattimen. Ved en månedlig snittpris på 1,50 kroner utenom nettleie og avgifter vil dette dekke omtrent en tredjedel av din regning, ifølger E24s regnestykker.

Ved høyere strømpris vil staten betale en større andel av regningen, og ved lavere strømpris vil staten dekke en lavere andel av regningen.

Den norske strømstøtten gjelder for en måned lenger enn den svenske, for den inkluderer også mars måned.

Norge har om lag 2,5 millioner husholdninger, men så langt er det bare i de sørligste prisområdene at prisene har vært høye nok til å utløse strømstøtte. I Midt-Norge og Nord-Norge har de månedlige snittprisene ligget under nivået på 70 øre kilowattimen som utløser støtte.

I tabellen under kan du se hvor stor forskjell den norske strømstøtten vil utgjøre ved ulike forbruksnivåer, gitt en månedlig pris på 1,50 kroner kilowattimen.

Les pressemeldingen fra Sveriges regjering her
Publisert:
Gå til e24.no